Meruňky jsou oblíbeným letním ovocem, které je nejen chutné, ale i bohaté na vitamíny a minerály. Sezóna meruněk zpravidla začíná v červnu a trvá až do srpna. Během této doby je ideální čas vyzkoušet různé sladké dezerty a pochoutky, které z těchto šťavnatých plodů můžete připravit.
Kdy je meruňková sezóna?
V České republice trvá obvykle od konce června do poloviny srpna. Vrchol sezóny připadá na červenec. Přesné načasování závisí na počasí a odrůdě meruněk.
Proč jsou meruňky tak oblíbené?
Sladká a mírně nakyslá chuť. Meruňky jsou plné vitamínů A, C a E. Vysoký obsah vody přispívá k celkové hydrataci organismu. Najdete v nich řadu minerálů draslík, hořčík, železo, které jsou důležité pro správnou funkci svalů a nervového systému. Díky vláknině pomáhají udržet pocit sytosti. Obsahují přírodní cukry, které jsou okamžitým zdrojem energie před tréninkem nebo během delšího výkonu. Mají nízký obsah kalorií a všestranné použití v kuchyni.
Tipy pro výběr a skladování meruněk:
- Vybírejte plody s intenzivní oranžovou barvou a příjemnou vůní.
- Měly by být mírně měkké na dotek, ale ne příliš měkké.
- Skladujte je v lednici, vydrží až týden.
- Pro dlouhodobé uchování je můžete zmrazit nebo zavařit.
Tipy na meruňkové delikatesy
Nechte se inspirovat. Pár osvědčených receptů, které potěší nejen vaše chuťové pohárky, ale i vaše blízké. Od tradičních koláčů po osvěžující sorbety – objevte, jak z meruněk vykouzlit lahodné pochoutky pro každou příležitost.
Meruňkový koláč s mandlemi
Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 100 g cukru
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 500 g čerstvých meruněk
- 50 g mandlí
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C. Smíchejte mouku, cukr a prášek do pečiva. Přidejte máslo a vejce, vypracujte těsto. Těsto rozprostřete do vymazané formy. Meruňky nakrájejte na poloviny a rozložte na těsto. Posypte mandlemi a pečte asi 30 minut.
Rychlý meruňkový energy shake
Ideální pro sportovce před tréninkem nebo jako rychlá regenerace po něm.
Ingredience:
- 2 zralé meruňky (čerstvé nebo mražené)
- 100 ml mandlového (nebo jiného rostlinného) mléka
- 1 odměrka vanilkového nebo neutrálního proteinu (syrovátkový, rýžový, hrachový – dle preference)
- 1 lžička chia semínek (pro extra vlákninu a omega-3)
- Led (pokud používáte čerstvé meruňky)
Postup:
Všechny ingredience dejte do mixéru a mixujte do hladka. Pokud je shake příliš hustý, přidejte více mléka.
Meruňkový koláč s drobenkou jako od babičky
Ingredience:
- 500 g meruněk
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla
- 100 g cukru
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- Špetka soli
Postup:
Smíchejte mouku, cukr, máslo, vejce a prášek do pečiva na těsto. Vyložte formu těstem a pokryjte polovinami meruněk. Posypte drobenkou z másla, mouky a cukru. Pečte při 180°C asi 35-40 minut.
Proteinová ovesná kaše s meruňkami a ořechy
Skvělá volba na snídani pro pomalé uvolňování energie a dlouhotrvající pocit sytosti.
Ingredience:
- 50 g ovesných vloček
- 200 ml vody nebo mléka
- 2 meruňky, nakrájené na kousky
- 1 odměrka proteinu (vanilkový, bílý, dle chuti)
- 1 lžíce nasekaných mandlí nebo vlašských ořechů
- Špetka skořice (volitelné)
Postup:
Ovesné vločky vařte s vodou/mlékem, dokud nezhoustnou. Odstavte z ohně, vmíchejte protein (tak předejdete hrudkám) a přidejte nakrájené meruňky, ořechy a skořici.
Meruňkové proteinové kuličky (bez pečení)
Perfektní svačina na cesty nebo rychlé doplnění energie před/po tréninku.
Ingredience:
- 1 šálek sušených meruněk
- 1/2 šálku ovesných vloček
- 1/4 šálku mandlového másla (nebo jiného ořechového másla)
- 1/4 šálku vanilkového proteinového prášku
- 1-2 lžíce vody (dle potřeby pro spojení)
- Strouhaný kokos nebo kakao na obalení (volitelné)
Postup:
Sušené meruňky namočte na 10 minut do horké vody, poté sceďte. Všechny ingredience (kromě kokosu/kakaa) dejte do mixéru a mixujte, dokud nevznikne lepivá hmota. Z hmoty tvarujte malé kuličky a obalte je ve strouhaném kokosu nebo kakau. Skladujte v lednici.
Osvěžující meruňková salsa k masu
Skvělá alternativa ke klasickým omáčkám, která dodá jídlu šmrnc a živiny. Vhodná k drůbežímu masu nebo rybě po tréninku.
Ingredience:
- 3-4 čerstvé meruňky, nakrájené na malé kostičky
- 1/4 červené cibule, najemno nasekaná
- 1 lžíce čerstvé máty nebo koriandru, nasekaného
- Šťáva z 1/2 limetky
- Špetka chilli (volitelné, pro milovníky pikantního)
- Sůl a černý pepř dle chuti
Postup:
Všechny ingredience spolu smíchejte v misce. Nechte odstát alespoň 15 minut, aby se chutě propojily. Podávejte ke grilovanému kuřecímu masu nebo rybě.
Meruňkový džem
Ingredience:
- 1 kg meruněk
- 500 g cukru
- šťáva z 1 citronu
Postup:
Meruňky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na menší kousky. V hrnci smíchejte meruňky s cukrem a citronovou šťávou. Vařte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Horký džem nalijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete.
Meruňkový sorbet
Ingredience:
- 500 g meruněk
- 150 g cukru
- 250 ml vody
- šťáva z 1 citronu
Postup:
Vodu s cukrem přiveďte k varu, nechte vychladnout. Meruňky rozmixujte na pyré, přidejte citronovou šťávu a cukrový sirup. Směs nalijte do nádoby a dejte do mrazáku. Během mražení několikrát promíchejte, aby sorbet zůstal hladký.
Tipy na další pochoutky:
- Meruňkový smoothie:
Smíchejte meruňky s jogurtem a medem pro osvěžující nápoj. - Grilované meruňky:
Ideální jako příloha k masu nebo jako dezert s vanilkovou zmrzlinou. - Meruňkový kompot:
Skvělý způsob, jak uchovat chuť léta i na zimu.
Meruňková sezóna je krátká, ale intenzivní. Využijte ji naplno a dopřejte si tyto sladké plody v různých podobách. Meruňky jsou univerzálním ovocem, které lze využít v mnoha sladkých receptech. Ať už je budete jíst čerstvé, nebo z nich připravíte lahodné dezerty, jistě si pochutnáte a zároveň uděláte něco pro své zdraví. Nechte se inspirovat našimi recepty a experimentujte s vlastními kombinacemi. Meruňky jsou všestranné ovoce, které se hodí do sladkých i slaných pokrmů, a jejich chuť vám bude připomínat slunečné letní dny i dlouho po skončení sezóny.