Od koláčů po sorbety: Využijte meruňky naplno

Meruňky jsou oblíbeným letním ovocem, které je nejen chutné, ale i bohaté na vitamíny a minerály. Sezóna meruněk zpravidla začíná v červnu a trvá až do srpna. Během této doby je ideální čas vyzkoušet různé sladké dezerty a pochoutky, které z těchto šťavnatých plodů můžete připravit.

Kdy je meruňková sezóna?

V České republice trvá obvykle od konce června do poloviny srpna. Vrchol sezóny připadá na červenec. Přesné načasování závisí na počasí a odrůdě meruněk.

Proč jsou meruňky tak oblíbené?

Sladká a mírně nakyslá chuť. Meruňky jsou plné vitamínů A, C a E. Vysoký obsah vody přispívá k celkové hydrataci organismu. Najdete v nich řadu minerálů draslík, hořčík, železo, které jsou důležité pro správnou funkci svalů a nervového systému. Díky vláknině pomáhají udržet pocit sytosti. Obsahují přírodní cukry, které jsou okamžitým zdrojem energie před tréninkem nebo během delšího výkonu. Mají nízký obsah kalorií a všestranné použití v kuchyni.

Tipy pro výběr a skladování meruněk:

  • Vybírejte plody s intenzivní oranžovou barvou a příjemnou vůní.
  • Měly by být mírně měkké na dotek, ale ne příliš měkké.
  • Skladujte je v lednici, vydrží až týden.
  • Pro dlouhodobé uchování je můžete zmrazit nebo zavařit.

Tipy na meruňkové delikatesy

Nechte se inspirovat. Pár osvědčených receptů, které potěší nejen vaše chuťové pohárky, ale i vaše blízké. Od tradičních koláčů po osvěžující sorbety – objevte, jak z meruněk vykouzlit lahodné pochoutky pro každou příležitost.

Meruňkový koláč s mandlemi

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 100 g cukru
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 500 g čerstvých meruněk
  • 50 g mandlí

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C. Smíchejte mouku, cukr a prášek do pečiva. Přidejte máslo a vejce, vypracujte těsto. Těsto rozprostřete do vymazané formy. Meruňky nakrájejte na poloviny a rozložte na těsto. Posypte mandlemi a pečte asi 30 minut.

Rychlý meruňkový energy shake

Ideální  pro sportovce před tréninkem nebo jako rychlá regenerace po něm.

Ingredience:

  • 2 zralé meruňky (čerstvé nebo mražené)
  • 100 ml mandlového (nebo jiného rostlinného) mléka
  • 1 odměrka vanilkového nebo neutrálního proteinu (syrovátkový, rýžový, hrachový – dle preference)
  • 1 lžička chia semínek (pro extra vlákninu a omega-3)
  • Led (pokud používáte čerstvé meruňky)

Postup:

Všechny ingredience dejte do mixéru a mixujte do hladka. Pokud je shake příliš hustý, přidejte více mléka.

Meruňkový koláč s drobenkou jako od babičky

Ingredience:

  • 500 g meruněk
  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 100 g cukru
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • Špetka soli

Postup:

Smíchejte mouku, cukr, máslo, vejce a prášek do pečiva na těsto. Vyložte formu těstem a pokryjte polovinami meruněk. Posypte drobenkou z másla, mouky a cukru. Pečte při 180°C asi 35-40 minut.

Proteinová ovesná kaše s meruňkami a ořechy

Skvělá volba na snídani pro pomalé uvolňování energie a dlouhotrvající pocit sytosti.

Ingredience:

  • 50 g ovesných vloček
  • 200 ml vody nebo mléka
  • 2 meruňky, nakrájené na kousky
  • 1 odměrka proteinu (vanilkový, bílý, dle chuti)
  • 1 lžíce nasekaných mandlí nebo vlašských ořechů
  • Špetka skořice (volitelné)

Postup:

Ovesné vločky vařte s vodou/mlékem, dokud nezhoustnou. Odstavte z ohně, vmíchejte protein (tak předejdete hrudkám) a přidejte nakrájené meruňky, ořechy a skořici.

Meruňkové proteinové kuličky (bez pečení) 

Perfektní svačina na cesty nebo rychlé doplnění energie před/po tréninku.

Ingredience:

  • 1 šálek sušených meruněk
  • 1/2 šálku ovesných vloček
  • 1/4 šálku mandlového másla (nebo jiného ořechového másla)
  • 1/4 šálku vanilkového proteinového prášku
  • 1-2 lžíce vody (dle potřeby pro spojení)
  • Strouhaný kokos nebo kakao na obalení (volitelné)

Postup:

Sušené meruňky namočte na 10 minut do horké vody, poté sceďte. Všechny ingredience (kromě kokosu/kakaa) dejte do mixéru a mixujte, dokud nevznikne lepivá hmota. Z hmoty tvarujte malé kuličky a obalte je ve strouhaném kokosu nebo kakau. Skladujte v lednici.

Osvěžující meruňková salsa k masu 

Skvělá alternativa ke klasickým omáčkám, která dodá jídlu šmrnc a živiny. Vhodná k drůbežímu masu nebo rybě po tréninku.

Ingredience:

  • 3-4 čerstvé meruňky, nakrájené na malé kostičky
  • 1/4 červené cibule, najemno nasekaná
  • 1 lžíce čerstvé máty nebo koriandru, nasekaného
  • Šťáva z 1/2 limetky
  • Špetka chilli (volitelné, pro milovníky pikantního)
  • Sůl a černý pepř dle chuti

Postup:

Všechny ingredience spolu smíchejte v misce. Nechte odstát alespoň 15 minut, aby se chutě propojily. Podávejte ke grilovanému kuřecímu masu nebo rybě.

Meruňkový džem

Ingredience:

  • 1 kg meruněk
  • 500 g cukru
  • šťáva z 1 citronu

Postup:

Meruňky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na menší kousky. V hrnci smíchejte meruňky s cukrem a citronovou šťávou. Vařte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Horký džem nalijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete.

Meruňkový sorbet

Ingredience:

  • 500 g meruněk
  • 150 g cukru
  • 250 ml vody
  • šťáva z 1 citronu

Postup:

Vodu s cukrem přiveďte k varu, nechte vychladnout. Meruňky rozmixujte na pyré, přidejte citronovou šťávu a cukrový sirup. Směs nalijte do nádoby a dejte do mrazáku. Během mražení několikrát promíchejte, aby sorbet zůstal hladký.

Tipy na další pochoutky:

  • Meruňkový smoothie:
    Smíchejte meruňky s jogurtem a medem pro osvěžující nápoj.
  • Grilované meruňky:
    Ideální jako příloha k masu nebo jako dezert s vanilkovou zmrzlinou.
  • Meruňkový kompot:
    Skvělý způsob, jak uchovat chuť léta i na zimu.

Meruňková sezóna je krátká, ale intenzivní. Využijte ji naplno a dopřejte si tyto sladké plody v různých podobách. Meruňky jsou univerzálním ovocem, které lze využít v mnoha sladkých receptech. Ať už je budete jíst čerstvé, nebo z nich připravíte lahodné dezerty, jistě si pochutnáte a zároveň uděláte něco pro své zdraví. Nechte se inspirovat našimi recepty a experimentujte s vlastními kombinacemi. Meruňky jsou všestranné ovoce, které se hodí do sladkých i slaných pokrmů, a jejich chuť vám bude připomínat slunečné letní dny i dlouho po skončení sezóny.