Alkohol ovlivňuje růst svalů, výkonnost i hubnutí

Konzumace alkoholu je ve společnosti poměrně oblíbená. Mnozí z nás pijí, aby si dodali sebevědomí. Jiní v alkoholu utápí starosti. Spousta lidí také ráda degustuje. Alkohol má však na tělo opravdu špatný vliv. Nevyrovná se mu téměř žádná jiná potraviny. Víte, jak na přítomnost alkoholu reaguje naše tělo?

Alkohol je uhlovodík, který se v těle ukládá jako tuk, protože se v těle přeměňuje na mastné kyseliny. Panák 40% alkoholu obsahuje asi 115 kcal, půllitr piva asi 240 kcal, což je stejné množství jako šest kostek cukru. Z toho je jasné, že ani pivo ani panák není nic, co by naše tělo opravdu potřebovalo a bylo mu to prospěšné. A nezachrání to ani obsah některých vitamínů a minerálů.

Sportovní výkon s alkoholem v krvi

Nikdo z nás nejspíš nepůjde sportovat ihned po požití alkoholu. Tedy možná si dáte jedno pivo při výletě na kole, ale určitě nepůjdete do posilovny po požití pěti panáků. I tak však alkohol může sportovní výkon negativně ovlivnit. Není divu, již jsme se zmínili, že alkohol neprospívá tělu všeobecně.

Vytrvalostní výkony jsou rozhodně po konzumaci alkoholu v ohrožení. Studie ukazují, že již malé dávky alkoholu mají na výkon vliv. Z toho vyplývá, že i cyklisté by si ideálně to pivo na výletě měli odpustit. Nicméně nejde jen o výkon. Po alkoholu mají lidé zhoršený balanc, zpomalují se jim reakce a také se snižuje koordinace. Ideální je tedy před sportem žádný alkohol nekonzumovat.

Vliv alkoholu na růst svalů

Není jednoduché postavit svalovou hmotu a udržovat ji. Chce to opravdu cílený trénink a píly. Pokud máte zájem o to, aby vaše svaly rostli, rozhodně byste neměli konzumovat alkohol. Jestliže si totiž po silovém tréninku dopřejete alkohol, snížíte tvorbu kosterní svaloviny o čtvrtinu oproti abstinentům. Nepomůže ani fakt, že jste po tréninku kromě alkoholu dostali do těla i dostatek bílkovin.

Bohužel výzkumy potvrzují, že alkoholické nápoje omezují anabolické procesy. Možná vás překvapí, že ženské svaly jsou vůči alkoholu o něco odolnější, jelikož vědci zjistili, že hůře působí alkohol na svaly pánské. Vyhráli jste zápas a chcete to oslavit? Opravdu to není nejlepší nápad. ZVlášť, jestli vás čekají ještě další utkání. Síla totiž bude snížená až dva dny po konzumaci alkoholu. Samozřejmě, že pokud si dáte jedno pivo, nic se nestane. Hovoříme o dávce 1 gram alkoholu na kilogram hmotnosti.

Jak se to děje?

Alkohol snižuje růst svalů tak, že přispívá k odbourávání svalové hmoty a potlačuje tak její růst. Pitím alkoholu po tréninku se sníží anabolická fáze. Pokud tedy chcete, aby se vaše svaly zvětšovaly, rozhodně nechoďte po tréninku na pivo.

Jak se tomu vyhnout?

Neexistuje jiný způsob, než zcela vyloučit alkohol. Jedině tak se vyhnete jeho negativním účinkům na posilování.

Alkohol a hubnutí

Možná vás zajímá, jak je to s alkoholem při hubnutí. Je sice fakt, že lze zároveň konzumovat alkohol a hubnout, ale bude to složitější než bez něj. A navíc alkohol vám opravdu nic dobrého do těla nepřinese. Jistě víte, že alkoholické nápoje jsou kalorické. Bohužel jde o kalorie, které vás nezasytí. Pokud si tedy večer dáte skleničku, přes den se budete muset daleko více hlídat. A nejen druhý den. Důležité je také nekonzumovat nic během pití. Což nebude vůbec jednoduché, jelikož alkohol budí chutě na kalorické potraviny jako jsou například brambůrky nebo slané oříšky.

Myslete také na to, že alkohol blokuje metabolismus, který má později potíže se štěpením tuku. Ne nadarmo se kaloriím v alkoholu říká prázdné. Vašemu tělu opravdu nic dobrého nepřinesou. Ačkoliv se vám při jeho užívání může zdát naprostý opak.

Sklenička vína nebo malé pivo však není na škodu, pokud budete dodržovat základy zdravého životního stylu a nebudete to s alkoholem přehánět. Důležité je, aby váš kalorický příjem nepřevyšoval kalorický výdej. Zaměřte se na kvalitní a nutričně bohaté potraviny, dopřejte si dostatek vody a pohybu. Pak si klidně za odměnu jeden drink dát můžete. Ideálně však nějaký, který neobsahuje příliš mnoho sacharidů.

Tuk na játrech

Je dobré také vědět, že přílišná konzumace alkoholu může způsobit, že se vám alkohol změní na tuk v játrech. Ten se postupně přemění tak na tuk v krvi a uloží se jako tělesný tuk, který už náš organismus nezpracovává. Nezapomeňte také na to, že alkohol mimo jiné potlačuje také centrální nervový systém a tím zpomaluje veškeré funkce v našem těle.

Alkohol tělo dehydratuje

Jistě víte, že dehydratace má na tělo neblahé účinky. Můžete se při ní cítit malátní, unavení. To s sebou nese zvýšený pocit hladu a také menší fyzickou výkonnost. A právě alkohol dehydrataci organismu může zhoršit.

Alkohol má totiž vliv na funkci ledvin a narušuje regulaci tekutin v organismu. Působí také močopudně. Tudíž se po požití alkoholu častěji vyprazdňujete. Z těla tak odchází nejen tekutiny, ale také živiny, jenž tělo nestihlo dostatečně zpracovat.

Dehydrované tělo může zvýšit pravděpodobnost zranění a také vám naruší váš tréninkový plán.

Alkohol ovlivňuje hladinu hormonů

Konzumace alkoholických nápojů snižuje nebo zvyšuje hladinu některých důležitých hormonů. Alkohol může negativně ovlivnit metabolismus, který pomáhá regulovat růstový hormon. Tělo tento hormon převážně vylučuje během nočních hodin ve spánku. Alkohol vám však spánkový rytmus může narušit, tím se může snížit množství uvolněného růstového hormonu až o 70 %.

Alkohol také zastavuje účinek testosteronu, který ovlivňuje odbourávání tuku a přispívá k tvarování svalů. Platí, že čím je nižší hladina testosteronu, tím jsou svaly menší. Dále má alkohol velký vliv na kortizol. Vysoká hladina stresového hormonu má přitom negativní efekt na regeneraci a na vysoký krevní tlak. Pokud jsou hladiny kortizolu dlouhodobě zvýšené, může dojít k ukládání viscerálního tuku, který je nebezpečný a také se může rozvinout cukrovka.

Affiliate program