Zmrzlina a dieta? Jde to dohromady?

Hubnutí. Zmrzlina. Ta dvě slova na první pohled vůbec nejdou dohromady, že? Co když je to však trochu jinak a měli bychom změnit úhel svého přísného pohledu? Dost možná si zmrzlina najde místo i v redukčním jídelníčku. A to hned z několika různých důvodů. Ano. Zmrzlina sice není super zdravá potravina, ale také nemusí být ani výrazně škodlivá.

Tak jako u jiných potravin nelze zmrzlinu jen tak obecně zaškatulkovat. Zmrzlina má přece mnoho tváří. Existuje spousta druhů, typů, chutí…Pokud zmrzlinu samozřejmě chceme zařadit do zdravého jídelníčku, musíme si trochu vybírat.

Jaké existují typy zmrzlin?

Zmrzliny si můžete užít v různých příchutích i složeních.

Mléčná, smetanová s rostlinným tukem.

Tyto zmrzliny obsahují mléčný tuk. Maximální množství tuku ani cukru není ničím limitované. Proto se u jednotlivých výrobků může lišit. Tím pádem se pak liší i energetická hodnota jednotlivých typů zmrzlin. V některých zmrzlinách je mléčný tuk nahrazený rostlinným. Nejčastěji jde o kokosový nebo palmojádrový tuk. Bohužel jde o tuk, který nemá zrovna příznivé složení. Právě tento rostlinný tuk se však objevuje u balených zmrzlin velmi často. Je tedy třeba opravdu hodně vybírat a číst, abyste našli zmrzlinu bez tohoto typu tuku. A kdybyste ji náhodou nenašli, nezoufejte. Jednou za čas vám ani kokosový nebo palmojádrový tuk nikterak neublíží.

Vodové zmrzliny.

Základem těchto zmrzlin je logicky voda. A k ní cukr, ochucovací složka a barviva. Vodové zmrzliny obvykle obsahují jen minimální množství bílkovin a tuků. Energetická hodnota je ve srovnání se smetanovými zmrzlinami výrazně nižší. Po takové zmrzlině se však rozhoupe glykemie a dost brzy budete mít opět chuť na sladké.

Ovocné zmrzliny a sorbety.

Ovocné zmrzliny, jak jejich název napovídá, obsahují vždy určitý podíl ovoce. Pokud je zmrzlina označena za ovocnou, pak musí obsahovat minimálně 15 % ovoce. Sorbety dokonce 25 % ovoce. Je jasné, že čím více ovoce zmrzlina nebo sorbet obsahují, tím lépe.

Domácí zmrzliny.

Pokud si chcete být opravdu jisti tím, co jíte, pak je vhodné si připravit domácí zmrzlinu. Můžete si třeba koupit jen zmrzlinový základ a přidat k němu doma vlastní kvalitní suroviny. Případně si vyrobit zmrzlinu opravdu z ovoce a domácích surovin. Nemusíte se bát, že je to něco složitého. Výroba zmrzliny je kreativní, ale velmi jednoduchá.

Zmrzlina a její výživová hodnota

Pokud si hlídáte váhu, pak vás jistě bude zajímat výživová hodnota zmrzliny. Na počátku je třeba si říci, že zmrzliny se vyrábějí našleháním vzduchem. Jeho množství se však kus od kusu liší. Čím je zmrzlina nadýchanější, tím má při stejné hmotnosti větší objem. A to je při dietách pozitivní. Měli byste vědět, že 100 gramů zmrzliny obvykle neodpovídá 100 mililitrům. Tudíž energetická hodnota živin na 100 gramů je jiná než na 100 mililitrů. Značení přitom není jednotné a tak se u některých zmrzlin můžete setkat s hodnotami, které odpovídají 100 gramům a u jiných 100 mililitrům zmrzliny.

Co je však lepší? Respektive, co to pro nás znamená? Pokud výrobce udává energetickou hodnotu zmrzliny v mililitrech, pak může tato hodnota u našlehaných zmrzlin vycházet podstatně menší než hodnota uvedená na 100 gramů zmrzliny. Nejdůležitější by tak pro vás měly být hodnoty, které jsou přepočtené na kus. Jedině tato hodnota vám totiž řekne, kolik po požití jedné zmrzliny reálně zkonzumujete kalorií. Většinou je tato hodnota uvedená na obalu. Pokud ne, můžete si ji snadno spočítat.

Běžně se prodávají zmrzliny, které mají od 300 do 1400 kilojoulů na kus. V dietě byste tedy měli sáhnout po těch, které mají energetickou hodnotu co nejnižší.

Jak chytře vybrat zmrzlinu

A jak tedy vybrat ideální zmrzlinu? Vždy si vyberte takovou, která má na jeden kus co nejméně kalorií, minimální obsah tuku a cukru. Naopak větší počet bílkovin je žádoucí. Uvědomte si, že ve složení zmrzlin je opravdu velký rozdíl. Žádoucí je, pokud zmrzliny obsahují kvalitní suroviny. Mezi ně patří mléko, tvaroh, jogurt, ovoce nebo ovocné šťávy, kakao nebo dokonce ořechy.

U zmrzlin kupovaných v obchodě by neměl být problém se veškeré důležité informace o složení dočíst. Horší to pochopitelně bude v případě, že si budete chtít dát zmrzlinu točenou nebo kopečkovou. V takovém případě se zkuste zeptat na složení obsluhy. U kvalitní zmrzliny byste měli uspět.

Jak často můžu zmrzlinu při dietě?

Pochopitelně vám nikdo nemůže určovat, kolik smíte sníst zmrzliny. Pokud však chcete redukovat svou hmotnost a hubnete ideálním temptem, tedy 0,5 až 1 kilogram týdně, můžete si dát jednu porci zmrzliny týdně. Podpoříte tím flexibilní přístup k hubnutí. Jedna porce zmrzliny znamená asi dva kopečky nebo jeden nanuk o maximální hmotnosti 60 gramů. Hovoříme tady o klasických zmrzlinách. Bez vybírání dle výživových hodnot.

Pokud byste porci chtěli navýšit třeba na dvě týdně, je už třeba vybírat. Ideální je tedy zmrzlina, která má dostatečné množství bílkovin, minimální množství tuku a je v ní také málo cukru. Není však lehké takovou zmrzlinu v obchodě sehnat. Ideální proto je si zmrzlinu vyrobit doma. Při výrobě domácí zmrzliny můžete různě experimentovat. Někdy stačí si rozmixovat ovoce s tvarohem, který vás navíc perfektně zasytí. Ale použít můžete klidně kvalitní směsi na zmrzlinu a přidat do nich například čerstvé ovoce nebo nejrůznější druhy ořechů. Tím uděláte svému tělu obrovskou službu. Ze zmrzliny se stane pokrm, který vám navíc dá látky, které tělo opravdu potřebuje. A vy si pak svůj osvěžující dezert budete moci sníst naprosto bez výčitek.

Jak je možné, že má zmrzlina méně energie než jiné sladkosti?

Ve zmrzlině je vysoký obsah vody. Navíc je našlehaná. Z toho důvodu je výsledný obsah kilojoulů, cukru a tuku menší než u jiných sladkých pochoutek. Pokud vás tedy honí chuť na sladké, je mnohem lepší si dát malou porci zmrzliny než sladké pečivo, sušenky nebo čokoládu. Jmenované produkty totiž obsahují jen minimum vody. Jsou tedy koncentrovanějším zdroje energie a živin.

Tip na domácí zmrzlinu od Valknut

Po přečtení článku máte opravdu velkou chuť na zmrzlinu, ale bojíte se, že výběrem byste v obchodě strávili opravdu mnoho času a nakonec byste stejně nevybrali takovou zmrzlinu, která by ukojila vaše chutě a přitom byla vhodná při dietě? Objednejte si náš smetanový základ, který neobsahuje lepek, geneticky modifikované suroviny ani chemická barviva. Výroba zmrzliny z něj je naprosto jednoduchá. Základ stačí smíchat pouze s vodou. Pokud budete vyrábět zmrzlinu studenou cestou, stačí jen smíchat předepsané množství směsi a vody a nechat asi 15 minut odstát. Poté znovu promíchat a nechat zamrazit.

Samozřejmě je možné si základní směs také ochutit. Před zmrznutím můžete do zmrzliny přidat třeba kousky kvalitní hořké čokolády, mnoho druhů ořechů nebo ovoce. Je na vás, zda použijete kousky ovoce nebo z něj uděláte rozvar, který zchladíte a přidáte ke zmrzlině. Stejně tak je možné si zmrzlinu dotvořit také až před samotným podáváním. Do smetanové zmrzliny můžete i tehdy nakrájet čerstvé ovoce podle své chuti nebo například ořechy. A pokud si chcete navrch přidat šlehačku, nebojte se. Pokud ji nebudete konzumovat často, můžete si ji dopřát. Jen je třeba si ji opět vyrobit doma. Šlehačky ve spreji nejsou ideální volbou.

Affiliate program