Zmrzlina jako pomoc při zdravotních potížích: Fakta a mýty

Zmrzlina je vnímaná všeobecně jako sladkost, dezert. Nic, co by mělo mít významné přínosy pro naše zdraví. Zmrzlina má však v mnoha případech na lidské zdraví opravdu pozitivní účinky. Pochopitelně jen tehdy, pokud je kvalitní a nekonzumujete ji na kila.

Na počátku je třeba říci, že mnoho zmrzlin v dnešní době se již nevyrábí z mléka, smetany a ovoce. Bohužel jde často jen o směs vody, tuků, cukrů, sušeného mléka a různých barvících nebo aromatických látek. Neznamená to však, že zmrzlina našemu organismu v takové podobě nějak výrazně škodí. Ostatně tyto látky se nachází i v mnoha jiných průmyslově zpracovaných potravinách.

Opravdu existuje několik případů, kdy je zmrzlina tělu naopak přínosná. Pojďme se tedy podívat na to, kdy může být zmrzlina braná jako doplňkový lék a může přispět k lepšímu zdraví a kondici. A pojďme se také podívat na mýty, které o zmrzlině kolují a rozhodně se nezakládají na pravdě.

Zmrzlina jako zdroj vitamínů a minerálů

Na první pohled to zní směšně. Zdrojem vitamínu jsou přece především plody ovoce nebo zelenina. I zmrzlina však obsahuje vitamíny. Zmrzlina je zdrojem vitamínu A. Ten má skvělý vliv na vzhled pokožky a také na celkové zdraví. Zmrzlina také obvykle obsahuje vitamíny C, D, E, B6, B12 a K. Patří z toho důvodu k antioxidantům. Zpomaluje proces stárnutí, prospívá zdraví našeho srdce a posiluje nejen zdraví kostí, ale také celkovou imunitu.

Kromě vitamínů však zmrzlina také obsahuje také minerály. Jde především o vápník a fosfor. Právě tyto minerály jsou důležité pro zdravé a silné kosti. Díky těmto minerálům navíc zmrzlina zmírňuje symptomy PMS.

Dobrá nálada jako zdravotní benefit zmrzliny

Zmrzlina obsahuje obvykle mléko nebo mléčnou sušinu. To mimo jiné znamená, že tělu poskytuje vitamíny A, B, a D a také vápník a fosfor. Co to má společného s dobrou náladou? Jsou to látky, které posilují kosti a předcházejí osteoporóze. Zároveň s tím však také tlumí stres a navozují optimistické psychické rozpoložení. Po jejich konzumaci se v lidském těle zvyšuje produkce serotoninu. Tvrzení je dokonce podložené vědeckým výzkumem amerických dietologů z Ashland University v Ohiu.

Zmrzlina z tmavé čokolády na cholesterol

Bojujete s vysokým cholesterolem? Také v tom případě si můžete pochutnat na zmrzlině. Vybrat byste však měli takovou, která obsahuje tmavou čokoládu. Tmavá čokoláda totiž obsahuje antioxidanty a ty přispívají k regulaci škodlivého cholesterolu. A to podpoří také činnost srdce a celého kardiovaskulárního systému.

Chutná zmrzlina nakopne váš mozek

Ledová pochoutka dokáže nakoupnout také váš mozek. Prokázala to dokonce korejská studie. Podle jejich výsledků jsou lidé, kteří si dopřejí ráno nebo v odpoledních hodinách zmrzlinu, kognitivně výkonnější a také ostražitější. Příjemný a legální doping, že?

Zmrzlina je zdrojem energie

Neobsahuje sice tolik kalorií, jak si někteří z nás myslí, ale přesto jich je poměrně dost. Zároveň je však také výživově hodnotná díky vitamínům a minerálům. Tím pádem je zmrzlina bohatým zdrojem energie a pomůže tělo nakopnout k aktivitě. Vždy je však důležité to nepřehánět s jejím množstvím. Nadbytečná energie by se pochopitelně mohla v těle proměnit v kila navíc. Z toho důvodu je vhodné jíst zmrzlinu v rozumném množství.

Zmrzlina na unavené libido

Cítíte, že ztrácíte libido, ale po požití zmrzliny jste náruživější? Pokud jste si říkali, že je to pouhý pocit, tak vás vyvedeme z omylu. Zmrzlina vaše tělo obohatí o fosfor. A fosfor je látka, která zlepšuje cirkulaci kyslíku ve všech tkáních a udržuje vyvážené pH organismu. Přitom přímo ovlivňuje hladinu testosteronu.

Prevence proti rakovině

Zní to jako nesmysl, že by zrovna zmrzlina mohla pomoci jako prevence proti rakovině? Není to však zase takový nesmysl. Stačí se jen zamyslet. K rizikovým faktorům vzniku některých typů rakovin patří nedostatek vápníku. Z toho důvodu je dobré přijímat dostatek vápníku. A vápník pochopitelně obsahuje také zmrzlina.

Ulevuje od bolesti v krku

Bolí vás v krku? Pak vám možná lékař doporučil cucat něco studeného. Často se doporučuje obyčejná kostka ledu nebo třeba kola po lžičkách. Někdy však i samotní lékaři doporučí dokonce zmrzlinu. V tomto případě by však mělo jít o vodové zmrzliny. Vždy je vhodné vložit malý kousek do úst a nechat rozpustit. Chlad zmírní otok hrdla a zažene akutní bolesti. Neznamená to samozřejmě, že vás zmrzlina vyléčí, ale na nějakou dobu alespoň otupí bolest.

Zmrzlina proti nechutenství

Možná vás to překvapí, ale v některých případech zmrzlinu doporučují i lékaři. Zejména při nechutenství nebo potížích s polykáním. Doporučuje se při zánětech v dutině ústní nebo v hrdle.

Zmrzlina jako pomocník po extrakci zubu

Trhání zubů není nic příjemného. Ať už jste dospělí nebo malé dítě. Odměnou za utrpení může být právě kopeček chutné zmrzliny. A nebo klidně polárkový dort. Zmrzlina bude po vytržení nebo jiném stomatologickém zákroku působit jako analgetikum. A také jako psychická vzpruha. Vždyť jsme již zmínili, že zmrzlina má vliv na dobrou náladu.

Zmrzlina jako pomoc po trhání mandlí

Stejně jako po extrakci zubu je vhodné konzumovat zmrzlinu také po trhání mandlí. Zmrzlina chladí a tím zmírní otoky a bolesti nebo další nepříjemné pocity. Zvláště se doporučuje u mladých pacientů, kteří budou brát zmrzlinu také jako odměnu za statečnost.

Kdy je naopak zmrzlina nevhodná?

Obecně se studená jídla a nápoje nedoporučují lidem, kteří trpí onemocněním trávicího traktu. Zvláště není vhodná pro osoby trpící refluxem. Jde o onemocnění, při kterém se obsah žaludku vrací do jícnu. Studená jídla jako je zmrzlina mohou tento problém zhoršovat. Dále se zmrzlina nedoporučuje také při žlučových kamenech.

Zmrzlina je pochopitelně nevhodná také při cukrovce, obezitě nebo srdečních chorobách. Nehodí se ani v případě, že máte ztučnělá játra. V těchto případech je zmrzlina nevhodná především kvůli vysokému obsahu cukru.

Mýty o zmrzlině, které stoprocentně nejsou pravdivé

  • Zmrzlina obsahuje třetinu tuku.

To není tak docela pravda. Zaprvé má každá zmrzlina jiné složení. A navíc pokud nemá čokoládovou polevu, obsahuje maximálně 8 % tuku. S polevou pak maximálně 20 % tuku. Vodová zmrzlina pak logicky neobsahuje žádný tuk.

  • Zmrzlina obsahuje 50 % cukru.

Tolik cukru určitě zmrzliny neobsahují. Ve skutečnosti ho obsahují daleko méně. To však neznamená, že ho v některých stále ještě není opravdu dost. Při výběru proto pečlivě čtěte obal a vybírejte zmrzlinu, která má cukru minimum.

  • Zmrzlina je kalorická bomba. 

Rozhodně není. Tedy rozhodně obsahuje méně kalorií než třeba sáček želé bonbonů nebo tabulka čokolády. Je to tím, že zmrzlina obsahuje vodu a navíc je našlehaná. Její kalorická hodnota vás tak pravděpodobně příjemně překvapí.

  • Zmrzlina je plná umělých barviv. 

Samozřejmě, že někteří výrobci umělá barviva používají. Ne všechny zmrzliny jsou však dobarvovaná uměle. V každém případě si vždy při nákupu pečlivě přečtěte informace na obalech. A nebo si zmrzlinu rovnou vyrobte doma, pak si budete jisti, že žádná umělá barviva neobsahuje.

  • V zimě by se jíst neměla. 

Tak tohle je stoprocetně nejčastější mýtus. Naopak, zmrzlina v mrazu neškodí organismu tak, jako při tropických teplotách. V chladném počasí jsou krk a dýchací cesty na zimu a chlad více připravené. Dýcháte studený vzduch venku, tak proč by měla ublížit zmrzlina? Odborníci se shodují, že po konzumaci zmrzliny onemocníte spíše v zimě, než v létě. Je to z toho důvodu, že suchý vzduch způsobí překrvení, otok a vysychání sliznice. Zhorší se imunitní bariéry a dojde k onemocnění horních i dolních cest dýchacích.

Affiliate program