Alergie na laktózu: jak to s ní vlastně je

Ačkoliv se s pojmem alergie na laktózu můžete často setkat především u laické veřejnosti, měli byste vědět, že nic takového jako alergie na laktózu u dospělých ani u dětí neexistuje. Jde pouze o spojení dvou různých potíží, které se týkají zažívání a mléčných výrobků. Existují dva pojmy, a to intolerance laktózy a alergie na bílkovinu kravského mléka. U druhého jmenovaného zdravotního problému se můžete setkat se zkratkou ABKM.

Příznaky alergie na laktózu

Již jsme si řekli, že alergie na laktózu vlastně neexistuje. Často se však tyto dva pojmy spojují do jednoho a zejména na diskuzních fórech mladých maminek se tak často objevují pojmy jako alergie na laktózu u dětí nebo alergie na laktózu u kojenců. Maminky se často ptají dalších, jak se projevuje alergie na laktózu. V takovém případě většinou maminky hovoří o tom, že jejich miminko má potíže při kojení nebo přijímání umělé mléčné stravy. Potíž může být s intolerancí laktózy nebo s alergií na bílkovinu kravského mléka. Příznaky jsou si velmi podobné.

Miminka, stejně jako dospělí, mohou trpět nadýmáním, bolestmi břicha a také průjmem. Při alergii na bílkovinu kravského mléka se však většinou přidávají ještě přidružené kožní problémy jako je kopřivka nebo například ekzém. A jak poznat, který problém opravdu vaše miminko nebo vás trápí? Můžete zkusit vysadit mléčné výrobky a pozorovat, zda se stav zlepšuje. Potom zkusit zařadit bezlaktózové mléčné výrobky. Pokud se potíže nevrátí, zřejmě bude problém v laktóze.

Lepším způsobem, jak přijít na to, který problém vás nebo vaše dítě trápí, je však test. Test na intoleranci laktózy si můžete udělat sami doma a poté ho poslat do laboratoře. Případně vám může testy provést lékař, a to buď z dechu, z krve nebo ze stolice (v případě miminek). Pochopitelně je vždy lepší zajít k lékaři, který vám přesně řekne, jaký je váš problém a jak následně upravit jídelníček, abyste problémy eliminovali.

Intolerance a alergie

Zatímco alergie na mléko je imunitní reakce na bílkoviny, intolerance laktózy je neschopnost trávit mléčný cukr. Jak již bylo řečeno, intolerance s sebou nese jen zažívací potíže a navíc při ní není vždy úplně nutné přestat konzumovat veškeré mléčné výrobky. U alergie jsou však často přítomné kožní potíže a objevit se může také dušnost, rýma nebo kašel, stejně jako u dalších alergií. V případě alergie je nejlepším a nejspolehlivějším způsobem léčby vyřazení rizikových potravin z jídelníčku. Špatný zpráva je, že bezmléčná strava je drahá. V současné době však tato dieta není hrazená státem ani žádnou zdravotní pojišťovnou.

Vzhledem k tomu, že jde o alergii mi vám navíc měl alergolog doporučit protialergické léky určené k utlumení reakcí pro případ, že se nepodaří vyloučit veškeré alergeny. Mezi léky, které můžete dostat při ABKM patří antihistaminika, kortikosteroidy, kromoglykáty a adrenalin. Někdy lékaři navíc doporučují také doplňky stravy jako jsou probiotika. Vhodným doplňkem jsou také betaglukany. Jde o polysacharidy obsažené v obilninách, kvasnicích a houbách.

Affiliate program