Noční protein: Proč je vhodné konzumovat protein před spaním

Proteiny, které obsahují jen kasein, jsou označovány jako noční nebo pomalé bílkoviny. Poskytují totiž tělu pomalý a stálý přístup aminokyselin. Jsou tedy ideální právě na noc, kdy ho může tělo využívat k obnově svalové tkáně. Využít je lze také během dne, kdy nebudete moci konzumovat dostatek bílkovin.

K tomuto účelu je nejvhodnější micelární kasein, ze kterého se v žaludku stane sraženina vlivem působení žaludečních kyselin. Tato sraženina je pro trávicí trakt hůře rozložitelná a k uvolnění aminokyselin tak dochází pomaleji než u jiných bílkovin. Vstřebávání trvá až sedm hodin, což představuje podstatnou část noci. 

Kaseinové proteiny obsahují více glutaminu než syrovátkový nebo sojový protein. Jde o protein vyrobený z čerstvého mléka a podporuje anabolický proces.

Výhody proteinu před spaním

Hubnutí - Protein je hlavní živina, který pomáhá chránit svalovou hmotu během hubnutí. Příjem bílkovin před spaním navíc může zvýšit metabolismus a pomoci lépe regenerovat. Navíc po požití bílkoviny máme pocit sytosti.

Růst svalů - Stimulace růstu svalů je ve spaní obvykle nízká. Ideální je tedy díky speciální noční bílkovině růst svalů stimulovat, aby nehrozil rozpad svalových bílkovin.

Spánek - Vstřebávání bílkovin může zlepšit kvalitu spánku. Navíc jejich příjem před spánkem může zvýšit dostupnost aminokyseliny L-tryptofanu. Při konzumaci sacharidů se zvyšuje absorpce tryptofanu do mozku a to může zlepšit čas potřebný k usnutí.

Který protein je vhodný před spaním?

Většina výzkumů potvrdila, že nejideálnější je na noc kaseinový protein. Ačkoliv rozdíly mezi kaseinem, syrovátkou a sojou jsou velmi malé. Důležité však je, že kaseinový protein poskytuje dlouhodobější uvolňování aminokyselin a jejich dostupnost během celé noci.

Micelární kasein

  • vyrobený z odstředěného mléka
  • postupně uvolňuje aminokyseliny ve formě micel
  • funguje po dobu několika hodin

Micelar_casein_85-nocni-protein-1000g

Kasein je hlavním zdrojem aminokyselin, vápníku a fosfátů. Používají ho atleti, kulturisté a další sportovci jako zdroj pomalu trávicího proteinu. Pomalé uvolňování aminokyselin má anti-katabolický efekt pro tělo a znemožňuje poškození svalů. Konzumací před spaním tak sportovci chtějí v co největší míře zabránit katabolismu.

Na trhu jsou tři druhy kaseinových preparátů - kasein vápenatý, izolát mléčného proteinu a micelární kasein. Nejméně vhodný je kasein vápenatý. Naopak nejvhodnější je micelární kasein. Je totiž stoprocentně tvořený kaseinem a s ohledem na trávení a bioaktivní složku je mnohem vhodnější než kasein vápenatý. Izolát mléčného proteinu je z 20 % tvořený syrovátkovým proteinem, zbytek je kasein. Kvalita je v tomto případě kolísavá.

Potřebujete poradit při výběru? Obraťte se na nás. Rádi vám poradíme.

Affiliate program