Vitamíny a minerály vhodné na jaro

V souvislosti s jarní únavou mnoho z nás přemýšlí o tom, jaké vitamíny a minerály by naše tělo potřebovalo po zimě doplnit. Samozřejmě, že je každé tělo jedinečné a každý z nás tedy potřebuje trochu jiné vitamíny a minerály. Přesto se dá obecně zaměřit na ty nejdůležitější, které tělo potřebuje. Kterým vitamínům a minerálům tedy na jaře věnovat pozornost?

Vitamin D nejen pro kosti

Přes zimu nesvítí příliš sluníčka a pokud ano, nedokáže z něj naše tělo přes všechny vrstvy oblečení přijímat dostatečné množství vitamínu D. Navíc se přeci jen v zimním období venku pohybujeme méně než v létě. Na jaře je tedy dobré doplnit vitamín D. Ostatně ideální je pokud ho doplňujete od podzimu po celou zimu a na jaře se suplementy tohoto vitamínu pokračujete.

Vitamín D najdete ve formě tabletek nebo kapek. Nejvhodnější jsou právě olejové kapky. Pokud chcete tělu pomoci také jinak než doplňky stravy, zařaďte do svého jídelníčku tučné ryby jako je tuňák nebo losos. Vhodná jsou také tresčí játra. Tento vitamín se navíc skrývá také v játrech nebo vaječném žloutku.

Pamatujte si, že vitamín D je rozpustný v tucích. Tím pádem lidské tělo jeho přebytek nedokáže vyloučit s močí a lze se s ním předávkovat. Vždy tedy dbejte na to, abyste u doplňků stravy dodrželi doporučené dávkování.

Oslabená imunita? Pomůže vitamin C

Tento vitamín je v souvislosti s imunitou skloňovaný velmi často. A není divu. Navíc vitamin C přispívá k tvorbě kolagenu, zdraví kostí, zubů a chrupavky. Důležitý je také pro nervový systém a snižuje vyčerpání. V neposlední řadě zvyšuje vstřebávání železa. Vhodné je zásobovat tělo vitamínem C ze stravy. Ideální jsou citrusové plody, kysané zelí nebo šípky.

Kyselina askorbová je také v rakytníku, jablkách, rajčatech nebo brokolici.

Samozřejmě je také možné doplňovat vitamin C do těla formou doplňků stravy. Na trhu je velké množství tablet. Mohou být cucací, žvýkací nebo ve formě kapslí. Ideální není céčko ve formě sirupu. Bohužel ho tělo nedokáže tak dobře zpracovat jako tablety.

Některé přípravky obsahují nejen vitamín C, ale i další složky. Valknut například nabízí vitamin C obohacený o extrakt ze šípků. Právě plod šípkové růže obsahuje vitamin C a A, ale také vitamin K, vitamin B1 (Thiamin), vitamin B2 a vitamin B3 (Niacin). Šípky navíc obsahují vápník a rutin.

Předávkování se bát nemusíte, jde o vitamín rozpustný ve vodě, nadbytek tak naše tělo vyloučí s močí.

Komplex vitamínů B

B komplex je složený z osmi vitamínů skupiny B. Každý ze základních vitamínů přispívá k celkové tělesné funkci. A kde najdete komplex vitamínů B? Bohaté jsou na něj luštěniny a také kvasnice. Kromě toho je však také ve vnitřnostech, mase nebo ořechách. Dostatečné množství béčka je také v mléce, sýrech a vajíčkách. Je však důležité vědět, že vzhledem k citlivosti na teplotu vitamínům neprospívá vaření ani mražení.

  • B1 (thiamin) - vitamin důležitý pro vývoj a funkci buněk, důležitý je také pro růst
  • B2 (riboflavin) - vitamin B2 hraje roli při přeměně energie
  • B3 (niacin) - podporuje funkci nervových buněk a trávení
  • B5 (kyselina pantothenová) - hraje roli při přeměně energie a odbourávání tuků
  • B6 (pyridoxin) - ovlivňuje vývoj mozku
  • B7 (biotin) - má vliv na metabolismus markoživin
  • B9 (kyselina listová/ folát) - je důležitý pro tvorbu DNA
  • B12 (kobalamin) - má vliv na vývoj červených krvinek

S únavou souvisí i vitamín A

S únavou, ale také se zhoršením kvality pokožky může souviset vitamín A. Na jaře mohou změny na pokožce pozorovat zejména ženy. Vitamín A patří mezi antioxidanty, které chrání organismus před negativním vlivem volných radikálů. S tímto vitamínem se můžete setkat také pod názvem retinol. Jistě víte, že vitamin A má vliv také na kvalitu zraku. Věděli jste však, že také udržuje zdravá střeva, močový měchýř nebo vnitřní ucho?

Tento vitamín najdete v kuřecích ledvinkách, hovězích játrech nebo oleji z tresčích jater. Nechutnají vám vnitřnosti? Zkuste čedar, žloutky nebo máslo. A pokud holdujete rybám, zařaďte do jídelníčku pstruhy, makrelu nebo lososa. Vitamín A se nachází také v dýni, kapustě, mrkvi, červené paprice nebo pampelišce. Samozřejmě je také možné zvolit doplňky stravy a vitamín do těla dostatk ve formě kapslí nebo tablet.

Vitamin E jako významný antioxidant

S příchodem jara je důležitý také vitamin E. Stejně jako vitamíny A a C patří mezi antioxidanty. Navíc má význam při prevenci kornatění žil. Za názvem vitamin E se skrývá sloučenina osmi sloučenin rozpustných v tucích.

Zdrojem tohoto vitamínu jsou ořechy, semena a také listová zelenina. Pokud ho tedy do svého těla chcete doplnit pomocí stravy, zařaďte do jídelníčku právě tyto potraviny. Ideální je špenát nebo brokolice. Bohatá jsou na vitamin E také rajčata nebo rostlinné oleje. Dále tento vitamín najdete ve vejcích. Pokud holdujete ovoci, jezte kiwi nebo mango. Obsahuje ho také sója a maso. Vitamin E se nerozkládá teplem, proto ho do těla dostanete dostatečné množství i po tepelné úpravě surovin. Samozřejmě můžete zvolit také vitamín E ve formě tablet nebo kapslí.

Hořčík přijměte nejen z vody

Co se týká minerálních prvků, nezapomeňte svému tělu na jaře dopřát hořčík. Ten hraje důležitou roli v mnoha reakcích v metabolismu. Velmi podstatný je pro správnou funkci nervového systému. Tento minerální prvek můžete znát také pod názvem magnesium.

Mezi hlavní zdroje hořčíku řadíme ořechy, minerální vody a několik druhů ovoce a zeleniny. Jde například o květák, kapustu, rajčata, špenát nebo okurky. Z ovoce pak o jablka, banány, švestky nebo meruňky. Hořčík obsahuje také pečivo nebo těstoviny. Zdrojem jsou také vejce, mléčné výrobky nebo maso. Možná vás překvapí, žehořčík najdete kromě vody také v kávě, červeném víně nebo v bylinkových čajích.

Pokud dáte přednost doplňkům stravy, dbejte na to, abyste koupili přípravek s hořčíkem v chelátové formě, jejíž vstřebatelnost je mnohem větší než vstřebatelnost anorganické formy. Vždy si tedy pečlivě čtěte obal a příbalovou informaci. Vyhněte se oxidu hořečnatému, u a glutamatu a asparátu.

Selen hlavně pro ženy

Selen má vliv na posilování imunity. Právě proto je to minerál, který je třeba tělu dopřát s přicházejícím jarem. Patří mezi antioxidanty a podporuje zmírňovat vrásky a vyhlazuje pleť. To bude symptické zejména ženám. Působí příznivě proti tvorbě lupů. Vhodné je selen užívat společně se zinkem. Pak působí pozitivně proti lámavosti vlasů. Nesmíme zapomenout ani na podporu funkce štítné žlázy a vliv na obranyschopnost organismu.

A kde selen najdete? V masu, rybách, vnitřnostech nebo mořských plodech. Najdete ho také v mléčných výrobcích a vejcích. Dáváte přednost rostlinné stravě? Pak je skvělým zdrojem česnek. Kromě toho také luštěniny, celozrnné obiloviny. Z ovoce pak avokádo nebo hrušky. Úplně nejlepším zdrojem jsou para ořechy. Samozřejmě si můžete pořídit také selen ve formě kapslí.

Zinek pro detox

O zinku jsme se zmínili již v souvislosti se selenem. Kromě vlasů je důležitý pro normální funkci štítné žlázy a jeho přítomnost je také důležitá pro využití vitamínů A i B1. Je to esenciální minerální látka, kterou si tělo nedokáže samo vyrobit. Musíme ji tedy získávat z potravy nebo z doplňků stravy. Zinek má spoustu funkcí v lidském těle. Na jaře vás jistě potěší, že má také detoxikační a protizánětlivé účinky.

Na zinek jsou bohaté jak rostlinné, tak živočišné potraviny. Ten z živočišných produktů se však do těla absorbuje lépe. Nejvíce zinku obsahuje maso, korýši a ryby. Dále ořechy, semínka, luštěniny nebo celozrnné potraviny. Zinek je také v houbách. Najdete ho také v některých druzích zeleniny jako je řepa, kapusta, hrášek nebo chřest.

Affiliate program