Zdravé grilování. Jak si užít letní grilovačku a udržet linii?

Přichází teplé letní období a s ním také doba, kdy lidé často tráví volný čas na zahradě či terase. K létu a zahradním posezením neodmyslitelně patří také grilování. Vůně masa, sýrů i zeleniny se nese okolím a vytváří tím nezapomenutelnou atmosféru. Grilované pokrmy nejsou samy o sobě příliš zdravé. Existují však tipy, jak grilovat zdravě. Pochutnat si, užít si grilovačku a přitom nepřibrat a nezatěžovat své tělo karcinogeny a jinými nepotřebnými látkami.

Dodržujte několik základních pravidel

Grilování nepatří zrovna mezi nejzdravější technologie přípravy pokrmů. Základní zásadou při grilování je pokrmy pečlivě hlídat, aby se nepřipálily. Pravda, trochu načernalý špekáček je pro někoho vrcholem gastronomie a chuťové nebe. Bohužel však právě připálený špekáček může být karcinogenní.

Stejně tak byste u masa měli dbát na to, aby bylo opravdu hotové. Zejména v drůbežím mase by při nedostatečné tepelné úpravě mohly zbýt tělu škodlivé bakterie.

Tučnému masu řekněte ne

Grilovaná krkovička z grilu sice skvěle chutná, ale pro zdraví a linii zrovna ideální není. Stejně jako bůček nebo podobné druhy masa. A nejen, že je tučné maso špatné pro vaši postavu. Vzhledem k tomu, že tuk odkapává při grilování na uhlí, dochází k sekundární kontaminaci vzniklými škodlivinami.

Pokud chcete na grilu připravovat maso, pak bude ideální kuřecí nebo krůtí. Nejen, že je dietnější, ale je také bohaté na bílkoviny.  Není však vhodné je nakládat do olejové marinády. Odkapávající olej by bohužel tvoří karcinogenní látky. Nicméně maso skvěle zkřehne třeba v jogurtové marinádě. Vhodné je na marinádu také víno, ocet nebo třeba kvalitní sójová omáčka. Oblíbený je také med.

Místo masa můžete zvolit také nějakou rybu, která na grilu chutná opravdu luxusně. Často se připravuje na ohni například pstruh. Pak vám stačí jen trochu soli a citron. Jednoduchá příprava a přitom luxusní pokrm. Ideální.

Použijte zdravé koření

Koření může být skvělým způsobem, jak dodat jídlu chuť bez nutnosti přidávat tuky nebo cukry. Zkuste použít bylinky jako bazalku, tymián nebo oregano, které jsou bohaté na antioxidanty a mají protizánětlivé účinky. Pokud máte rádi pikantní jídla,využijte chilli papričky nebo kajenský pepř.

Zelenina jako základ

Stejně jako u jiných pokrmů i v případě grilování by základem měla být zelenina. Alespoň z poloviny byste se měli nasytit právě zeleninou. Můžete ji konzumovat syrovou k masu nebo třeba grilovanému sýru. Jste-li vegetarián, určitě vám bude chutnat i ke grilovanému tofu. Rajčata, okurky, papriky nebo nějaký skvělý salát z několika druhů zeleniny. Zkrátka cokoliv vám vyhovuje.

A možností je si ji také připravit na grilu. Výborně chutná grilovaná cuketa nebo paprika. Rajčata můžete dokonce naplnit sýrem a udělat z nich opravdu zajímavý grilovaný pokrm.

Pozor na další zbytečné kalorie

Samozřejmě, že největším problémem grilování není samotné maso, pokud si vyberete méně tučné. Většinou však ke grilování patří také dipy vyráběné často z majonézy. Myslete tedy na to, že takové dipy je lepší vynechat. Připravit si místo toho můžete jogurtový dip s česnekem nebo čerstvými bylinkami. Případně lze vytvořit dip ze zakysané smetany.

Grilování má i své výhody

Ačkoli při grilování mohou vzniknout tělu nebezpečné látky, přece jenom jde o záležitost, která může být také velmi prospěšná. Grilování je většinou totiž společenská záležitost. A posezení s přáteli na čerstvém vzduchu je skvělé pro naši psychickou pohodu. Grilovačky jsou většinou okamžiky, kdy se uvolníme a tím také snížíme stres.

Základy zdravého grilování v bodech:

  • Gril udržujte v čistotě.
  • Pokud grilujete na dřevěném uhlí, kupujte jen kvalitní a používejte odkapávací misku.
  • Grilujte na žhavém uhlí. Plameny jsou nežádoucí.
  • Marinádu dávejte na maso alespoň hodinu předem, aby se chuť dostala do masa.
  • Používejte jen kvalitní potraviny.
  • Na otáčení nepoužívejte vidličku, která by zbytečně uvolňovala z masa šťávu. Vhodné jsou lopatky nebo kleště.
  • V případě, že využíváte hotové grilovací omáčky, hledejte alespoň ty s nízkým obsahem cukru a soli.
  • K masu vždy přidejte také zeleninu. Alespoň z 50 % by vás měla nasytit.

Tip pro vás

Věděli jste, že kromě zeleniny lze grilovat také ovoce? Skvěle se hodí k masu nebo dokonce k rybě. Na grilování se skvěle hodí hrušky, jablka nebo exotičtější ovoce jako je ananas nebo mago. Nejen, že je to zdravé, je to také neotřelé a v neposlední řadě se na ovoci při grilování netvoří PAU (polycyklické aromatické uhlovodíky) ani HCA (heterocyklické aminy).

Recepty na skvělý fitness pokrmy z grilu

Burgery nejsou obvykle zrovna ukázkou zdravého stravování. Vždyť jde o jídlo z fastfoodu plné zbytečných a prázdných kalorií. Jde si ho však připravit i zcela zdravě. Doma. Tedy spíše venku. Na grilu. Zaručujeme vám, že takto připravený burger budete chtít jíst pořád. A nejen vy. Ale i vaši přátelé k vám jistě na skvělé burgery budou chtít přijít znovu. A vůbec jim nebude vadit, že jde vlastně o zdravý pokrm.

A pokud si potrpíte opravdu na zdravou stravu a nechcete večer konzumovat pečivo, vsaďte na kokosové kuře s jogurtovým kuskusem. Něco takového jste pravděpodobně ještě nejedli. Bude to sice poprvé, ale rozhodně ne naposledy. Kokosové kuře je totiž návykové.




Fitness burger z krůtího masa

Na čtyři burgery budete potřebovat 500 gramů mletého krůtího masa, rajče, česnek, bílý jogurt, hrstku bylinek, rukolu, olivový olej a celozrnnou bulku. Ideálně samozřejmě doma upečenou. Pokud však na pečení celozrnného pečiva nemáte čas, nevadí. Zajděte do místní pekárny a kupte si kvalitní pečivo, které podtrhne chuť burgeru.

A jak na to? Z mletého masa stačí udělat placku a dát ji na gril. Potom si připravit dip z jogurtu. Přidejte do něj prolisovaný česnek, osolte, opepřete a přidejte bylinky. Potom překrojte bulku, pokapejte ji olivovým olejem a zlehka opečte. Následně na bulku dejte rukolu zakápnutou olivovým olejem. Přidejte maso, dip, plátek rajčete a opět rukolu. A teď už jen dobrou chuť!

Kokosové kuře s kuskusem

Na tento recept budete potřebovat celozrnný kuskus, krůtí nebo kuřecí prsa, olivový olej, bílý jogurt a zeleninu podle své chuti. Na čtyři porce stačí 160 gramů syrového kuskusu a asi 300 gramů masa. Připravte si také stejné množství bílého jogurtu. Dále budete potřebovat sůl, pepř a čerstvé bylinky. Nezapomeňte na šťávu z citronu a strouhaný kokos. Zeleninu můžete připravit dle vlastního výběru, vhodná jsou rajčata, papriky, okurky nebo řapíkatý celer.

Nejprve si připravte marinádu z poloviny bílého jogurtu, koření a citronové šťávy. Poté nakrájejte maso na kousky, naložte ho do marinády a nechte ho uležet alespoň dvě hodiny. Mezitím si můžete připravit kuskus, který musí před podáváním vychladnout. Čerstvou zeleninu nakrájejte na drobné kousky a smíchejte se studeným kuskusem a druhou polovinou jogurtu. Přidejte také bylinky. Maso vyndejte z lednice, obalte ve strouhaném kokosu a napíchněte na špejli. Dejte grilovat. Hotovo bude za malou chvilku.

Affiliate program