Vegetariánské a veganské proteiny: jaké jsou v nich rozdíly?

Vegetariánské proteiny jsou rostlinné i živočišné proteiny, které však neobsahují bílkoviny z masa. Oproti tomu veganské proteiny jsou čistě rostlinné proteiny. Pojďme se podívat na jejich rozdíly, výhody a nevýhody.

Rostlinný nebo živočišný protein?

Maso, vejce nebo mléko jsou přirozenými živočišnými zdroji bílkovin. Vzhledem k tomu, že obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které si tělo neumí samo vyrobit, jsou označované jako kompletní proteiny. Ke kompletním proteinům kromě těchto živočišných produktů patří také sójové boby nebo quinoa. Ostatním rostlinným proteinem však jedna nebo více aminokyselin chybí.

Vegetariánské proteiny

Jsou to všechny mléčné, vaječné a rostlinné proteiny, tedy například kasein, vaječný protein nebo syrovátkový protein. Jak již bylo řečeno, mléčné proteiny zahrnují všechny esenciální aminokyseliny. U rostlinných proteinů to není pravidlem. Syrovátkový protein podporuje díky vysokému podílu BCAA výkon a sílu. Kasein je bílkovina vhodná ke konzumaci před spaním nebo během dne, tělo ho totiž tráví pomaleji. Vaječný protein podporuje růst a regeneraci kosterního svalstva.

Veganské proteiny

Vegani nejedí žádné živočišné produkty, kromě masa tedy ani mléčné výrobky nebo vejce. Veganské proteiny jsou tedy čistě rostlinného původu. Může jít například o sójový protein nebo rýžový protein. Výhodou sójového je fakt, že obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin a jde tedy o kompletní protein. Rýžový protein je skvělým zdrojem pro podporu růstu svalů. Je dobrým zdrojem BCAA. Mezi další potraviny s vysokým obsahem proteinů patří fazole, hrách, lněné, chia nebo slunečnicová semínka.

Při výběru veganského proteinu je velice důležité sledovat podíl důležitých aminokyselin v jednotlivých přípravcích. Výrobci často kombinují několik zdrojů proteinu, aby pokryly celé spektrum aminokyselin.

Výhody rostlinných proteinů

  • dokáží stimulovat tvorbu svalových bílkovin
  • jsou bezlaktózové
  • některé jsou bezlepkové
  • nižší zátěž pro životní prostředí

Nevýhody rostlinných proteinů

  • tělo je stravuje pomaleji a hůře než mléčné proteiny
  • k optimální stimulaci růstu svalových bílkovin jich musíme přijmout více než syrovátkových
  • mají horší chuťové vlastnosti
  • mají horší rozpustnost než mléčné proteiny

Pro koho jsou rostlinné, tedy veganské proteiny určené?

Tyto proteiny se hodí nejen pro vegany a vegetariány, ale také například pro osoby s laktózovou intolerancí a ABKM (alergie na bílkovinu kravského mléka). Vhodné jsou také pro ty, kteří vnímají současnou obtížnou udržitelnost vysoké spotřeby živočišných proteinů.

Affiliate program