Benefity saunování: Lepší imunita i sportovní výkony

Saunování je u sportovců oblíbené. Dopřát si horkou saunu po sportu má relaxační účinky. A nejen to, jde také o proces detoxikační. A navíc vám saunování může pomoci udržet zdravý imunitní systém a zlepšit fyzické výkony.

Výhody saunování

Při procesu saunování díky vysokým teplotám, které na tělo působí stoupá teplota pokožky a rozšiřují se cévy. Jaké jsou tedy výhody saunování nejen pro sportovce?

Relaxace na prvním místě

Pohoda, klid. Zkrátka relax. To je jeden z důvodů, proč jsou sauny tak oblíbené. V sauně je váš nervový systém aktivnější a díky reakci těla můžete méně vnímat bolest. Naopak se dostaví pocit radosti. V teplé sauně se vám uvolní svaly v celém těle a také se celkově fyzicky uklidníte. Kromě toho se zklidní také vaše mysl. Návštěva sauny po sportovním výkonu je tedy z hlediska relaxace určitě dobrým krokem.

Optimalizujete sportovní výkon

Saunování podporuje sportovní výkony. Proč tomu tak je? Je to proto, že v sauně dojde k zlepšení průtoku krve. Následně dochází ke zvýšení červených krvinek a plazmy. Proces pak do celého těla dodává více kyslíku. A to je pro sportovní výkon velmi důležité.

Posílíte svou imunitu

Je prokázáno mnoha studiemi, že pravidelné saunování zvyšuje produkci bílých krvinek. Ty jsou velmi důležité pro imunitní systém. Věděli jste, že pravidelné saunování jednou v týdnu sníží riziko onemocnění až o 30 %? Pokud budete do sauny chodit dvakrát v týdnu, sníží se riziko až o polovinu.

Vše je o přehřívání těla a jeho následném ochlazení. Díky němu dochází k cirkulaci krve a zvýšení tělesného tepu. To má dobrý vliv nejen na imunitu, ale také na fyzičku. Díky pocení navíc svůj organismus jednodušeji zbavíte nebezpečných toxinů.

Pokud už cítíte první náznaky onemocnění, ještě můžete do sauny, aby vám zahřívání pomohla. Například u nachlazení dokáže sauna svkěle urychlit celý léčebný proces. Je to však v tomto případě individuální a vždy je lepší svůj stav a návštěvu sauny konzultovat s lékařem. Při nemoci navíc není vhodné navštěvovat veřejnou saunu. S nachlazením tak využívejte jen soukromé sauny.

Další výhody saunování

Kromě výše zmíněných výhod má sauna také pozitivní vliv na funkce mozku. Dále se díky pocení může zlepšit stav vaší pokožky. V sauně se totiž pokožka čistí a nahradí odumřelé kožní buňky. Také bylo prokázáno, že teplo v sauně pozitivně ovlivňuje mitochondrie. To znamená, že saunování také zpomaluje proces stárnutí.

Nevýhody saunování

Dehydratace organismu

V sauně ztratíte velké množství vody. Z toho důvodu je opravdu důležité před saunováním i po něm vypít hodně tekutin. Pokud cítíte v sauně velkou žízeň nebo se vám motá hlava, měli byste ji okamžitě opustit a dopřát si čistou vodu. Dehydratace může mít těžké komplikace jako je vyčerpání, úpal, nízký tlak, selhání ledvin nebo záchvaty. V nejhorším případě může dojít až k bezvědomí nebo kómatu.

Pro koho je saunování vhodné?

Sauna je ideální zejména pro vytrvalostní sportovce. Mezi takové patří běžci nebo cyklisté. Saunování pomáhá tělu se rychleji zregenerovat a zároveň také posiluje vytrvalost. Kromě toho sauna podporuje hojení po úrazech a dobrý vliv má také na růst svalů.

Stejně tak má saunování význam pro osoby, které se věnují silovým sportům. Vhodná je tak například pro ty, kteří pravidelně navštěvují posilovnu. Je to tak proto, že sauna podporuje růst svalové hmoty. Růstový hormon navíc urychluje hojení po úrazech a také regeneruje svaly. A jak již bylo řečeno, skvělý vliv má teplo v sauně také na psychiku.

Komu se saunování nedoporučuje

Sauna je veskrze skvělá. Po sportovním výkonu však není vhodná pro ty, kteří dělají kontaktní sporty. Důvodem jsou možné údery do hlavy. V případě, že by došlo k nějakému skrytému úrazu hlavy, v sauně by samozřejmě vlivem tepla a rychlejšího krevního oběhu mohly nastat komplikace. Jestliže však provozujete kontaktní sport a o saunování nechcete přijít, nevěšte hlavu. Do sauny můžete vyrazit druhý den po tréninku.

Je tedy vhodné chodit do sauny hned po tréninku?

Sauna je po tréninku opravdu skvělým způsobem regenerace. Neznamená to však, že byste do sauny měli jít okamžitě po náročném tréninku. Ideální je vyčkat alespoň několik desítek minut. Za tu dobu se vám stihne zpomalit tep pod sto úderů za minutu.

Myslete také na to, že finskou saunu byste měli navštěvovat maximálně třikrát do týdne. Pokud tedy máte častější tréninky, zvažte zda budete do finské sauny chodit častěji. Ani návštěva sauny by neměla být příliš dlouhá. Stačí v ní strávit dvakrát deset minut. Dlouhá návštěva by vedla spíše k vyčerpání. Trochu odlišné je to v případě infrasauny. Do ní lze chodit každodenně a strávit v ní můžete klidně 40 minut.

Pravidla saunování po tréninku

  • Tekutiny doplňujte před saunováním a také po něm. Vyhnete se tak dehydrataci. Ideální je pít čistou vodu.
  • Po odchodu ze sauny je dobré se nejprve vydýchat a pak se teprve ochlazovat.
  • Po saunování nezapomeňte tělo ochladit v ledové sprše, kádi s ledem nebo ve studeném bazénku. Je několik možností. Zvolte si takovou, která vám vyhovuje. Nikdy však tento bod procesu saunování nevynechávejte.
  • Ideální je regeneraci těla po saunování podpořit také doplněním vitamínů a minerálů. Existují doplňky stravy, které jsou přímo určené pro regeneraci organismu.

Mohu do sauny před tréninkem?

Saunu můžete využít k nastartování organismu také před samotným tréninkem nebo jiným sportovním výkonem. Saunování před tréninkem k zahřátí svalů je ideální například pro vzpěrače nebo cyklisty. Stejně jako při saunování po tréninku je i v tomto případě velmi důležité dodržovat pitný režim.

Je lepší klasická finská sauna nebo infrasauna?

Finská sauna je po sportovním výkonu určitě příjemnou volbou. Vlivem horka dojde ke zklidnění organismu. Navíc díky působení tepla dojde ke zvýšení doby vašeho aerobního tréninku a zvýší se vytrvalost. Jak jsme zmínili, je v případě finské sauny důležitou součástí ochlazení.

Podobné účinky jako klasická sauna však nabízí i infrasauna. Její výhodou bezesporu je, že na tělo působí přímo paprsky. Ty regenerují unavené svaly, zocelují organismus a také zvyšují sportovní výkon. Její výhodou je to, že ji můžete bez problémů využívat opravdu každý den. V infrasauně je vhodné strávit až 40 minut. Za tuto dobu se tělo uvolní a dokáže se zbavit nežádoucích látek. Působením tepla dojde k vyplavení kyseliny mléčné, která způsobuje bolest svalů a jejich napětí. Infrasauna je skvělou volbou v případě, že potřebujete nabrat svalovou hmotu.

Affiliate program