V zimě musíme tělu dodávat potřebné vitamíny

Zimní období je pro mnoho z nás nejneoblíbenější. Nejen, že je venku zima a je brzy tma, ale také na nás číhají nejrůznější viry. Je to doba, kdy jsme náchylní k onemocnění, a tak je třeba své tělo zásobovat vitamíny. Jedním z nejdůležitějších vitamínů pro naše tělo je vitamin C.

Vitamin C můžeme pochopitelně získat z potravin (především ze zeleniny a ovoce), ale v zimním období je dobré ho doplňovat také pomocí doplňků stravy. Vitamin C má pozitivní přínosy pro tělo. Je protizánětlivý, podporuje vývoj kostí, ale také zubů a dásní. Navíc přispívá ke snížení únavy a normální činnosti nervové soustavy. Je to antioxidant.

  • vitamin C je označovaný také jako kyselina L-askorbová či L-300
  • tělo si tento vitamín není schopné vytvořit samo

Tento vitamin je mimo jiné vhodný také pro sportovce. Přispívá totiž k ochraně buněk před oxidativním stresem. Navíc se stará o imunitu, kterou sportovci potřebují udržovat v dobré kondici.

vitamin-c-sipky-

Může obsahovat další látky

Některé přípravky obsahují nejen vitamín C, ale také další složky. Valknut například nabízí vitamin C obohacený o extrakt ze šípků. Právě plod šípkové růže obsahuje vitamin C a A, ale také vitamin K, vitamin B1 (Thiamin), vitamin B2 a vitamin B3 (Niacin). Šípky navíc obsahují vápník a rutin.

vitamin-C-s-sipkem-valknutVitamin_C-500g

Předávkování vitaminem C

Jistě jste již slyšeli, že s vitamíny bychom měli zacházet velmi opatrně, protože hrozí předávkování. Vitamin C je vitamin rozpustný ve vodě.Vyšší dávky tak nejsou nebezpečné, protože nadbytek vitaminu zkrátka vyloučíte s močí.

  • vyšší dávky mohou vyvolat alergii
  • vyšší dávky mohou způsobit nevolnost
  • vyšší dávky mohou způsobit zažívací potíže

Osoby, které mají potíže se zažíváním nebo onemocněním ledvin či močových cest by měli užívání preparátů s vitaminem C konzultovat raději se svým lékařem. Pokud však přijímají tento vitamin je z ovoce a zeleniny, nemusí mít strach.

Nedostatek vitaminu se projeví

Pokud má vaše tělo nedostatek vitaminu C, určitě to dříve či později poznáte. Nedostatek se projevuje zvýšenou únavou a také nedostatečnou odolností proti onemocněním. Navíc můžete pozorovat potíže v dutině ústní, a to jak se zubama, tak s dásněmi. Projevit se mohou také potíže se stavbou kostí a u dětí dokonce zpomalený růst.

  • doporučená denní dávka je 60 miligramů pro dospělého
  • vhodné jsou tablety s postupným uvolňováním
  • ideální je jíst také ovoce a zeleninu 

Vyberte si z široké nabídky Vitamínů a minerálů, které máme pro Vás skladem.

Affiliate program