Nejlepší na hubnutí: U kterých letních aktivit spálíte nejvíce kalorií

Prázdniny jsou za dveřmi. Čas dovolených a letních radovánek je tu. Pro většinu z nás jde o tu nejoblíbenější část roku. Je spoustu sluníčka, můžeme si užívat čas u vody a také pobytu venku. Je to doba, která úplně vybízí ke sportování. Víte, které sporty jsou ideální pro spalování kalorií? U které aktivity jich spálíte nejvíce? Pojďme si je představit. A nemějte strach, z tohoto výběru si vybere opravdu každý, i ten největší nesportovec.

Nejprve něco o spalování kalorií

V první řadě je třeba si říci, že spalování kalorií je velice individuální záležitostí. O tom, kolik spálí člověk kalorií nerozhoduje jen zvolený typ pohybu, ale také spoustu dalších faktorů. Pojďme si je tedy nyní představit.

  • Vždy záleží na tělesné váze a také na výšce člověka.
  • Je známo, že muži spalují více kalorií než ženy.
  • Důležitá je intenzita prováděného sportu.
  • Vliv hraje samozřejmě také čas strávený sportováním.
  • Roli hraje také fyzická kondice jedince.
  • Ohled je nutný brát i na způsob stravování a životní styl.
  • S věkem se spalování kalorií také liší.

Plavání jako letní klasika

Léto zkrátka vyzývá k tomu obléknout plavky a jít si užít krásný den na plovárnu nebo k rybníku. Není to špatný nápad. Plavání je opravdu dobrou sportovní aktivitou. Navíc vám může pomoci například i s bolestmi zad. Jde opravdu o ideální sport, jestliže máte potíže s páteří.

Myslete však na to, že pokud by se plavání bralo opravdu jako sport, je vhodné si koupit plavecké brýle a při každém tempu potápět hlavu. Tato technika plavání je totiž optimální. Díky ní dosáhnete vyšší rychlosti a také více spálených kalorií. Pokud se na to necítíte, nevadí. Samozřejmě, že postačí i klasické rekreační plavání stylem prsa. Případně zkuste kraula, při kterém kalorií spálíte přeci jen o něco více.

Paddleboard je čím dál tím oblíbenější

Paddleboarding je sport, při kterém musí člověk zapojit opravdu celé tělo. Na první pohled to vypadá opravdu zcela jednoduše, že. Jen si stoupnete na prkno, vezmete do ruky pádlo a jen tak si pohodlně plujete po vodní hladině. Opak je však pravdou. Není to tak jednoduché, jak to vypadá. To však neznamená, že to nezvládnete.

Paddleboarding zlepší nejen vaší kondici, ale také smysl pro rovnováhu. Zapojíte velkou skupinu lýtkových svalů, zádové svaly a šikmé břišní svaly. A na své si samozřejmě přijdou také svaly na rukou. Za hodinu můžete spálit kolem 400 kalorií.

Kánoe a rafty: Zůstaňme na vodě

Pokud se vám vodní sporty zalíbili, můžete zkusit také rafty nebo kánoe. Možná se vám zdá, že tyto letní radovánky se sportem nemají nic moc společného a jde spíše o zábavu. To jste asi ještě na lodi neseděli. Nebo to jen tak šolíchali.

Ono pádlování totiž není žádný med, pokud se dělá opravdu pořádně, zapojíte také velké množství svalů. Hlavní práci odvádí zádové svaly. A samozřejmě se zapojí i svaly rukou. Možná jste však netušili, že pádlování není jen záležitostí rukou, ale celého těla. Zapojí se i hýžďové svaly, hrudník, zmíněné zádové svaly a v neposlední řadě krční svalstvo.

Za hodinu pádlování můžete spálit kolem 300 kalorií. Samozřejmě opět závisí na tom, zda jste muž nebo žena i na tom, jak intenzivně pádlujete. Skvělé je, že při pádlování můžete také pozorovat okolí nebo si zkrátka naplánovat výlet, kam se vám jen zlíbí. Nemusí jít tak čistě o sportovní aktivitu, ale rovnou o letní dovolenou nebo výlet.

Jízda na kole pro všechny

Cyklistika je oblíbená. Ačkoliv v posledních letech se do popředí zájmu dostala spíše elektrokola, která tento sport značně ulehčují. Zkuste tedy klasické kolo, aby měl tento sport opravdu význam. Je známé, že při mírné rychlosti kolem 20 km/h dokáže člověk spálit více než 500 kalorií. Samozřejmě s vyšší rychlostí přibývá také spálených kalorií. Nezáleží však jenom na rychlosti, ale také na terénu, kterým pojedete. Jestli si chcete dát do těla, nebojte se vymyslet trasu s několika kopečky.

Jak již bylo řečeno, záleží také na délce sportování. I v případě cyklistiky má tedy vliv to, jak dlouho pojedete. Skvělé je, že cyklistický výlet se dá spojit s návštěvou nějaké zajímavé lokality. Kromě toho, že budete sportovat tak ještě můžete poznávat blízké i vzdálené okolí.

Brusle nebo klidně koloběžka

Nejen na kole, ale také na inlinech nebo koloběžce můžete spálit kalorie a přitom vidět kus světa. Stejně jako u ostatních aktivit v přírodě si navíc vyčistíte hlavu a vypnete od veškerých potíží, které vás trápí. Říká se, že brusle dělají hezký zadek. A je to pravda. A samozřejmě spálíte také spoustu kalorií. Pokud bude vaše tempo alespoň trochu svižné, pak za hodinu spálíte kolem 500 kalorií. A co je skvělé? Můžete si vybrat nějakou zajímavou trasu třeba v okolí řeky. Na inliny jsou skvělé cyklostezky.

Kromě bruslí jsou oblíbené tak koloběžky. Samozřejmě máme na mysli klasické koloběžky, nikoliv elektrické koloběžky, které udělají veškerou práci za vás. Na klasické koloběžce si totiž docela zamakáte. Věřili byste tomu, že právě na koloběžce je možné spálit dokonce více kalorií než na kole nebo kolečkových bruslích?

Běh nebo alespoň chůze

V posledních letech zažil běh opravdu velký boom. Do běžeckých bot se čím dál tím častěji obouvají i ti, kteří tvrdili, že běh je jejich nepřítel. Údajně to stačí zkusit a pohltí vás to. V létě však běh není úplně ideální aktivitou. Tedy vzhledem k teplotám. Nicméně i běhat se samozřejmě dá i o prázdninách. Ideální je vyrazit do stinných míst a to buď časně zrána nebo naopak navečer.Kalorický výdej v případě běhu je opravdu vysoký a vzrůstá úměrně se zvyšováním rychlosti.

Kromě běhu je samozřejmě vhodná také chůze. Jestliže tedy běhu neholdujete a nechcete to ani vyzkoušet, zkuste alespoň procházky nebo turistiku. Klasická procházka je zdravá, ale moc kalorií při ní nespálíte. Proto je vhodnější buď rychlejší a svižnější chůze nebo opravdová turistika. Pokud chcete spálit opravdu hodně kalorií, vyberte si kopcovitý terén. Přidáte-li k tomu batoh na záda, můžete se dostat opravdu na zajímavé hodnoty spálených kalorií přibližující se spáleným kaloriím na kole.

Chcete vyzkoušet něco nového? Zkuste nordic walking. Jde o takzvanou severskou chůzi se speciálními holemi. Chůze je sama o sobě svižnější než klasická a je opravdu návyková. S holemi se navíc dají provádět různé cviky, díky kterým můžete procházku ještě ozvláštnit. Hlavním cílem nordic walkingu je zlepšení a také udržení fyzické kondice. Ideální místo pro nordic walking jsou lesní cesty. Skvělé je, že jde o aktivitu, která se dá dělat po celý rok. V létě však doporučujeme, stejně jako u běhu, vyjít ráno nebo naopak až večer.

Frisbee. Vážně je to sport?

Že vás zatím nic nepřesvědčilo, protože jste se sportem opravdu nepřítel, ale přesto byste rádi spálili nějakou tu kalorii? Pak tu máme něco libovýho. Házení frisbee je skvělá zábava. Ano, je pravda, že je třeba minimálně dvou osob, aby to vůbec šlo. O to větší zábava to však bude, že? Stačí jen vzít létající talíř a najít volné prostranství, ideálně travnaté.

Jistě tušíte, že nemusí zůstat jen u obyčejného házení, u kterého spálíte během hodiny asi 200 kalorií. Zcela správně. Kolem frisbee vzniklo hned několik skupinových sportů. Ultimate frisbee je sport, kdy proti sobě nastoupí dvě družstva a cílem hry je chytit disk v koncové zóně protivníka a tím skórovat. Dále je oblíbený také discgolf. Venkovní hra, kdy je třeba ukořistit veškeré koše, které jsou rozmístěné obdobně jako jamky u golfu. Discgolfová hřiště tedy nabízí výzvy v podobě různých překážek a dlouhých úseků. Jde třeba vědět, že na každý sport je potřeba jiný typ disků.

Stolní tenis pro ošklivé počasí

Také v létě nemusí vždy počasí přát. Proto je v našem seznamu také sport, který se provozuje především uvnitř. Ačkoliv rekreační areály velmi často nabízí pingpongové stoly také venku. Takže pořiďte pálky, míčky a hurá na to.

Samozřejmě je výhodnější mít alespoň trochu kvalitní rakety a značkové míčky, aby hra k něčemu vypadala. S obyčejným prkýnkem a špatným míčkem si dobře nezahraje ani profík. Nicméně pro trochu zábavy a spálení kalorií je to v podstatě jedno. Hlavně, že se budete hýbat. Výdej energie při ping pongu v lehkém tempu bude bohužel poměrně nízký. Počítejte zhruba s 270 kaloriemi za hodinu. Pokud však bude vaše tempo vyšší, může být samozřejmě mnohem vyšší i počet spálených kalorií. Pokud vás bude víc, můžete si zahrát velmi oblíbenou obíhačku. Pak spojíte stolní tenis s lehkým během a kalorie budou zase trochu více ubývat.

Affiliate program