Zmrzlina v těhotenství a při kojení

Požehnaný stav ženy a doba, kdy své malé děťátko kojí jsou v mnohém vyjímečné. Nejen, že žena přivede na svět nový život, ale také musí dávat svému tělu větší péči. Mimo jiné je třeba dávat pozor také na to, co jí. S těhotenstvím často přicházejí také chutě. Na kyselé. Na sladké. Na hořké. Nebo na slané. V každém případě je dobré vědět, co se v těhotenství a při kojení smí jíst a na co je lépe rovnou zapomenout. Jak je na tom zmrzlina? Na první pohled vypadá docela neškodně. Jen trochu cukru. Jak je to však ve skutečnosti. Nemůže našemu malému tvorečkovi ublížit?

Zmrzlina v těhotenství

Zmrzlina jako taková v podstatě nebezpečná není. Záleží však na jejím složení. A také na tom, kde byla koupena. Stánková zmrzlina totiž může být opravdu nebezpečná. Je totiž potenciálním zdrojem salmonely. Pokud tedy máte na zmrzlinu chuť, bude lepší využít tu ze chladicích boxů. A nebo si vyrobit doma svou zmrzlinu, u které budete přesně vědět, jaké suroviny jste do ní použili. A pokud si nechcete zmrzlinu vyrábět doma, pak zvolte místo, kde je jasně zveřejněný seznam přísad, které jsou neškodné.

Další věc je, že byste v těhotenství neměli rozhodně jíst zmrzlinu na kila. Přece jen obsahuje poměrně dost kalorií a obvykle také cukrů. Určitě je vhodné jíst (nejen) zmrzlinu opravdu s mírou. Dejte si pozor na nadměrné přibývání na váze. Přibírání je sice během těhotenství fyziologické, ale nemělo by překročit určité limity. Nadměrné přibývání na váze by totiž mohlo způsobit komplikace.

Zmrzlinu byste do svého jídelníčku v těhotenství měli zařadit maximálně dvakrát v týdnu a střídat ji samozřejmě také se zdravou stravou. Dejte si jogurt nebo třeba ovoce. A pokud máte nezvladatelnou chuť na zmrzlinu častěji, pak zkuste své chuťové buňky trochu obalamutit. Co takhle nechat si zmrazit právě jogurt ochucený ovocem nebo si rovnou vytvořit ovocnou dřeň? Ve své podstatě jde také o zmrzlinu, jen trochu jinou.

Rizika konzumace zmrzliny v těhotenství

Mezi hlavní rizika konzumace zmrzliny v těhotenství je těhotenská cukrovka. Gestační diabetes může těhotenství značně zkomplikovat. Pokud máte těhotenskou cukrovku, je nutné nětkeré pokrmy zcela vynechávat a poradit se se svým gynekologem nebo jiným odborníkem o výživě.

Již bylo zmíněno, že v případě zmrzliny ze stánku je tu také riziko salmonely. A to v případě, že ve zmrzlině bude špatně pasterizovaný vaječný žloutek. Čeho se rozhodně bát nemusíte, je toxoplazmóza. To je totiž onemocnění spojené se syrovým masem, ze zmrzliny tedy riziko onemocnění neexistuje.

Složení zmrzliny navíc zahrnuje různá zahušťovadla a příchutě. A také další látky, které by v těhotenství mohly být škodlivé. Pro těhotné by mohly být nebezpečné také aromatické přísady v produktech jako jsou například sirupy, ovoce nebo ořechy.

A v neposlední řadě je třeba zmínit, že konzumace zmrzliny ve velkém množství může vyvolat rozvoj katarálních patologií jako je angína. Samotná zmrzlina tedy nemusí být tak nebezpečná jako nemoc, kterou může vyvolat. Navíc je léčba takových nemocí v těhotenství náročná.

Zmrzlina ano nebo ne

Jestli budete nebo nebudete konzumovat zmrzlinu v těhotenství je nakonec na vás. Je spousta potravin, které se v těhotenství nedoporučují, ale nastávající maminky je přesto konzumují a nic se jim nestane. Káva, trochu vína nebo třeba plísňové sýry. Vše je samozřejmě o tom chovat se rozumně a rizikovým věcem se vyhýbat. Nicméně stres miminku rozhodně také nijak neprospívá. Pokud by vás tedy mělo neustále stresovat, že si nemůžete dát zmrzlinu, raději si ji dejte. V případě, že se podíváte na složení nebo zvolíte ověřený stánek to bude daleko méně nebezpečné než stres z toho, že ji nemůžete jíst.

Pokud vaše těhotenství probíhá bez potíží, určitě není špatně jednou za čas zahřešit.

Zmrzlině by se však určitě v těhotenství měly raději vyhnout ženy, které mají cukrovku, zhoršenou funkci ledvin, nadváhu, toxikózu nebo hypertenzi.

Zmrzlina při kojení

Nastávající maminky si někdy mylně myslí, že po porodu budou moci opět konzumovat vše, co se jim zlíbí. Pokud však své malé miminko kojí, musí se stále ohlížet na svou stravu. Je nutné rozlišovat, které výrobky jsou pro dítě vhodné a které nikoliv. Možná si říkáte, že při kojení už zmrzlina nemůže vadit. Je to přece mléčný výrobek. Stejně jako jogurty nebo mléko. Kojící matka si tak může jednoduše říci, že zmrzlina nemůže být pro dítě žádným rizikem. Není to však úplně jednoduché.

Samozřejmě záleží hlavně na tom, jakou zmrzlinu sníte. Jaké má složení. A také na tom jak staré dítě vlastně kojíte. Je rozdíl kojit měsíční miminko nebo dvouleté batole. Nicméně pojďme se tedy na zmrzlinu v době kojení podívat podrobně.

Zmrzlina proti depresím

Poporodní deprese už dnes nejsou tabu a běžně se o nich hovoří. Je to nepříjemný stav, za který však maminka rozhodně nemůže. Nemusíte však mít přímo deprese. Komu se po porodu nestalo, že se cítil na nic, bezmocný a naprosto k ničemu, ať hodí kamenem. Špatná nálada a depresivní stavy nejsou s novorozencem nic neobvyklého. Opravdu není každý den zalitý sluncem. Přiznejme si. Miminka často pláčou a plní plenky. A také opravdu často potřebují maminku. Je to vysilující. Hodně vysilující. Trocha zmrzliny je tak skvělým terapeutickým lékem. Zmrzlina je lahodná a sladká a tak vám může skvěle zlepšit náladu.

Zmrzlina v prvních měsících po porodu

Pokud jste bezprostředně po porodu, pak je lepší se zmrzlině vyhnout. Ostatně je třeba se vyhýbat obtížně stravitelným potravinám a také těm, které mohou působit jako alergeny. Zmrzlina navíc může způsobit, že bude mateřské mléko moc tučné. To může mít za následek koliky nebo břišní potíže. A samozřejmě také změny stolice. Ovšem je třeba si říci, že takové následky rozhodně nemá jen zmrzlina. Potíže mohou nastat i při konzumaci jiných tučných nebo sladkých jídel. Stejně jako u jídel různě nadýmavých. Dbejte proto na to, že by strava měla být hlavně vyvážená a vyzkoušejte, co vyhovuje vám i miminku. Nicméně alespoň jeden měsíc vydržte a pokuste se dodržovat doporučenou stravu.

Po prvním měsíci můžete trochu polevit. Zmrzlinu i jiné pochutiny nejprve vyzkoušejte v malé množství. A pokud bude vše v pořádku, pak ji můžete jíst bez výčitek svědomí. Úplně nejlepší bude, pokud si zmrzlinu vyrobíte sama. Co třeba použít kozí mléko? Nebo si rovnou připravit jen ovocnou dřeň. Samozřejmě z takového ovoce, které nebude pro dítě nebezpečným alergenem. Hodí se hypoalergenní ovoce jako jsou jablka nebo hrušky, případně rybíz či borůvky. Pokud se rozhodnete trochu riskovat a koupíte zmrzlinu v obchodě, vyhněte se alespoň přísadám jako jsou ořechy nebo nějaká ovocná sladidla.

Jaké množství zmrzliny si mohu při kojení dovolit

Zmrzlina ve velkém množství by pochopitelně nemusela škodit jen dítěti, ale také matce. Je tedy třeba při její konzumaci dodržovat určitá pravidla. Je tedy opravdu důležité se nepřejídat. Samozřejmě nejen zmrzlinou. Platí to pro všechny sladkosti, ale vlastně obecně pro všechny potraviny.

A jaké množství zmrzliny je tedy při kojení v pořádku? Samozřejmě opět záleží na tom, jakou zmrzlinu jste zvolili. Hlavní je kolik procent má tuku. Nicméně pokud si vyberete kvalitní zmrzlinu, určitě by nemělo vadit pokud zkonzumujete jednu porci denně. Ať už jde o nanuk, točenou zmrzlinu nebo poctivý kopeček. Množství byste neměli přehánět ani pokud jde o vaši domácí zmrzlinu. Přece jen jde o to, že v ní jsou tuky a mnohdy i cukry.

Pozor na intoleranci nebo ABKM

Stejně jako jiné mléčné výrobky může samozřejmě zmrzlina vyvolat u dítěte alergickou reakci nebo individuální intoleranci. Pokud má vaše dítě po konzumaci zmrzliny nějaké alergické příznaky, pak je nutné se poradit s odborníky. S největší pravděpodobností však budete muset veškeré mléčné výrobky alespoň na nějaký čas vysadit.

Zmrzlina na lačno nebo pozdě v noci

Doba kojení je doba, kdy matka často ještě dlouho v noci nespí. Respektive se budí opravdu velmi často podle potřeb svého dítěte. To svádí k tomu doplňovat energii opravdu na nevhodných místech a v nevhodných časech. Není divu, že si některé maminky, které už jdou opravdu na dně během noci dají zmrzlinu. Je to však vhodné?

Odpověď asi všichni tušíte. Stejně jako u nekojících je vhodné jíst zmrzlinu v první polovině dne. A to kvůli tuku. U kojících žen je to i z důvodu tuku v mateřském mléce. Jelikož tučné mléko více zatěžuje trávicí trakt, je vhodné ho dítěti nabídnout během dne, kdy bude spíše bdělé. Večer by miminko těžkou stravu trávilo celou noc. A ostatně nejen miminko.

Studený a sladký výrobek ovlivní krevní cévy. Ty se po konzumaci zúží a zpomalí se trávení i krevní oběh. Zmrzlina se tak začne ukládat v podobě tukových usazenin a nadváhy. Opět se však můžeme vrátit k tomu, o čem jsme hovořili na začátku. Nevyspalé maminky mohou trápit deprese. Je tedy pořád lepší si dát během noci zmrzlinu, než skončit na antidepresivech.

A co zmrzlina na lačno? Konečně jedna dobrá zpráva! Pokud nesníte na lačno tuny zmrzliny, je to skvělý způsob, jak se probudit a zlepšit si náladu. Zmrzlina po ránu navíc může snížit psychické podráždění a také zvýšit aktivitu mozku. To je opravdu skvělá zpráva, že ano? Nicméně je tu jedno ale. Není vhodné jíst po ránu zmrzlinu přímo z mrazáku. Lepší je nechat ji trochu roztát. Příliš studená zmrzlina totiž není ideální pro naše neprobuzené tělo. Muselo by vynaložit mnoho energie na její roztavení. A kojící maminka potřebuje energii směřovat jinam….

Výhody konzumace zmrzliny při kojení

Abychom zmrzlinou jen nestrašili, je třeba vyzdvihnout také její přednosti. Zmrzlina samozřejmě neobsahuje jen cukry a tuky. Najdete v ní také řadu vitamínů a minerálů. Ty jsou prospěšné tělu maminky a pochopitelně také pro dítě. Většina z nich pochází z mléka, ze kterého je zmrzlina vyrobena.

Zmrzlina obsahuje vitamín A. Ten je nezbytný pro zdravé kosti, ale také pro zrak. Přispívá k lepší imunitě a ke zdraví pokožky a vlasů. Děti mají díky tomuto vitamínu zdravé zuby. Navíc je to vitamín, který se podílí na metabolických procesech. U dospělých má pak vliv na sexuální sféru.

Dále je ve zmrzlině vitamín D. JIstě víte, že pro kojence je to opravdu důležitá látka. Při jeho nedostatku hrozí mimo jiné křivice. Z toho důvodu se podává ve formě kapek. Zmrzlina však tento vitamín obsahuje v přirozené formě.

Dalším vitamínem je E. Tokoferol pomáhá chránit proti volným radikálům, které mohou způsobit nenapravitelné škody. Vitamín je nezbytný pro maminku i dítě. Kyselina nikotinová, která je také ve zmrzlině, může podporovat organismus a také zlepšuje průtok krve. Navíc normalizuje množství cukru v krvi. Dále normalizuje činnost trávicího traktu a zvyšuje výkonnost jak v psychické, tak ve fyzické rovině.

Posledním vitamínem je B. Je to skupina vitamínů důležitá pro metabolismus. Přispívá k normalizaci cév, srdce a střev a pomáhá organismu odolávat nejrůznějším infekcím. Díky tomuto vitamínu se maminka může lépe vyrovnat se stresem.

Dále jsou ve zmrzlině minerální látky jako draslík, vápník, hořčík a železo. Draslík má vliv na srdce a stimuluje procesy zaměřené na okysličování mozku. Vápník je důležitý pro kosti, zuby a také aktivuje nervové impulzy zodpovědné za svalové kontrakce. Hořčík pomáhá odolávat poporodním depresím a navíc zabraňuje ničení zubních tkání a tkání v kostech. Železo pomáhá regulovat metabolické procesy a také pomáhá tělu odolávat bakteriím a virům. Navíc maminku podporuje v chuti k jídlu.

A nesmíme zapomenout ani na to, že je zmrzlina ve své podstatě vlastně výživná. Má totiž velké množství bílkovin, obsahuje živočišné tuky, které jsou snadno stravitelné a také sacharidy. Vše dohromady pak pomáhá mamince cítit se v pohodě a předcházet stresu. A jistě víte, že spokojená maminka, znamená spokojené dítě. A navíc v době kojení je spokojená maminka důležitým krokem k dostatku mateřského mléka.

Samozřejmě je třeba si říci, že ne všechny zmrzliny obsahují vitamíny a minerály. Znovu připomínáme, že je opravdu velmi důležité kontrolovat složení zmrzliny, případně si zmrzlinu raději připravit doma z ověřených surovin. Díky tomu získáte opravdu kvalitní produkt, který v přiměřeném množství nemůže přinést nic negativního. Právě naopak. Kvalitní zmrzlina může mamince a miminku jen přispět.

Affiliate program