Alergie na bílkovinu kravského mléka

ABKM je zkratka pro alergii na protein kravského mléka. Jde o nejčastější potravinovou alergii, kdy imunitní systém reaguje nepřiměřeně na tuto látku. ABKM se velmi často objevuje u kojenců během prvních měsíců života. Alergie se týká až 5 % kojenců, ale v polovině případů alergie vymizí během prvního roku života. Většina alergií na bílkovinu kravského mléka pak zmizí do 6 let věku dítěte.

Imunitní odezva těla na mléčnou bílkovinu se někdy označuje také jako hypersenzitivita. Alergie na mléčnou bílkovinu se projevuje podobně jako intolerance laktózy, ale jde o závažnější problém. Při alergii je nutné zcela vynechat mléko a mléčné výrobky. Proteiny pak děti nebo dospělí jedinci musí konzumovat z jiných zdrojů. Pro malé děti jsou jako náhrada kojeneckého mléka vyráběné produkty se štěpenou bílkovinou.

Alergie u starších dětí a dospělých

U dětí staršího školního věku a dospělých osob existují dvě formy ABKM. V první řadě jde o okamžité reakce, které jsou obvykle prudké a nebezpečné. Říká se jim anafylaktické. Po požití proteinu kravského mléka dojde do pár desítek minut k trávicím potížím, kožním projevům a respiračním problémům. Nakonec se objeví i kardiovaskulární projevy jako je pokles krevního tlaku, zrychlený puls a výjimečně porucha vědomí. Jde však o velmi výjimečné projevy.

Mnohem častěji dojde na kožní projevy, které jsou časné. A o projevy pozdější, tedy spíše chronické. Mezi ty se řadí například atopická dermatitida. V takovém případě je velmi těžké vypozorovat, zda je příčinou opravdu BKM. Kožní testy často vychází negativně a jedinou možností k diagnostice je často eliminace všech bílkovin kravského mléka. Vysazeí musí být důsledné a trvat alespoň tři měsíce.

Jak se alergie projevuje

Alergie na mléčnou bílkovinu u kojence se často projevuje hlenem a krví ve stolici. Někdy se objevují také průjmy, bolesti břicha, zvracení nebo plynatost. Nemoc se však může projevit také potížemi s dýcháním nebo kožními problémy jako jsou kopřivka nebo ekzémy. Mezi projevy alergie patří také kašel nebo otoky různých částí těla.

Jak určit diagnózu

V případě, že máte podezření na alergii na bílkovinu kravského mléka u malého dítěte, je nutné co nejdříve navštívit lékaře. Ten vaše dítě vyšetří a určí diagnózu. K diagnostice se používá eliminačně-expoziční test. Pomocí něj se ze strava na 2 až 4 týdny vyloučí bílkovina kravského mléka. Po vymizení příznaků se postupně přidává. Pokud bude potvrzena ABKM dojde k nasazení diety. Bez lékařského souhlasu raději s dietami u malých dětí neexperimentujte.

Jak se léčí alergie na bílkovinu v mléce

Jak již bylo řečeno, ideální je vyřadit rizikové potraviny z jídelníčku. A to jak v případě malých dětí, tak dospělých. Bohužel v současné době tuto dietu nehradí žádná pojišťovna ani stát. Specialista alergolog vám pravděpodobně ještě doporučí léky na alergii, které tlumí reakce v případech, kdy se nepodaří vyloučit veškeré potravinové alergeny.

Lékaři velmi často doporučují také užívání probiotik nebo podobných doplňků stravy. Vhodné jsou betaglukany obsažené v obilninách, houbách nebo kvasnicích.

Kortikosteroidy - Používají se k potlačení alergických zánětů a pomáhají jim přecházet. Je možné je však používat jen krátkodobě.

Antihistaminika - Tlumí alergickou reakci a působí jako prevence. Léky sice mají nějaké nežádoucí účinky, ale je jich minimum.

Kromoglykáty - Jsou léky určené pro malé děti nebo pacienty, kteří trpí astmatem a alergiemi na více druhů potravin. Mají protizánětlivé účinky, ale jsou slabší než u kortikosteroidů. Díky tomu jsou však bezpečnější.

Adrenalin - Je to lék, který pomáhá proti anafylaktickému šoku proti zpomalení srdeční činnosti při těžkých alergických reakcích.

Dieta při alergii na mléčnou bílkovinu

Někteří odborníci nedoporučují při alergii konzumaci kozího, ovčího ani jiného živočišného mléka. Vždy je však nutné vzít v úvahu stupeň a také rozsah příznaků. Samozřejmě je nutné zohlednit také věk, pokud jde o dítě. Například kozí mléko je možné vyzkoušet v případě, že se jedná o lehčí projevy alergie. V takovém případě může být totiž kozí mléko i výrobky z něj vhodnou alternativou ke kravskému mléku. Ideální je vždy postup konzultovat s lékařem.

Na které potraviny dávat pozor a vyvarovat se jim:

Mléko, sušené mléko, acidofilní mléko, jogurty, tvaroh, smetana, sýr, máslo, kefír, zákys, podmáslí, syrovátka, pudink, pomazánkové máslo.

Kde také může být bílkovina kravského mléka:

Sladké i slané pečivo, plněné oplatky, čokolády, polevy, energetické tyčinky, instantní pokrmy, nápoje na hubnutí, uzeniny, margarín.

A jaké je tedy řešení? Místo klasického mléka můžete používat mléčné nápoje rostlinného původu jako je mléko sójové, špaldové, mandlové, kokosové, ovesné nebo rýžové. Počítejte s vyšší cenou, ale vyšší kvalitou. Levnější variantou jsou sušená rostlinná mléka. Ta se hodí na vaření, pečení i do kávy. Některé sušené rostlinné nápoje však mohou obsahovat kasein, vždy je nutné si číst příbalové informace. Tavené sýry nahraďte pomazánkami ze zeleniny nebo luštěnin a jogurty těmi rostlinnými. Stejně tak existují také rostlinné smetany.


Vždy je důležité, aby váš jídelníček po vyřazení mléka a mléčných výrobků zůstal pestrý a nutričně plnohodnotný. Bílkoviny nahraďte pomocí luštěnin, vajec nebo masa.

Affiliate program