Správné stravování při jiu jitsu

Jiu jitsu je v našich končinách v podstatě stále ještě docela v plenkách. Stejně jako u ostatních sportů je i u tohoto důležitý správný výběr trenéra, správně nastavený tréninkový režim a v neposlední řadě také strava.

Ta má pochopitelně velmi podobné zásady jako strava v jiných sportech. Každý již dneska ví, že by se mělo jíst víckrát denně v menších porcích a strava by měla obsahovat hlavně vyvážený poměr bílkovin, tuků a sacharidů. A že zapomínat nesmíme ani na mikroživiny.

Co má obsahovat vyvážená strava?

Důležitá je samozřejmě energetická rovnováha. Kolik energie vydáte, tolik ji musíte přijmout. Tedy v případě, že si chcete udržet stejnou váhu. Jinak je to samozřejmě v případě, že chcete nějaký ten kilogram přibrat nebo naopak zhubnout.

Strava se skládá z makroživin (proteiny, tuky a sacharidy) a mirkoživin (vitamíny, minerály, stopové prvky). Všeobecně se za ideální poměr makroživin považuje 15 % bílkovin, 60 % sacharidů a asi 25 % tuků. Neplatí to však rozhodně pro všechny bez rozdílu. Je jasné, že každý jsme originální a máme odlišné potřeby. Pokud tedy potřebujete přibrat svalovou hmotu, je třeba trojpoměr upravit ve prospěch bílkovin.

V případě, že tréntujete jiu jitsu máte také vyší spotřebu cukrů, z toho důvodu je nutné je také více doplňovat. Samozřejmě nehovoříme o jednoduchých cukrech, ale o komplexníxh sacharidech, které můžete do těla přijmout například z rýže, brambor nebo celozrnného pečiva. Důležité jsou samozřejmě také tuky. Tedy ty zdravé. Hovoříme o nenasycených mastných kyselinách. Především omega-3 a omega-6. A jak je to s bílkovinami? Také není vhodné konzumovat jakékoliv bílkoviny bez rozmyslu. Zaměřte se na ty polnohodnotné. To jsou zejména živočišné bílkoviny, které obsahují dostatek esenciálních aminokyselin.

Základní živiny bychom tedy měli. Pojďme se nyní zaměřit také na další potřebné láky pro tělo. Zejména sportovci potřebují pravidelně přijímat také dosatečné množství vitamínů a samozřejmě také výživy pro svaly.

Výživa nezbytná pro sportovce

Vitamíny a minerály

Samozřejmě, že vitamíny potřebuje každý z nás. Ti, co pravidelně sportují je však potřebují ještě mnohem více než odstatní. Nedostatek vitamínů totiž povede k oslabení imunitního systému. Zaměřte se zejména na vitamín C a D. Nezapomeňte také na vitamín K. Kromě vitamínů jsou pochopitelně důležité také minerály. Například nedostatek hořčíku by mohl vést ke křečím. Ačkoliv budete chtít pravděpodobně sáhnout po jednom doplňku obsahující všechny látky, nakupte si raději každou látku zvlášť. Je to mnohem lepší varianta.

Kloubní výživa

V jiu jitsu jsou samozřejmě vysoké nároky na klouby. Z toho důvodu je opravdu důležité na ně myslet a starat se o ně. Pochopitelně je kromě kloubní výživy podstatné se před tréninkem rozehřát. Důležitý je samozřejmě také pravidelný zdravý pohyb. A jak na ty přípravky? Kloubní výživa se dá koupit v lékarně nebo na e-shopech. Je zcela bez předpisu, protože jde o doplněk stravy. Dobré přípravky zpomalují degeneraci kloubů a ulevují od potíží. Zaměřte se hlavně na to, aby daný doplněk obsahoval kolagen, chondroitin, glukosamin a MSM. Vycházejte z doporučených denních dávek těchto látek.

Kolagen - Základní stavební hmota pojivových tkání.

Chondroitin sulfát - Zabraňuej rozpadu kolagenu a podporuje tvorbu stavebích látek.

Glukosamin sulfát - Spojuje kolagenová vlákna a stimuluje buňky k tvorbě nové tkáně.

MSM - Organická sloučenina síry, zvyšuje imunitu a průtuk vlásesčnicemi.

Výživa pro svaly a pomocné látky

Jiu jitsu je sice považované za jemné umění, realitu na tréninku je často jiná. Tvrdé tréninky si tedy často vyžadují také přidání suplementů do stravy.

Proteiny

Jde o základní stavební látky svalů. Ideální je využití ve formě prášku rozpustné ve vodě nebo v mléce. Užívají se zejména po tréninku. Dávkování je individální.

Aminokyseliny

Vhodné pro rychlejší regeneraci svalů a ochranu před poškozením. Je jim připisovaný také vliv na spalování tuků.

Taurin

Taurin dokáže elimimovat stres a zlepšit mozkové funkce. To se samozřejmě při vysokých sportovních výkonech může hodit. Co je však pro sportovce důležitější je fakt, že taurin tělo pomáhá zbavovat odpadních látek, které vedou k únavě a spalování tuků.

Regenerace těla po výkonu a výživa po sportu

Důležité je správně se o své tělo starat nejen před a během tréninku. Podsatatná je také regenerace. Hovořili jsme zatím především o jídle. Pojďme se nyní tedy nejprve zaměřit na doplnění tekutin. Toje totiž po náročném zatížení organismu ze všeho nejpodstatenější. Po tréninku je vhodné zvolit takové tekutiny, které dodají tělu také vitamíny a minerály. Zvolit tedy můžete isotonické nápoje, které obsahují optimální poměry těchto látek, ovocné džusy, které je však nutné naředit vodou a v neposlední řadě lze také konzumovat potraviny s vysokým obsahem vody. Tedy například citrusy nebo meloun. Vhodné jsou však také polévky.

Naopak nevhodné jsou samozřejmě alkoholické nápoje. Pokud máte chuť si dát po tréninku pivo, raději na to rychle zapomeňte. Tělo totiž bude msuet nejprve odbourávat alkohol, místo aby regenerovalo po tréninku.


Důležité je také doplnit po tréninku glykogen. Ideální je sníst potraviny s vysokým obsahem sacharidů do 15 minut po zátěži. Vzhledem k fungování našeho těla je ideální si jídlo po večerním tréninku rozdělit do dvou fází. Tedy večeřet dvakrát.

Affiliate program