Proč je důležité dodržovat denní příjem bílkovin?

Jistě už víte, že k tomu, abyste zhubli nebo si vybudovali postavu snů, potřebujete splnit určitý poměr makroživin. Ze všech stran se skloňuje především dostatečný příjem bílkovin. Bez nich to prostě nejde. Víte ale, z čeho bílkoviny můžete čerpat? A jakou roli vlastně hrají proteinové doplňky ve výživě sportovců?

Proteiny jako základ všeho živého

Proteiny jsou podstatou všech živých organismů. Hlavně proto, že zajišťují správnou funkci imunity, usměrňují tvorbu hormonů a enzymů, a formují se díky nim svaly. Což ocení především sportovci, kteří potřebují přijímat vyšší množství bílkovin.

Pokud jste aktivní sportovec, měl by se váš příjem bílkovin pohybovat v rozmezí 1,4–2 g na jeden kilogram hmotnosti. Jestli jste spíše vyznavačem gaučinku, pak vám postačí příjem mezi 0,8–1,2 g na kilogram váhy.

Bílkoviny ve stravě a kde je hledat

Zajistit si určitý přísun bílkovin můžete i ze svého jídelníčku. Kde přesně je hledat? Například v:

  • drůbežím či hovězím mase
  • vejcích
  • mléčných výrobcích – tvaroh, řecký jogurt
  • luštěninách
  • obilovinách

Skvělé jsou také ovesné kaše, které si můžete dát ke snídani nebo svačině.

Syrovátkový protein pro aktivní sportovce

Pokud se neustále udržujete v pohybu, potom vám bílkoviny z každodenního jídla nebudou stačit. V tomto případě je vhodné sáhnout po speciálních doplňcích stravy.

Díky nim si svaly vybudujete rychleji a naberete potřebný objem i sílu. Protein můžete užívat kdykoliv během dne. Pokud si ho vezmete ihned po tréninku, pomůžete namoženým svalům ke zdárnější regeneraci. Ideálním řešením jsou již zmíněné syrovátkové proteiny čili whey proteiny. 

Jaký suplement používat?

Na trhu existuje nespočet produktů k užívání. Jestli jste se sportem začali teprve nedávno, určitě víte, že vyznat se v tolika výrobcích je opravdu kumšt. Hlavní je vybírat si produkty, které jsou schválené evropskou legislativou. Pamatujte, že v tomto případě se nevyplácí šetřit. Prodejce si prověřujte, hledejte recenze a doporučení na internetu a až na základě všech těchto informací se rozhodujte o koupi. 

Affiliate program