Váhové kategorie smíšených bojových umění

MMA známé také jako smíšená bojová umění je bojový sport, který umožňuje nejrůznější chvaty a údery, a to ve stoje i na zemi. Tento sport spojuje techniky různých jiných bojových sportů. Pochopitelně se bojuje hned v několika váhových kategoriích. V případě smíšených bojových umění je tak třeba stejně jako u jiných bojových sportů udržet si váhu do každé z kategorií.

Je třeba hned na počátku říci, že váhové kategorie MMA se mohou lišit u různých organizací. Pro pozorovatele z venku to může být lehce zmatečné. Bohužel však v tomto sportu neplatí zcela jednotné kategorie. Je to však dané vývojem tohoto sportu. Na počátku totiž nebylo smíšené bojové umění svazované takřka žádnými pravidly. A váhové kategorie v tu dobu v podstatě neexistovaly. UFC mělo například jen těžkou a lehkou váhovou kategorii od roku 1997.

Předzápasové vážení

Jistě víte, že před každým zápasem musí bojovníci dojít na takzvané převážení. Jejich váha se v danou chvíli musí shodovat s kategorií, do které se přihlásili. Z toho důvodu se často stává, že několik dní před zápasem se snaží zápasnící zhubnout přebytečná kila. Bohužel toho lze docílit jen opravdu nepříjemným hladověním a dehydratací. Pokud se přece jen nepovede váhu shodit na potřebný limit, dostane bojovník ještě druhou šanci.

Konkrétně dostane zápasník několik dalších hodin na to, aby se dostal na potřebnou váhu. Pokud se mu to nepovede, má právo soupeř zápas odmítnout. Je dobré vědět, že rozhodně nejde o to, že by zápasník přesahoval povolený limit o několik kilogramů, ve většině případů hovoříme o desítkách, maximálně stovkách gramů.

Váhové kategorie MMA

Atomweight (do 48 kg)

Tato kategorie se používá striktně jen v ženském MMA. Kategorie česky známá jako atomová váha je nejmenší používanou váhou. S touto kategorií se lze setkat jen opravdu výjimečně. Například ani v UFC tato kategorie není. Využívá ji například americká bojová organizace Invicta FC:

Women strawweight (do 52 kg)

Slámová váha. Jde o oficiální nejnižší váhovou kategorii v mužském i ženském světě MMA. Je třeba říci, že původně tuto váhu smíšená bojová umění vůbec neuznávala. Od roku 2013 se však s touto kategorií setkáváme čím dál tím častěji. Pochopitelně zejména v ženských kategoriích tohoto sportu.

Flyweight (do 56,7 kg)

Česky řečeno muší váha. Jde o kategorii, ve které bojují zástupci obou pohlaví. U mužů jde ve většině soutěží o nejnižší váhovou kategorii. Pokud by vás zajímalo, kdo je šampionem této váhové kategorie, pak je třeba vzpomenout na Demitrouse Johnsona.

Woman bantamweight (do 61,2 kg)

Bantamová váha. Je třeba říci, že váhový limit této kategorie se posouval. Původně totiž sahal až přes celý váhový limit následující kategorie. Znáte královnu bantamu? Ronda Rouseyová. To bylo nejznámější jméno této kategorie. Samozřejmě v současné době se dostávají do popředí i jiní.

Featherweight (65,8 kg)

Pérová váha. Jde o nejtěžší váhovou kategorii mezi ženami. Popularitu této váhové kategorii zajistil bojovník Conor McGregor nebo José Aldo.

Lightweight (do 70 kg)

Lehká váha je asi nejznámější váhovou kategorií smíšených bojových umění. Říkají vám něco jména Khabib Nurmagomedov? Nebo klidně výše jmenovaný Conor McGregor? Jistě říkají. Právě díky nim je tato váhová kategorie nejvíce diskutovaná.

Welterweight (do 77 kg)

Velterová váha. Možná vás zarazilo, že její váhový limit je 77 kilogramů. Opravdu to není omyl. Ačkoliv pokud tuto kategorii znáte z jiných sportů, je limit o deset kilogramů menší. Velterová kategorie v boxu nebo třeba thajském boxu má totiž opravdu hranici 67 kilogramů.

Middleweight  (do 84 kg)

Jde o diváky velmi zábavnou kategorii. Zápasníci ve střední váze totiž využívají mix silovosti, rychlosti a dynamiky a to z pohledu fanouška opravdu efektivní koktejl. A známá jména? Ano, třeba Mach Muradov.

Light Heavyweight (do 93 kg)

Velké souboje. To je to, co slibuje polotěžká váha v zápasech MMA. Jde v podstatě o legendární váhovou kategorii tohoto sportu. Fanoušci vědí, že právě v této kategorii se mohou těšit na opravdu velké souboje. I těm, kteří se o MMA příliš nezajímají určitě utkvěl v mysli zápas století mezi Karlosem Vémolou a Atiilou Véghem z roku 2019. A ten se odehrál právě v polotěžké váze.

Heavyweight (do 120kg)

Těžká váha. Poslední váhová kategorie. V těžké váze zápasí ti nejtěžší a často také nejobávanější bojovníci. Aby také ne. Někdo s tolika kilogramy musí mít už parádní páru. V těžké váze zápasil například Čech Viktor Pešta.

Existují i další kategorie

Aby těch kategorií nebylo přeci jen málo, vznikly před šesti lety ještě další. Přesněji řečeno, v roce 2017 byly čtyři oficiálně přidány ještě čtyři nové doplňující kategorie. A to super lehká, super velterová, super střední a takzvaná cruiseweight. Cílem bylo vyplnit největší mezery mezi stávajícími kategoriemi. Nové váhové kategorie ve smíšených bojových uměních mají za cíl zabránit stále častějším zdravotním potížím se shazováním váhy. Navíc se stále zvyšuje počet zápasníků, tudíž je třeba je rozdělit do více kategorií.

Jak je to v České republice?

Již jsme naznačili, že váhové kategorie se liší napříč nejrůznějšími soutěžemi. Jak je to však s jednotlivými kategoriemi v Čechách? Je třeba říci, že kategorie jsou samozřejmě v první řadě rozdělené na mužské a dámské. Zatímco ženy mají oficiálně pět váhových kategorií, muži mohou bojovat celkem v devíti váhových divizích.

V netitulovaných zápasech se mohou fighteři s promotéry soutěže domluvit také na takzvané catchweight. Tedy zápase, kdy je váhá domluvená předem a nemusí se vztahovat na dané váhové kategorie. Tento typ soubojů je v současné době takřka běžný.

Jak je to v UFC?

Váhové kategorie v organizaci UFC jsou takřka shodné s těmi českými. Jen s tím rozdílem, že rozhodně není váha udávaná v kilogramech, ale v librách. Je třeba říci, že kategorie catchweight není u Ultimate Fighting Championship moc oblíbená, ale je dovolená.

Box versus MMA

Jistě jste si všimli, že i box má své váhové kategorie. Jejich dělení je však trochu jiné a snad i komplikovanější než u MMA. U boxu se totiž liší kategorie u amatérských a profesionálních zápasů. V každém případě se někdy mohou shodovat názvy kategorií, ale váhový limit je u každého ze sportů jiný. Nelze tedy nikdy paušalizovat.

Affiliate program