Kala Namak, známá také jako černá himalájská sůl, není jen tak obyčejná sůl. Na rozdíl od růžové himalájské soli, která je primárně chlorid sodný s minerálními příměsemi, je černá sůl zpracovávána specifickým způsobem. Je to jedinečná ingredience, která se liší od klasické kuchyňské soli nejen svou barvou, ale především nezaměnitelnou chutí a vůní. Černá himalájská sůl je oblíbená především pro svou schopnost napodobit vaječnou chuť díky obsahu sirovodíku. Její použití je tedy strategické a cílené na dosažení specifického chuťového profilu.
Co je Kala Namak?
Kala Namak pochází z vulkanických oblastí Himálaje a její specifické vlastnosti jsou výsledkem tradičního výrobního procesu. Na rozdíl od běžné soli, která se těží a pak jen čistí, se Kala Namak vyrábí zahříváním surové himalájské soli ve speciálních pecích. Během tohoto procesu se sůl mísí s dřevěným uhlím, bylinami a kořením (často s harad semeny, amlou nebo kůrou babulu). Vysoká teplota a přítomnost těchto přísad způsobí, že sůl získá svou charakteristickou tmavou barvu (od růžovo-šedé po fialovo-černou, když je mletá) a především své unikátní sirné aroma, které je způsobeno obsahem sulfidických sloučenin.
Jak chutná a proč je tak zvláštní?
Černá himalájská sůl má výraznou slanou chuť, ale k tomu přidává silný sirný tón, který je velmi podobný chuti a vůni vařených vajec. Tato vlastnost ji činí velmi specifickou a ne každému může hned zachutnat, ale pro určité typy pokrmů je naprosto nenahraditelná. Mnozí ji popisují jako chuť "umami" s výrazným kořeněným nádechem.
Kde a jak se Černá Himalájská Sůl používá?
Právě pro svou netradiční chuť je Kala Namak ceněna v různých kuchyních po celém světě, obzvláště tam, kde je cílem napodobit vaječnou chuť bez použití vajec, zejména v té veganské a vegetariánské. Tím že dokáže skvěle imitovat vaječnou příchuť, se stala tajnou ingrediencí mnoha pokrmů, které mají napodobit chuť vajec.
- Profesionální kuchaři
Po celém světě využívají himalájskou černou sůl pro její unikátní chuť a schopnost dodat pokrmům komplexní aroma. Šéfkuchaři specializující se na indickou a asijskou kuchyni - Domácí kuchaři
Milovníci exotických ingrediencí a nových chutí. Mnoho domácích kuchařů ji používá jako alternativu k běžné soli pro její zdravotní benefity a chuťové vlastnost. - Vegani a vegetariáni
Černá himalájská sůl je pro ně skvělým způsobem, jak napodobit chuť vajec v pokrmech, aniž by museli použít živočišné produkty. Kromě síry obsahuje černá sůl i další minerály, jako je železo, draslík a hořčík, což ji činí výživově bohatší než běžnou kuchyňskou sůl.
1. Veganská kuchyně (imitace vajec):
- Tofu scramble (veganská míchanice)
Nejoblíbenější použití. Černá himalájská sůl dodá rozdrobenému tofu autentickou chuť a vůni vařených vajec, což z něj činí skvělou veganskou snídani. Často se kombinuje s kurkumou pro vaječnou barvu. Tím se vytvoří veganská verze míchaných vajíček, která je často k nerozeznání od originálu. - Veganské omelety a frittaty
Používá se do těst z cizrnové nebo jiné mouky, které mají nahradit vaječné omelety. -
Veganské pomazánky, saláty a dipy
Pro dochucení pomazánek z cizrny, avokáda nebo brambor, které mají připomínat vaječnou pomazánku nebo dresing.
Rozmačkané avokádo s trochou citronové šťávy, pepře a špetkou černé himalájské soli jako rychlá veganská alternativa vaječného salátu. Nebo hummus s přidanou černou himalájskou solí pro zajímavý twist. kde černá himaláksá sůl zajistí typickou vaječnou příchuť.
Okurkový salát s jogurtovým dresinkem (nebo veganským jogurtem) a špetkou Kala Namak. Nebo na plátky nakrájený meloun posypaný špetkou této soli pro překvapivý a osvěžující zážitek.
2. Indická a pákistánská kuchyně:
Černá himalájská sůl je základní ingrediencí v mnoha indických a pákistánských pokrmech a kořenících směsích.
- Chaat Masala
Je důležitou složkou této populární kořenící směsi, která se používá k dochucení pouličních jídel (chaat), ovocných salátů, zeleniny a různých snacků. Kala Namak jí dodává charakteristickou slanou a štiplavou chuť. - Raity a čatní
Používá se k dochucení jogurtových omáček (raita) nebo pikantních čatní. - Jaljeera
Používá se pro dochucení některých tradičních indických nápojů, kde přidává slaný a minerální podtón. Jaljeera je osvěžující indický nápoj často podávaný s ledem, který obsahuje mimo jiné kmín, mátu, zázvor a právě černou himalájsou sůl.
3. Dochucování ovoce a zeleniny:
- Ovocné saláty
Špetka černé himalájské soli dokáže podtrhnout sladkost ovoce, jako je meloun, jablko nebo mango, a dodat jim zajímavý, lehce slaný a minerální rozměr. - Zeleninové saláty
Skvěle se hodí k okurkám nebo rajčatům, kde její unikátní chuť vytvoří nečekaný, ale příjemný kontrast.
4. Experimentální kuchyně:
Někteří kuchaři ji používají pro experimenty s umami chutí v různých pokrmech, od polévek po marinády, kde chtějí dosáhnout neotřelého chuťového profilu.
5. Pizzerie
V běžných pizzeriích se s ní pravděpodobně nesetkáte, ale v některých fusion podnicích by se mohla objevit jako netradiční přísada. Pizzerie ji obvykle nepoužívají, jelikož její chuť není typická pro italskou kuchyni. Himalájská černá sůl není tedy tradičně spojována s pizzou, někteří inovativní pizzeristé ji mohou použít k dochucení specifických druhů pizz, zejména těch, které obsahují veganské ingredience nebo vyžadují výraznější chuťový profil.
Důležité upozornění pro použití:
- Černá himalájská sůl je velmi aromatická a silná.
- Vždy pamatujte, že méně je někdy více.
- Díky velmi výrazné chuti a aroma ji stačí opravdu jen malé množství k dosažení požadovaného efektu.
- Přidávejte ji postupně a ochutnávejte, abyste nepřehnali její specifický sirný tón, který by pak byl příliš dominantní.
- Její sirná chuť se nejlépe projevuje, když je přidána do jídla až na konci vaření nebo těsně před podáváním, protože tepelnou úpravou může část svého specifického aroma ztratit.
Černá himalájská sůl je tedy fascinující koření, které otevírá nové možnosti v kuchyni, zejména pro ty, kteří hledají zajímavé a netradiční chutě nebo veganské alternativy. Její jedinečné vlastnosti a historie z ní dělají skvělý doplněk pro každou spíž. Je všestrannou ingrediencí, která nachází uplatnění v široké škále pokrmů a kuchyní, a to jak v profesionální gastronomii, tak v domácím vaření.