Živiny

Co jsou to živiny?

Živiny jsou látky, které organismus používá k přežití, reprodukci a růstu. Různé druhy organismů mají různé základní živiny. Živiny jsou organické látky s vyšším obsahem energie zajišťující přísun energie a stavebních látek. Mezi základní živiny patří, bílkoviny, tuky a sacharidy. K živinám však řadíme také vitamíny, minerály a stopové prvky.

Jak dělíme živiny?

Základní živiny se dělí na makroživiny a mikroživiny. Zatímco makroživiny jsou zdrojem energie a také jde o stavební prvky těla, mikroživiny jsou nezbytné pro tělesné funkce a jde o vitamíny, minerální látky a stopové prvky.

Jaké jsou zdroje základních živin?

Bílkoviny jsou důležité pro obnovu tkání a také jejich stavbu. Jsou součástí hormonů a imunních látek. Také se podílí na růstu a obnově buněk. Bílkoviny můžeme rozdělit na živočišné a rostlinné. K živočišným bílkovinám patří hovězí, vepřové, skopové a drůbeží maso, dále ryby, vejce, mléčné výrobky a sója. K rostlinným bílkovinám řadíme obilniny a luštěniny.

 

Ke zdrojům základních živin patří také sacharidy. Ty dělíme na komplexní a jednoduché. Komplexní sacharidy obsahují například obilniny, rýže, brambory, ovoce, zelenina nebo celozrnné výrobky. Jednoduché sacharidy najdeme v cukru, sladkostech, šťávách nebo ovoci.

 

K základním živinám patří i tuky. Ty jsou zdrojem energie a esenciálních mastných kyselin. Jsou také nezbytné ke vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích. Mezi takzvané dobré tuky patří rostlinné oleje nebo tučné mořské ryby.

Jaký je optimální poměr základních živin?

Lidé mají pochopitelně odlišné stravovací návyky. Záleží nejen na životní fázy, ale také na životní situaci. Strava se pochopitelně od narození do stáří postupně mění. Jiné potřeby mají děti, senioři, těhotné a kojící ženy nebo sportovci. Existují různá doporučení o optimálním zastoupení makroživin. Obecně platí, že zdravý dospělý neaktivní člověk by měl přijmout denně zhruba 50 % sacharidů, 20 % bílkovin a 30 % tuků. Nepostradatelnou součástí denního příjmu potravy pro správné fungování organismu je pochopitelně také voda. A zapomenout nesmíme ani na mikroživiny.

Co je dobré si zapamatovat?

Čím pestřejší přijímá člověk stravu, tím lepší má příjem všech živin. Nutno také říci, že žádná potraviny neobsahuje všechny živiny současně. Snažte se získat povědomí o zdravé a vyvážené stravě. Je to jedna z věcí, kterou pro sebe můžete udělat.

Affiliate program