Vitamíny vhodné pro děti

Děti jsou to nejdražší, co máme a je potřeba o ně náležitě pečovat. Bezpodmínečná láska by měla být samozřejmostí, stejně jako dostatek našeho času, který jim věnujeme. To však není všechno. Důležité je také pečovat o zdraví našich malých lásek. Vitamíny a minerály děti potřebují už od narození. Ti nejmenší vše přijímají ideálně v mateřském mléce, starší děti potřebují přijímat vitamíny a minerály jiným způsobem.

Ovoce a zelenina často nestačí

Nejlepším zdrojem vitamínů a minerálů je pochopitelně čerstvé ovoce a také zelenina. To však často nestačí. Zvláště v období chřipek a nachlazení je třeba dětskou imunitu podporovat vhodnými doplňky stravy. Vybrat vhodné vitamíny pro děti však není vůbec jednoduchý úkol. Pro děti mladší tří let není na trhu moc vhodných přípravků. Ačkoliv téměř každý doktor i lékárník vám řekne, že i vitamíny vhodné od tří let mohou užívat mladší děti. Jde jen o to, že vitamíny nejsou dostatečně testované pro menší děti. Nicméně pokud budete sledovat složení a vyberete správnou formu, máte vyhráno. Ideální pochopitelně je, když se o vhodnosti užívání pro nejmenší poradíte právě s ošetřujícím lékařem.

Je tu však ještě jeden problém, který se váže k dětským doplňkům stravy. Přidané cukry. Ty mají děti motivovat k tomu, aby vitamíny bez potíží snědly. Dochucují tobolky, cucací tabletky nebo doplňky stravy z želé. Ne každá maminka však chce, aby její dítě cukry přijímalo. Ačkoliv jde o vitamíny. Je jasné, že když dítě jednou ochutná slazené, prakticky už nikdy nebude chtít výrobky bez přidaného cukru.

Vitamíny, které děti potřebují

Pojďme si nyní představit vitamíny, které děti potřebují k podpoře imunitního systému a něco si o nich říci. Mezi nejdůležitější vitamíny v dětské věku patří bezesporu vitamíny C a D. Doplňovat by se však měli také vitamíny řady B. Vhodná je také konzumace rybího oleje a některých minerálů. Nejdůležitější je zinek, železo a selen.

Vitamín C

Říká se mu král vitamínů. Dokáže podporovat imunitu a také udržuje dostatek energie. K tomu ještě podporuje hojení. Jeho nedostatek se projevuje únavou, chudokrevností nebo častějšími záněty. Dětem můžete nabízet ovoce s velkým obsahem vitamínů C. Tedy rybíz, rakytník nebo třeba citrusy. Céčko najdete také v rajčatech nebo paprikách. Zatímco ovoce děti většinou milují, zelenině mnohdy moc nedají. Nevadí. Vitamín C můžete dětem pomoci udržovat ve správné hladině právě za pomoci doplňků stravy. Ostatně v období chřipek je žádoucí doplňky stravy užívat preventivně. Předávkování se v tomto případě bát nemusíte, vitamín C je totiž rozpustný ve vodě a tak se jeho případný přebytek vyloučí společně s močí. Jak vybrat vhodné céčko pro děti?

  • Dbejte na správné dávkování. Děti mají jinou doporučenou denní dávku, než dospělí jedinci.
  • Ideální je vybírat přípravky, které mají vysokou vstřebatelnost. Vhodné je také postupné uvolňování do organismu.
  • Vyberte vhodnou formu, se kterou nebudou mít děti problém.
  • Ideální jsou vitamíny bez umělých barviv, přidaných cukrů, konzervantů a geneticky modifikovaných surovin.

Nemají vaše děti v lásce žádné tablety ani sirupy? Máme pro vás řešení. Kyselina askorbová se dá pořídit i v prášku. Vy ji pak můžete jednoduše přimíchat do vody, smoothie nebo třeba šťávy. Jen je třeba, aby tento nápoj vypili najednou. Často se můžete setkat s tím, že u prášku není dávkování pro děti. Menším dětem stačí vždy dáte jen na špičku lžičky, děti starší 12 let mohou užívat dávku uvedenou pro dospělé. U dětí mladších tří let se ohledně užívání poraďte s lékařem.

Vitamín D

Vitamín, který je důležitý už od prvních dní na tomto světě. Miminkům ho obvykle předepisuje dětský lékař. Se stoupajícím věkem ho však automaticky předepsaný nedostanete. Nicméně nevadí. Vitamín D se dá sehnat jako doplněk stravy pro děti bez potíží. Déčko je důležité pro kvalitu kostí a zdravý růst. Jeho příjem je zásadní taktéž pro imunitní systém a mozek. Zdrojem vitamínu D je slunce. Získáváme ho také z tučných ryb, jater, hovězího masa nebo vaječných žloutků. Jeho příjem ze stravy a slunce je však obvykle nedostatečný. Zejména pak v zimních měsících. Z toho důvodu je dobré i tento vitamín dětem dopřát v podobě doplňků stravy.

  • Doporučená denní dávka pro děti je podle legislativy EU 0,01 miligramů (400UI). Uvádí se však, že toto množství není ideální. Pro dosažení doporučené hladiny vitamínu D je vhodné přijímat násobně více vitamínu D. Vyšší než doporučenou dávku je však třeba zejména u dětí konzultovat s lékařem. Ideální je nechat si udělat krevní testy, které ukáží hladinu vitamínu v krvi.
  • Vyberte vhodnou formu pro vaše dítě dle jeho preferencí.
  • Ideální jsou vitamíny bez umělých barviv, přidaných cukrů, konzervantů a geneticky modifikovaných surovin.

Vitamín D není rozpustný ve vodě a je tedy možné se s ní předávkovat. Nicméně pokud budete dodržovat doporučenou denní dávku, bude vše v naprostém pořádku. Je třeba říci, že u některých vitamínů je doporučená dávka pro děti nižší než pro dospělé. U vitamínu D tomu tak není. Naopak. Doporučená denní dávka vitamínu D pro děti je jednou tak vysoká, než doporučená dávka pro dospělé.

Pokud už vaše dítě zvládá cucat tabletky, pak mu můžete nabídnou tablety rozpustné v ústech. Obsahují 100 % přírodní aktivní látky a zaručují její rychlou absorbci. Tablety jsou bez barviv, konzervantů, umělých příchutí i přidaného cukru. Inovativní know-how zaručí, že aktivní látka bude vstřebávána už v dutině ústní a v horní části jícnu. Díky tomu dosáhnete zvýšené účinnosti. Nicméně je třeba, abyste se o užívání této formy a o dávce poradili s lékařem.

Vitamíny skupiny B

Nehovoří se o nich tolik, ale rozhodně by neměly zůstat upozaděné. Hovoříme o vitamínech skupiny B. Označené jsou čísly a každý z nich plní v těle svou zvláštní funkci. Béčko je důležité zejména v období chřipek. Vitamíny skupiny B jsou důležité pro správné fungování metabolismu, mají vliv na pychologické funkce a také na nervový a imunitní systém. Jsou důležité také pro zdraví pokožky, nehtů, vlasů nebo očí. Podílejí se také na látkové přeměně železa. Vitamíny skupiny B najdete v zelené listové zelenině, banánech, hroznech nebo pomerančích. Jsou také v ovesných vločkách, luštěninách nebo ořechách. Obsahuje je také rybí maso, mléko nebo vejce. Zdrojem vitamínu B jsou také datle. Ne vždy však potrava stačí uspokojit příjem vitamínu B.

  • Pro menší děti jsou vhodné kapky nebo sprej. Starší děti bez problému mohou polykat klasické tablety.
  • Vitamíny B jsou rozpustné ve vodě, předávkování je tak takřka nemožné. Nicméně je třeba dodržovat doporučené denní dávkování. To se vitaín od vitamínu liší. Nicméně pokud pořídíte B-komplex, dávky budou jistě optimální. Pokud si s dávkováním nejste jisti, zeptejte se lékárníka nebo lékaře.

Vitamíny skupiny B jsou na trhu opravdu v mnoha formách. Vybrat si můžete jednotlivé druhy vitamínů nebo jejich komplex. Jak již bylo řečeno, pro děti jsou k dostání spreje nebo kapky. Existují však také klasické kapsle, případně cucací bonbony. Vybírejte tedy s ohledem na konkrétní potřeby vašeho dítěte a na jeho věk. Pokud si s výběrem nejste jisti, pak se obraťte na ošetřujícího dětského lékaře.

Rybí tuk

Možná si ještě pamatujete zděšené obličeje dětí, které měly pojídat rybí tuk na lžičce. Ano, rozhodně to nebylo nic chutného. Dnes však už děti nemusíte mučit. Rybí tuk je k dostání v mnoha formách, které jsou poměrně snadno poživatelné. Uvidíte, že ho děti budou nakonec milovat. Omega-3 jsou pro ně opravdu důležitým pomocníkem. Zvlášť ve chvílích, kdy se potřebují naučit spoustu nových věcí. A to je vlastně u dětí takřka pořád. Pokud nemáte možnost konzumovat často čerstvé ryby nebo je vaše děti odmítají jíst, je vhodné jim rybí tuk dopřát za pomoci doplňků stravy. Rybí olej pro děti je nejen zdrojem EPA a DHA, ale také vitamínu D.

  • Nikdy nepřekračujte doporučené denní dávkování.
  • Ideální je podávat doplňky stravy s omega-3 společně s jídlem.
  • Pokud nechcete podávat tuk ve formě oleje, můžete si vybrat také speciální želatinové kapsle. Spolknout je zvládne prakticky i dvouleté dítě. Je to však velmi individuální. Formu je proto třeba pečlivě zvážit.
  • Doporučená denní dávka se liší podle věku dítěte. Už u dětí od čtyř let je však doporučená dávka 900 miligramů za den. Někteří výrobci však pro děti od tří do osmi let doporučují dávku 1000 miligramů denně.
  • Vzhledem k nejasnému dávkování je tedy opět vhodné konzultovat váš výběr s lékařem.

Pokud mají vaše děti rádi želatinové bonbony, pak máte vyhráno. Speciální kapsle ze želatiny pro ně budou jen dalším bonbonem. Rozhodně se nemusíte obávat toho, že vám tyto zdravé tuky odmítnou jíst. Je to opravdu přijatelná forma rybího tuku.

Zinek

Tento esenciální minerál je pro lidské tělo opravdu důležitý. U dětí a adolescentů je zinek nutný pro vývoj smyslových funkcí chuti a čichu. Dále pro vývoj imunitního systému a tělesný růst. Doporučené denní dávkování je závislé na věku a později také na pohlaví.

Železo

Pro zdravý vývoj dětí je železo nezbytné. Již děti ve věku 7 až 9 let mají stejnou potřebu železa jako dospělí muži. Děti potřebují železo například pro vývoj mozku. Nedostatkem železa často trpí předčasně narozené děti a děti s nízkou porodní váhou. Stejně tak mohou anémií trpět děti s chronickými infekcemi. Dospívající dívky pak o železo přicházejí během menstruace. Bohaté na maso jsou játra a samozřejmě také červené maso. Z rostlinných zdrojů pak můžeme jmenovat luštěniny, ořechy nebo obiloviny. K doplnění železa lze také užívat doplňky stravy. V případě dětí je však vhodné se o množství a formě poradit s lékařem.

Selen

Důležitý stopový prvek, který přispívá k normální funkci imunitního systému a ochraně buněk před oxidativním stresem. Dobrý je také pro zdraví vlasů a nehtů. Tělu neprospívá jeho nedostatek, ale ani nadbytek. Selen najdete ve vnitřnostech, luštěninách, mořských plodech, rybách, sýrech, avokádu, vejcích nebo celozrnných obilovinách. Denně bychom měli přijmout asi 1 mikrogram selenu na kilogram váhy. Denní potřeba u dětí do 8 let se uvádí na 15 mikrogramů. U dětí nad 8 let pak 20 mikrogramů. Nicméně selen může být toxický. Před jeho podáváním dětem je tedy opravdu důležité se poradit s lékařem.

Affiliate program