Kdy začít s bojovými sporty, benefity pro vývoj a výchovu dětí

Přemýšlíte nad tím, že své dítě přihlásíte na nějaký sportovní kroužek a on projevil zájem o některé z bojových umění? Zdá se vám to ještě brzy a raději byste měli doma malého atleta nebo fotbalistu? Nemusíte se ničeho bát. I s bojovými sporty děti začínají docela brzy.

Začít mohou kluci i holky

S bojovými sporty mohou začít děti opravdu v útlém věku. Oddíly, které mají dostatečnou trenérskou základnu nabízí tréninky už pro čtyřleté děti. A to nejen pro kluky, ale klidně i pro slečny. Dokonce je jedno, zda je vaše dítě spíše nesmělé nebo naopak neposedné. Pokud projeví zájem, může se tréninku účastnit kdokoliv. V případě, že je vaše dítě pořád na nohou a má neustálou energii je to pro vás výhra. Díky bojovému sportu ze sebe nejen dostane většinu přebytečné energie, ale navíc se naučí disciplíně a celkově se zocelí.

Před tím, než se rozhodnete vašeho malého synka nebo dcerku poslat na první trénink posuďte jeho zralost. Začít se sice může už ve čtyřech letech, ale každý člověk má svou individuální rychlost vývoje. Pro někoho tak ve čtyřech letech může být opravdu brzy. Děti by měly hlavně chápat, co to vlastně bojové umění je.

Záleží samozřejmě také na tom, o jaký bojový sport má vaše dítko zájem. Od těch čtyř let je možné začít se sporty, jejichž tréninky jsou vedené hrou. Až kolem osmi let věku se začíná klást důraz na disciplínu a samozřejmě také dodržování pravidel. V tom věku si již děti uvědomují, že se chtějí zlepšovat. Okolo 14 let je pak ideální doba začít brát trénování opravdu vážně, pokud se dítě rozhodne dělat bojový sport profesionálně.

Není to jen o bojových sportech

Podobně jako je tomu i v jiných sportovních disciplínách by měl opravdu kvalitní trenér děti učit nejen bojovým sportům, ale také je učit další věci pro jejich celkový fyzický vývoj. A samozřejmě by se nemělo v žádném případě zapomenout ani na psychiku. A jaké výhody má pro dítě trénink bojového sportu? Co se v něm naučí?

  • Naučí se pohybovat a osvojí si nejrůznější prvky jako stojky nebo kotrmelce.
  • Naučí se sebeobraně a také sebedůvěře. A to jsou věci, které se v životě hodí každému.
  • Zesílí, protože součástí tréninků je také posilování a běh. Celkově si zlepší fyzickou kondici. Díky tréninku bude dítě mrštnější. Vliv má trénink samozřejmě také na koordinaci a balanc.
  • Součástí učení bude také disciplína a soustředění. Právě bez těchto věcí to v bojových sportech nejde.
  • Naučí se pokoře a týmové spolupráci.
  • Uvědomí si, že si nemusí dokazovat svou sílu na ostatních a ubližovat jim. Přesto budou mít vyšší sebevědomí.
  • Budou motivovaní a naučí se poslouchat.
  • Zažijí své první úspěchy, ale budou vědět, že nejsou bez práce.
  • Paradoxně se zklidní jejich mysl. Trénink bojových sportů totiž může uvolňovat stres a zklidňovat mysl. Děti, které se soustředí na trénink obvykle zapomenou na stres a další trápení.
  • Zlepší se také funkce kardiovaskulárního systému.

Výběr trenéra je opravdu důležitý

Bojová umění mají pro děti smysl i v případě, že by se jim věnovaly opravdu jen několik let. Nejen kvůli výše uvedeným důvodům. Také proto, že se dítě bude umět bránit prakticky v jakékoliv situaci. K tomu dítě dovede jen opravdu dobrý trenér, který všechny tréninky pojímá komplexně.

Při výběru trenéra pro své dítě dbejte na to, aby pracoval pod oficiální organizací s licencemi a pojištěním. Přečtěte si veškeré dostupné reference a ujistěte se, že jsou s ním ostatní spokojení. Myslete na to, že je důležité dostávat od trenéra zpětnou vazbu. Samozřejmostí by měl být přístup na trénink. Dbejte také na hygienu v prostorách pro trénink. Ujistěte se, že jsou prostory větrané a je v nich k dispozici sociální zařízení.

Jaký bojový sport zvolit

Bojových sportů je opravdu mnoho a záleží na každém, jaký si nakonec zvolí. Důležité je, jestli je vám sport opravdu sympatický a líbí se také vašemu dítěti. Zaměřte se také na to, zda preferujete obranu nebo útok. Ujasněte si, zda preferujete určité bojové techniky. Zda pro vás má význam také původ bojového sportu a kulturní kontext.

Jaké bojové sporty se hodí pro malé děti?

Záleží samozřejmě na vašich preferencích, ale doporučuje se například Krav Maga. Ta buduje sebevědomí a děti se při ní naučí třeba i základy gymnastiky. Zlepši si fyzickou kondici a hlavně se naučí sebeobraně.

Čtyři roky jsou jako nezbytné minimum uváděné také u kickboxu z pohledu soustředění dítěte i jeho vývoje. Nejprve se zpravidla děti učí pády. Údery a kopy jsou z počátku spíše okrajovou záležitostí. Naopak nejpozději by s tímto sportem měly děti začít ve 14 letech.

Kolem pěti nebo šesti let mohou děti zkusit klidně karate. V tomto věku už umí koordinovat své pohyby a přizpůsobovat se měnícím se podmínkám. Podobně je na tom také taekwondo. Taekwondo je vhodné pro svižné, hbité a agresivní děti. Dobrý trenér v tomto sportu dokáže nasměrovat přebytek energie správným směrem. Zatímco v karate je větší pravděpodobnost zranění, taekwondo je bezpečnější. Karate je také spíše pro chlapce. Taekwondo mohou dělat obě pohlaví.

Například kung-fu je vhodné pro děti zhruba od 8 let. Předtím by však ideálně měly děti alespoň dva roky trénovat wushu. To je sport, který nemá omezení a zvládne ho každý bez výjimky. Nezáleží na věku, pohlaví, postavě ani zdatnosti. Je to však sport pro děti s mírnou a klidnější povahou. Ve wushu jde hlavně o pozornost a soustředění. Skvělé je také Tai chi. Sport, ve kterém se používá mnoho prvků gymnastiky. Tento sport posiluje imunitu, kardiovaskulární systém, rozvíjí koordinaci pohybů a léčí osteoporózu.

Hapkido nebo aikido. To je sport spíše pro melancholické osoby. Ideální výběr pro dívky. Učí se tu spíše obraně než útoku. Nejoblíbenějším bojovým uměním je pak judo. To rozvíjí pružnost a také sílu. Pro děti se zvýšenou agresivitou se doporučuje jujutsu. Na tréninku se učí nejen sebeobrana, ale také ovládat vnitřní stav, bojovat se slabostí, netrpělivostí a hněvem. Rodiče na tréninky jiu jitsu své děti často přivádějí spíše kvůli vzdělání než kvůli sportu. Vzhledem k tomu, že základem jiu jitsu je vrhací technika a dopad na klouby to není vhodný sport při nemocech pohybového aparátu.

Věkové normy - aneb co se učí nejmenší děti

Děti do šesti let se učí zejména ovládat své tělo a uvědomovat si samy sebe. Hlavní důraz v tomto věku je kladený na zlepšení těla a uvolnění přebytečné energie. Provádějí většinou přemety, bojové kroky a učí se základní pohybi. Předškoláci nebo mladší školní děti se už učí základy bojových umění. V tomto věku je kladený důraz na filozofickou část a také kulturu bojového umění.

Od sedmi do jedenácti let se pak děti mohou již účastnit bojů. Současně se však také vzdělávají. Od dvanácti let se pak už může trénovat plnohodnotně se vším všudy. Tréninky v tomto věku se už velmi podobají těm, co mají dospělí.

Affiliate program