Pitný režim je pro zdraví velmi důležitý

Voda je nezbytná pro správné fungování našeho organismu. Zatímco bez jídla vydrží člověk i několik týdnů, významnější ztráta tekutin způsobí okamžité zdravotní komplikace. Bez vody by člověk přežil maximálně tři dny. Přestože si jsou lidé tohoto faktu vědomí, často pitný režim podceňují.

Pokud lidé pijí méně, než si jejich tělo žádá, dostanou se do stavu dehydratace a tu provází několik nepříjemných příznaků. Pokud málo pijete a vaše tělo je dehydrované, může vás bolet hlava a samozřejmě pocítíte únavu. Nedostatek tekutin však pozná i vaše pokožka, která bude nepřirozeně suchá. Objevit se mohou také problémy s výkyvy krevního tlaku.
Dehydratací trpí také ledviny, srdce a močový systém.

Dehydratace

  • podrážděnost
  • sucho v ústech
  • suchá pokožka
  • tmavá moč
  • bolest hlavy
  • výkyvy krevního tlaku
  • závratě
  • bušení srdce
  • únava
  • pokles výkonnosti - duševní i fyzické
  • neschopnost soustředit se

Vlivem dehydratace se však může dostavit také zácpa nebo zánět slepého střeva. Dojít může také k infekci močových cest, poruše funkce ledvin i močovým kamenům. Dále může dojít k zadržování vody v těle a otokům končetin.

Kolik toho musím vypít?

Nelze jen tak obecně říct, jaké množství tekutin je správné. Neexistuje totiž jedno jediné číslo. Pitný režim se liší nejen u dětí a dospělých, ale u každé osoby zvlášť. Mezi faktory, které pitný režim ovlivňují patří tělesná váha, věk a také zdravotní stav. Dále je třeba brát ohled na fyzickou aktivitu i teplotu.

Voda je základ

Hlavní složkou pitného režimu by pochopitelně měla být hlavně voda. Ta se totiž podílí na všech důležitých procesech v našem těle. Voda je důležitá pro regulaci tělesné teploty, ale také pro klouby, buňky a tkáně. Nedostatek vody může působit na naší výkonnost. Voda tvoří až 70 % naší tělesné hmotnosti a denně ji pocením, močením i dýcháním vyloučíme až tři litry.

limetkovy-drink

S pitím začněte hned ráno

Po probuzení je vhodné vypít sklenici pitné vody. Ta skvěle zmobilizuje veškeré procesy látkové přeměny v organismu. Důležité je pít během celého dne ještě dříve, než se dostaví pocit žízně. Láhev nebo sklenici s vodou bychom měli mít neustále při sobě,a to hlavně v letních měsících, kdy jsou vysoké teploty.

Pít bychom měli hlavně mezi jídli, pití během konzumace potravin se příliš nedoporučuje. Myslete na to, že je důležité opravdu pít rozloženě během celého dne. Dohánět pitný režim nárazově není dobré. Zatěžuje organismus a je to opravdu neefektivní.

Obecně platí pravidlo, že je důležité vypít asi 1,5 až 3 litry tekutin denně. Nepočítá se jen voda, ale do objemu tekutin bychom neměli počítat kávu, alkoholické nápoje, mléko ani polévky. A jak si spočítat kolik tekutin byste měli vypít během dne vy? Počítá se s objemem 20 - 40 mililitrů tekutin na kilogram hmotnosti. Pokud tedy vážíte 60 kilogramů, je třeba vypít 1,4 - 2,4 litru vody. Vždy záleží také na počasí nebo tělesné aktivitě. Dalším faktorem je pochopitelně zdravotní stav.

Jaké nápoje pít

Ideální je pochopitelně čistá voda. Může jít o stolní vody nebo mineralizované vody. Vhodné jsou také čaje. Ideálně neslazené a bylinkové nebo ovocné. Voda by měla mít pokojovou teplotu nebo být mírně chladná. Ledová voda není ideální. Čas od času můžete zvolit také ředěné ovocné nebo zeleninové šťávy. Pokud cvičíte, je vhodné po tréninku pít mineralizovanou vodu.

osvezeni-voda-bilinky-citrusy

Nejen pokud chcete zhubnout byste se měli vyhnout slazeným nápojům. Nevhodné jsou průmyslově zpracované džusy, šťávy i limonády. Všechny uvedené nápoje obsahují cukr a ten podporuje chuť k jídlu a není pro tělo vhodný.

Pro pitný režim nejsou vhodné ani nápoje s obsahem kofeinu nebo alkohol. Tyto nápoje mimo jiné zvyšují tvorbu moči a působí tak diureticky. Z těla tak odchází více tekutin než jich vypitím získáte. Pokud si tedy dáte kávu, nezapomeňte si k ní dát také sklenici vody.

Affiliate program