Intolerance laktózy: Všechno, co potřebujete vědět

Laktózová intolerance je označovaná jako neschopnost rozložit typ přírodního cukru, který se jmenuje laktóza. Může jít o částečnou nebo úplnou neschopnost trávicího traktu zpracovávat laktózu.

Tento přírodní cukr se běžně vyskytuje v mléčných výrobcích jako jsou mléko, jogurty nebo třeba sýry. Jak dojde k nesnášenlivosti laktózy? Ve chvíli, kdy vaše tenké střevo přestane produkovat dostatek laktázy. Tedy enzymu, který je zodpovědný za rozklad laktózy. Jestliže k tomuto dojde, nestrávená laktóza se dostane do tlustého střeva a tak začne dělat neplechu.

Bakterie, které se běžně vyskytují v tlustém střevě interagují s nestrávenou laktózou a způsobují potíže jako je plynatost, nadýmání nebo průjem. Stav se někdy nazývá také jako deficit laktázy, častěji se však určitě setkáte s označením jako intolerance laktózy. Mezi lidmi se někdy hovoří také o alergii na laktózu. Ta však ve své podstatě neexistuje. Alergie na laktózu zkrátka není. Existuje alergie na bílkovinu kravského mléka, to je však rozdílný problém. V případě laktózy jde vždy “jen” o intoleranci. Rozdíl je například v tom, že alergie na mléčné bílkoviny se většinou projevuje kožními reakcemi jako jsou otoky, ekzémy nebo kopřivka. Objevit se mohou také dýchací obtíže a v nejtěžších případech i anafylaktická reakce.

Kdo trpí intolerancí laktózy

Velmi často se intolerance laktózy objevuje u dospělých, zejména v pokročilejším věku. Není tedy vůbec neobvyklé, že člověk, který celý život bez problému toleroval a konzumoval mléčné výrobky je z ničeho nic musí ze svého jídelníčku vyřadit. Podle statistik trpí intolerancí laktózy zejména asiaté, afričané a lidé s hispánskými předky. To však neznamená, že se intolerance jinde ve světě neobjevuje.

Další skupinou osob, které mohou trpět intolerance laktózy jsou předčasně narozené děti nebo zkrátka novorozenci. V případě, že jsou kojené se jejich potíže musí řešit tak, že se mléčných výrobků po dobu kojení vzdá maminka. Vzhledem k tomu, že kojící žena musí dodržovat vyváženou stravu je nutné, aby výpadek mléčných výrobků nahradila jinými potravinami. Pokud si neví rady, je vhodné kontaktovat lékaře a ještě lépe laktační poradkyni, která ji dá cenné rady jak postupovat s ohledem na zdraví maminky i miminka.

Jaké jsou typy intolerance laktózy

Primární intolerance laktózy

Jde o nejčastější typ intolerance laktózy, který je běžným následkem stárnutí. Většina lidí se totiž narodí s dostatkem laktázy, kterou potřebují již novorozenci ke strávením mateřského mléka. Množství laktázy, které si člověk vytváří, se však může v průběhu života zkrátka snižovat. Je to z toho důvodu, že s přibývajícím věkem jedí lidé rozmanitější stravu a méně se spoléhají na mléko. Pokles však není náhlý, ale pozvolný. Potíže se tak mohou projevit až po nějaké době.

Sekundární intolerance laktózy

Tento druh intolerance laktózy je následkem nemoci nebo nějakého úrazu. Intoleranci laktózy totiž může způsobit střevní onemocnění jako je celiakie nebo zánětlivé onemocnění střev. Intolerance laktózy může být také důsledkem operace nebo poranění tenkého střeva. Hladiny laktázy v takovém případě však mohou být po nějakém čase obnovené. Je však nutné, aby se léčila základní porucha.

Vrozená nebo vývojová intolerance

Ve velmi vzácných případech se děti s intolerancí laktózy již narodí, jelikož ji trpí jejich rodiče. Jde tedy o dědičnou formu. Je však opravdu ojediněla. Defektní gen se v takovém případě přenese z rodičů na dítě a to má za následek absenci laktázy u dítěte. To je označované jako vrozená intolerance laktózy. Miminko v takovém případě nemůže pít mateřské mléko ani umělou stravu obsahující laktózu.

V případě, že by tento stav nebyl včas rozpoznaný a léčený, může být život ohrožující. Průjem u malého dítěte totiž může pochopitelně způsobit dehydrataci a také ztrátu elektrolytů. Stav lze pochopitelně snadno léčit tím, že budete miminku podávat kojeneckou stravu bez obsahu laktózy.

Někdy se typ laktózové intolerance nazývá jako vývojová intolerance. Ta se vyskytuje, když se dítě narodí předčasně. Je to z toho důvodu, že produkce laktázy se u dítěte začíná vyvíjet až později v těhotenství. Většinou alespoň po 34 týdnech.

Jak rozpoznat příznaky a kdy se objevují

Příznaky se obvykle objevují asi půl hodiny po konzumaci. Mohou si však dát na čas a objevit se až dvě hodiny po jídle nebo pití s obsahem laktózy. Mezi příznaky patří:

  • plynatost
  • nevolnost
  • křeče v břiše
  • nadýmání
  • průjem

Příznaky mohou být pochopitelně mírné, ale také opravdu závažné. Záleží na tom, kolik člověk zkonzumoval laktózy a kolik laktázy osoba vytvořila ve svém těle.

Jak se problém s nesnášenlivostí laktózy diagnostikuje

V případě, že po pití mléka nebo po konzumaci mléčných výrobků pociťujete bolesti břicha, průjem nebo nadýmání, můžete si udělat domácí test na intoleranci laktózy nebo se obrátit s žádostí o test na lékaře. Ze všeho nejdříve však můžete vysadit mléčné výrobky, abyste zjistili, zda je laktóza skutečnou příčinou vašich potíží.

Jak se intolerance laktózy léčí?

Zatím neexistuje způsob, jak tělo přimět produkovat více laktózy. Léčba intolerance laktózy zahrnuje snížení nebo úplné odstranění mléčných výrobků ze stravy. Spousta lidí může vypít například půl hrnku mléka bez příznaků a navíc v dnešní době jsou již v obchodech běžně dostupné mléčné výrobky bez obsahu laktózy.

Navíc lidé s intolerancí laktózy mohou stále konzumovat některé tvrdé sýry jako je parmezán nebo čedar, případně pěstované výrobky jako je jogurt. Je běžně známé, že odtučněné nebo nízkotučné výrobky mají méně laktózy než plnotučné.

Další možností je koupit si volně prodejný enzym laktázu, který je k dispozici v pilulkách, kapkách, kapslích nebo žvýkací formě. Preparát je třeba užít před konzumací mléčných výrobků.

Myslete také na to, že lidé s intolerancí laktózy mohou trpět nedostatkem vápníku, vitamínu D, riboflavinu nebo proteinu. Doporučuje se tedy brát doplňky vápníku nebo konzumace potravin s jeho vysokým obsahem.

Kde je obsažena laktóza

  • syrovátka
  • tvaroh
  • sýr
  • máslo
  • jogurt
  • margarín
  • sušené mléko
  • nugát
  • kasein a kaseináty
  • salátové dresinky
  • mražené vafle
  • omáčky
  • směsi na pečení
  • instantní polévky
  • suché snídaňové cereálie

Mléčné výrobky a mléko jsou totiž dost často součástí zpracovaných potravin. Některé nemléčné krémy mohou obsahovat laktózu.

Affiliate program