Strongman, silový trojboj a powerlifting

Síla. To je společný jmenovatel pro silový trojboj, powerlifting a strogman. Každá disciplína má však svá specifická pravidla a jsou mezi nimi drobné rozdíly.

Už název napovídá, že siláci v trojboji bojují ve třech různých disciplínách. Silovému trojboji také říkáme powerlifting. Tento sport se podobá vzpírání. Jde totiž zvednout osu ve třech disciplínách. Na každou disciplínu má silák tři pokusy. Sportovec, který se zabývá silovému trojboji se nazývá lifter nebo powerlifter. Soutěžící soutěží ve své váhové kategorii. Nejprve se soutěží v dřepu, pak v nechpressu a nakonec v mrtvém tahu.

Silový trojboj má tři disciplíny

  1. Squat - Zdvih začíná vzpřímeným postojem zvedáku a tyčí zatíženou závažím, která spočívá na ramenou sportovce. Výtah začne na povel rozhodčího.
  2. Bench press - Zvedač je zády opřený o lavici a zvedá tyč se závažím na délku paže. Na povel rozhodčího pak spustí tyč k hrudi, kde musí být nehybně držena, dokud nedá rozhodčí další povel. Pak lifter tlačí závaží nahoru, dokud nejsou paže rovné a lokty zajištěné.
  3. Mrtvý tah - Král silových disciplín. V mrtvém tahu sportovec uchopí zatíženou tyč, která je na podlaze plošiny. Lifter zvedne závaží z podlahy a zaujme vzpřímenou pozici. Na příkaz rozhodčího tyč vrátí na podlahu.

Powerlifting

je mezinárodní sport, který se provozuje ve více než stovce zemí světa. Závodí muži i ženy od čtrnácti let.

Historie powerliftingu

Silový trojboj vznikl v 60. letech 20. století. Již v roce 1964 se ve Spojených státech konalo první neoficiální mistrovství v silovém trojboji. O rok později se konal první národní šampionát právě v USA. V roce 1966 se pak konal první šampionát ve Velké Británii. V roce 1968 se pak národní šampionát konal v Norsku. První neoficiální mistrovství světa se odehrálo v Americe v roce 1970. Oficiální se pak uskutečnilo o tři roky později.

První přebory v Česku se konaly v roce 1975 a o čtyři roky později na ně navázalo mistrovství ČSSR. Mezinárodní utkání se poprvé konalo v Budapešti v roce 1981, kde byli kromě Maďarů a Čechů také Poláci. Naši reprezentanti tehdy zvítězili. V roce 1984 byl povolený vstup ČSSR do IPF a EPF. V ten samý rok se naši sportovci zúčastnili mistrovství Evropy v norském Fredrikstadu.

Oficiální vznik silového trojboje v Čechách je však datovaný na 28. září 1992. Tehdy svaz zaregistrovalo Ministerstvo vnitra. Do té doby byl začleněn do svazu kulturistiky. V současné době je silový trojboj součástí světových her pro neolympijské sporty. Ty se konají každé čtyři roky.

Strongman je těžký sport

Jde o jeden z nejtěžších sportů, který existuje. Alternativním názvem je silová atletika. V soutěži Strogman se soutěží v několika různých disciplínách. Většinou je jich na soutěži vybraných čtyři až pět disciplín, které prověří celkovou sílu závodníků. Může jít o zdvih klády nad hlavu, tahání kamionu, zvdihání betonových koulí, mrtvé tahy nebo převracení pneumatik. Celkem existuje asi pět desítek disciplín. Soutěží se podle váhových kategorií do 80 kg, do 90 kg, do 105 kg a nad 105 kg.

  • Přenášení břemen na určitou vzdálenost, takzvané kufry
  • Super Yoke je disciplína, kdy na zádech nesete břímě a s ním jdete do cíle
  • Převracení obřích pneumatik
  • Zdvih klády nad hlavu
  • Zdvih obří jednoručky nad hlavu
  • Tahání vozidel
  • Zvedání atlasových kamenů
  • Přenášení těžkých předmětů

Jednotlivé soutěže testují fyzické limity soutěžících. V posledních letech se úroveň toho, co závodníci dokáží opravdu posunuly. Ostatně tak jako v jiných sportech někdejší světové rekordy jsou dnes pouze vstupenkou na profesionální úroveň. Závodníci jsou stále silnější a disciplíny těžší.

Historie strongman sportu

Základy tohoto sportu můžeme hledat v 19. století, kdy byla oblíbená cirkusová představení. Na nich siláci zvedali různé zátěže, ohýbali předměty a trhali řetězy. Základ soutěže strongman tak, jak je známe dnes byl položen v roce 1977. David Webster a Douglas Edmuns tehdy uspořádali první ročník soutěže Worlds Strongest Man. Původní myšlenkou bylo porovnat výkony silových trojbojařů, kulturistů, vzpěračů a jiných siláků. Formát soutěže se pochopitelně od té doby posunul na jinou úroveň.

Jídelníček při silovém tréninku

Silový trénink je náročný a spálíte při něm logicky hodně kalorií. Mnoho sportovců si počítá příjem sacharidů, právě z nich totiž čerpají energii. To pochopitelně neznamená, že jí jen sladké. Přijímají kolem 6 gramů sacharidů na kilo váhy. Rychlé cukry však používají jen před nebo po tréninku.

V jejich stravě hrají velkou roli bílkoviny. Bílkoviny jsou totiž základní stavební kámen pro svalovou regeneraci a výstavbu svalové tkáně. Doporučované je asi množství kolem 2 gramů bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti. Důležité je pochopitelně dbát také na příjem vitamínů a minerálů. Vzhledem k náročnosti sportu je nutné přijímat mnohem větší množství než konzumuje běžný jedinec. Pestrá a vyvážená strava je v tomto případě alfou a omegou úspechu.

Kromě stravy je samozřejmě nutné také dostatečně doplňovat tekutiny. Pokud nebude lifter přijímat tolik vody, kolik tělo potřebuje, mohou se zhoršit svalové kontrakce. Nedostatečná hydratace pak může způsobit až 10 % propad silových schopností sportovce. Stejně tak je důležité dodržovat vysoký příjem sodíku, draslíku a vápníku. Vhodná je tedy konzumace, ovoce, mléčných výrobků, ořechů a sem tam slaného jídla.

Affiliate program