Jarní očista organismu aneb kouzlo detoxikace

Stejně jako některá zvířata přes zimu spí, také lidské tělo na jaře může vypadat jako po zimním spánku. Je třeba ho nastartovat a dodat mu energii. Dejte sbohem jarní únavě a vyzkoušejte jarní detox. Stačí jen dodržet pár pravidel a budete se cítit perfektně. Pozitivně.

Důležité je nepodcenit přípravu

Před detoxikací je dobré si uvědomit, že každé tělo je jiné. Z toho důvodu každému z nás vyhovuje něco jiného. Jestliže máte nějaké zdravotní komplikace, je dobré se před samotným detoxem raději poradit s lékařem, abyste si neublížili.

Myslete také na to, že správná detoxikace by měla být komplexní. Nejde tedy jen o to detoxikovat své tělo, ale učinit také mentální detox a očistit svůj domov. Pro jarní detox je důležitý hlavně klid. V časovém presu nebo ve stresu se vám detoxikace nepodaří. Ideální je tedy si detoxikaci předem naplánovat na volné dny. Stačí víkend.

Tělo musíte na detox nejprve připravit. Postupně byste tedy měli upravovat svůj jídelníček, aby tělo nemělo příliš velký šok. Před plánovaným detoxem tedy ideálně postupně vynechávejte cukry, polotovary a uzeniny. Ideálně řekněte ne také bílému pečivu.

Proč detoxikovat?

  • Stimulujete léčebné procesy organismu
  • Zvýšíte svoji energii
  • Odstraníte z těla toxické látky
  • Harmonizuje svoji mysl

Jaké jsou projevy toxikace

  • ekzémy nebo vyrážky
  • bolesti hlavy
  • únava a vyčerpání
  • ospalost
  • svalová slabost
  • špatné trávení
  • nadýmání a plynatost
  • výkyvy nálad

Detox našeho těla

Naplánovali jste si detox? Vězte, že ve vybrané dny budete muset dát vale masu. Živočišné bílkoviny by váš metabolismus zpomalovaly. Zapomeňte také na bílou mouku a cukr. Žádné limonády, čokolády, bonbony. Při očistě se vyhněte také uzeninám, vejcím a sýru. Ideální je vynechat také kofein. A zcela zapomeňte na alkoholické nápoje. Naopak zařaďte do svého jídelníčku jen ovoce a zeleninu. Nejlepší je samozřejmě syrová forma. Hodí se však také zeleninové nebo ovocné šťávy a smoothie. Podstatné je, aby byl nápoj vždy čerstvý, jedině tak bude mít opravdu velký počet vitamínů a enzymů. Přednost dávejte zelenině. Přeci jen ovoce obsahuje fruktózu.

Která zelenina je nejlepší při detoxu?

  • červená řepa
  • kapusta
  • špenát
  • česnek
  • petržel
  • zelí
  • brokolice

Kromě ovoce a zeleniny si můžete dopřát obiloviny. Žito a oves jsou vhodnými kandidáty. Do svého jídelníčku můžete zařadit také semínka, celozrnné těstoviny, sóju a samozřejmě bylinky. Detoxikaci organismu podpoří kurkuma, kmín, medvědí česnek nebo oregano. Zařadit můžete také zelený ječmen nebo chlorellu. Jsou to zelené superpotraviny, které pročistí důležité orgány.

Pitný režim jako základ

Zaměřte se také na příjem tekutin. Pitný režim je totiž při detoxikaci opravdu alfou a omegou úspechu. Ideální je pít neperlivou, klidně kohotkovou, vodu. Množství by se mělo pohybovat od dvou do tří litrů. Dopřát si můžete také bylinkové čaje. Vhodná je sedmikráska, pampeliška nebo kopřiva. Popíjet lze také odvar z kurkumy.

Nápoje by v žádném případě neměly být ledové a během jídla je vhodné vypít maximálně malou skleničku. Myslete také na to, že 45 minut před a po jídle není vhodné pít velké množství nápojů, kromě zázvorového čaje nebo teplé vody s citronem.

Doporučený jídelníček pro detox

Snídaně:

Nejprve vypijte sklenici vlažné vody se šťávou z poloviny citronu. Po půl hodině si můžete dopřát ovoce nebo zeleninu. Ideálně v syrovém stavu.

Oběd:

Možná se ptáte, kde je svačina. Při detoxikaci na ni zapomeňte. Dopoledne tedy pijte vodu, čaje nebo ředěné zeleninové a ovocné šťávy.

K obědu si pak můžete dát kuřecí polévku, polévku z klíčků mungo, případně rýži nebo těstoviny s dušenou zeleninou. Případně zvolte jen smoothie ze zeleniny a ovoce. Hodí se například smoothie z hrušek, řapíkatého celeru, baby špenátu a citronové šťávy.

Večeře:

Naplánujte si ji nejpozději na 17. hodinu. Ideálně konzumujte syrovou zeleninu. Pochutnat si můžete například na rajčatech nebo červené řepě. Pokud k těmto druhům zeleniny milujete sýr, při detoxu ho vynechte jako i ostatní mléčné výrobky.

Mentální detoxikace a detox prostředí

Stejně jako tělo je potřeba trochu uklidit i mysl. A s tím souvisí i úklid ve vašem domě nebo v kanceláři. Nepořádek totiž může způsobovat úzkost, kterou si na první pohled ani neuvědomíte. V první řadě proto proveďte jarní úklid. Proberte věci, utřete prach a nakupte si domu květiny. A pak začněte s detoxikací mysli.

Meditace

Několikrát denně se zkuste zastavit a uvědomit si své tělo. Přemýšlejte nad tím, jak se cítite a na co myslíte. Zkuste vnímat sílu okamžiku. Důležité je soustředit se na své tělo a sebe sama každý den. Postačí přitom třeba deset minut. Ideální je čas strávený ve vaně, v přítmí. Případně někde, kde je vám opravdu pohodlně. Pokud vás zaujme opravdu meditace, můžete zkusit navštěvovat hodiny jógy.

Vyjadřujte své pocity

Jste v každé situaci na druhé jen hodní nebo své špatné pocity raději skrýváte? Možná je na čase to změnit. Jestliže vás vše hned rozčílí, naučte se věci řešit více v klidu. Chce to trochu cviku, ale pečlivá práce přinese brzy ovoce.

Cvičení zlepší náladu

A konečně. Nezapomínejte na pohyb. Můžete se jen jít projít. Zacvičit si jógu nebo zkusit jinou formu sportu, která vás bude bavit. Tanec. Běh. Jízda na koni. Zkrátka cokoliv. Pomůže vám to kontrolovat stres a zlepšit náladu.

Spánek pro pohodu duše i těla

Všechno souvisí se vším. A tak ke kompletní detoxikaci nesmíte zapomenout ani na pravidelný a kvalitní spánek. Bez něj se to zkrátka neobejde. Právě ve spánku totiž každý den probíhá detoxikace mozku. Během regenerace vnitřních orgánů je tedy pravidelný spánek nekompromisní podmínkou. Ve spánku dochází k uvolňování hormonů, to vede ke svalové relaxaci a snížení zánětů. Vyplavení toxinů během spánku umožňuje volný tok krve, živin a kyslíku.

Zkuste si tedy nastavit pravidelný spánkový režim. Ideální je samozřejmě spát osm hodin denně. Důležité je chodit spát ještě před půlnocí. Vhodné je nastavit si pohodový režim již před spaním. Zkuste tedy před spánkem nekoukat do monitoru počítače, telefonu ani na televizi. Můžete si vytvořit rituály, kdy čas před spánkem strávíte v koupelně, případně u pěkné knihy. Vhodný je také poslech relaxační hudby. Ten si můžete nechat klidně i do ložnice. Stejně tak vám s usínáním může pomoci příjemná vůně. Smysly jako jsou čich a sluch totiž fungují i během spánku a ovlivňují snění. Vůně by však vždy měla být lehká, ideálně květinová.

Affiliate program