Příprava na léto: Vitamíny a minerály vhodné při opalování

Léto, voda, sluníčko. Už se těšíte, až si obléknete plavky, na hlavu nasadíte klobouk a půjdete se opalovat na hřejivé slunce? Opalování je opravdu příjemná a relaxační záležitost. Aby však bylo opalování bezpečné, musíte znát všechny zásady bezpečného opalování.

Pokožku je třeba na na pobyt na slunci připravit. Rozhodně není dobré první opalování přehánět. Dobu opalování je vhodné prodlužovat postupně.

Kromě všech zásad opalování je vhodné doplňovat do těla vitamíny a minerály, které vaši pokožku před sluncem ochrání. Stejně tak myslete na zdraví vašich vlasů. Kromě vitamínů a minerálů, které lze do těla dostat přirozenou cestou nebo jako doplňky stravy se hodí také některé bylinky. Zjistili jsme pro vás, bez čeho se zkrátka při opalování neobejdete. S přípravou začněte včas, klidně dva měsíce předtím, než se léto zeptá…

Dopřejte si přípravky s vitamínem B nebo betakarotenem

Doplňky stravy s betakarotenem či vitamínem B napomohou rovnoměrnější opálení pokožky. Mnohem významnější roli však hrají při ochraně kůže před poškozením nadměrným slunečním zářením. Aby přípravky působily tak jak mají, je třeba je začít užívat včas. Tedy ideálně měsíc či dva před začátkem léta. Jestliže se tedy chcete opalovat už v červnu, je ideální betakaroten nasadit už v dubnu. Nic se však nestane, pokud se do užívání pustíte až v květnu.

Pokud nechcete vitamín B doplňovat ve formě prášků nebo kapslí, můžete se zaměřit na stravu s obsahem tohoto vitamínu. Na vitamín B jsou bohaté kvasnice a luštěniny. Najdete ho také v ořechách, mase nebo vnitřnostech.

Betakaroten najdete v mrkvi, brokolici, kapustě, hrášku nebo špenátu. Pokud dáváte přednost ovoci, pak jsou skvělým zdrojem nektarinky, broskve nebo meruŇky. Betakaroten je také ve vaječném žloutku nebo v rybách jako je losos.

Co je to betakaroten?

Je nejznámější z 50 karotenoidů, které mají aktivitu provitaminu A. V těle působí jako antioxidant a jako prekurzor vitaminu A. Betakaroten chrání lidský organismus před působením volných radikálů, které poškozují tělesné buňky včetně těch kožních.

Vitamin A jako vhodný vitamín

Kromě beta-karotenu můžete do těla doplňovat vitamín A. Vždyť právě betakaroten je jeho provitamin. Vitamín A mimo jiné podporuje růst buněk, chrání tělo před volnými radikály a také má vliv na kvalitu pokožky. Tělo chrání před některými druhy rakoviny.

Tento vitamín najdete v hovězích játrech, některých rybách jako je losos, pstruh nebo makrela a například ve vaječném žloutku. Obsahuje ho také mrkev, dýně, špenát nebo červená paprika.

Při opalování je vhodný také vitamín E

Tento významný antioxidant přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem. Vitamin E z těla pomáhá odstraňovat volné radikály a ochraňuje buňky před poškozením a stárnutím. Vitamin E ochrání pokožku také před dehydratací a pomůže vyživovat také vlasy, které slunečním zářením trpí. Díky “éčku” se vám nebudou třepit a lámat.

Samozřejmě lze doplnit vitamín pomocí pestré stravy. Obsahují ho tyto potraviny: špenát, brokolice, rajčata, ořechy, semena, rostlinné oleje, kiwi, mango atd. Samozřejmě lze užívat také doplňky stravy s tímto vitamínem.

Céčko pro imunitu v létě jako v zimě

Vitamin C máte pravděpodobně spojený spíše se zimním obdobím. Pro organismus je však zrovna “céčko” důležité opravdu po celý rok. Jistě víte, že podporuje imunitní systém. Navíc však příznivě ovlivňuje stav pokožky. Tento vitamin navíc tělu pomáhá tvořit kolagen. A ten je velmi důležitý pro regeneraci pokožky po vystavení slunečnímu záření.

Céčko samozřejmě obsahují citrusové plody. Kyselinu askorbovou, jak se vitaminu také říká, najdete také v červených paprikách, brokolici nebo jahodách. Obecně ho obsahuje spoustu druhů ovoce a zeleniny. Případně lze užívat doplňky stravy ve formě kapslí nebo tablet.

Hořčík proti vyčerpání

Velké teplo naše tělo vyčerpává. Tudíž ze sladkého nicnedělání na sluníčku můžete být opravdu pořádně unavení. Vyčerpání zmírníte pomocí hořčíku. Ten navíc podporuje tělesnou termoregulaci a ochrání vás tak od přehřátí.

Magnesium obsahují některé druhy ovoce a zeleniny a jeho zdrojem jsou také minerální vody, luštěniny nebo těstoviny. Hořčík obsahují také výrobky z mléka a dokonce některé druhy masa (hovězí, vepřové) a ryby jako tuňák nebo losos. Zdrojem magnesia je také červené víno, káva nebo některé bylinkové čaje. Lze samozřejmě konzumovat také doplňky stravy, v takovém případě pozor na projímavé účinky.

Zinek a selen pro zdravé vlasy

Při opalování je třeba ochraňovat také vlasy. Sluneční paprsky je oslabují a způsobují jejich lámavost. Proto je ideální konzumovat zinek, který jim pomůže zůstat fit. Přidat k němu můžete také selen, který si poradí s vlasy i nehty.

Na zinek jsou bohaté živočišné i rostlinné potraviny. Lépe se však do těla vstřebává zinek obsažený v produktech živočišných. Nejvíce zinku obsahuje maso, ryby, korýši nebo vejce. Z rostlinných produktů jsou to luštěniny, ořecha a semínka. Selen najdete ve vnitřnostech, masu, rybách a mořských plodech. Dále v luštěninách, česneku a celozrnných obilovinách. Selen se však z potravin hůře vstřebává a tak je někdy lepší využít doplňků stravy.

Bylinky, které pomáhají

Pozitivní vliv na stav pokožky, vlasů a nehtů má také sedmikráska obecná. Před opalováním je vhodný také měsíček lékařský, který je přírodním zdrojem karotenoidů luteinu a zeaxantinu. Ty mají pozitivní vliv na pokožku a také na pleť. Používá se zejména k hydrataci po opalování.

S opalováním si jistě každý z nás spojuje také aloe vera. Gel z aloe vera je antibakteriální, zklidňující, chladivý a hloubkově hydratační. Navíc bojuje proti poškozením kůže a skvělé je, že se hodí pro všechny typy pokožky. Gel si můžete vyrobit sami doma, je však třeba ho brzy spotřebovat, jelikož se rychle kazí. Pokud doma máte rostlinu aloe, stačí však rozříznout listy a přiložit na pokožku. Případně seškrábnout gel z listů a smíchat ho s kapkou jojobového oleje.

Pravidla zdravého opalování

  • Užívat doplňky stravy s betakarotenem.
  • Mazat se asi 30 minut před opalováním krémem s vysokým UV filtrem.
  • Chraňte také svoji hlavu pomocí pokrývky hlavy a nezapomeňte také na sluneční brýle. Měly by být kvalitní a mít UV filtr 400 nm.
  • Slunci se vyhněte mezi 11. a 15. hodinou.
  • Pozor si dejte i ve stínu. Až 90 % slunečních paprsků proniká mezi mraky nebo látkou ve slunečníku.
  • Pozor také na odražené paprsky slunce. Tedy třeba na vodní hladinu.
  • Po koupání se znovu namažte opalovacím krémem.
  • Nezapomínejte na pitný režim. A celkovou hydrataci pokožky po opalování.
  • Zejména pro děti pořiďte oblečení s UV ochranou.
  • Pozor na parfémy. V kombinaci se slunečním zářením mohou způsobit pigmentové skvrny.

Affiliate program