Novoroční detox organismu

S počátkem roku se pojí novoroční předsevzetí, nové plány a ambice. Často chceme v novém roce žít o něco zdravěji, například se více hýbat nebo dodržovat pitný režim. Věděli jste však, že v případě změny je důležité začít dokonalým detoxem organismu? Zkrátka na startovní čáře k novému životu je třeba perfektně očistit svoje tělo.

Co je to detoxikace?

Zkráceně detox. Je to proces odstranění toxinů z lidského těla. Přestože si lidé často detoxikaci spojují s hubnutím, není to přesné. Při detoxikaci je cílem vyplavit z organismu škodlivé látky. Úbytek na váze je v tomto případě jen vedlejší účinek. Jistě víte, že tělo se toxinů zbavuje průběžně. Za jejich odchod z těla jsou zodpovědná játra, ledviny, trávicí trakt a také potní žlázy.

V dnešní době je však vzhledem k povaze stravy a života dobré tělu někdo pomoci. Pokud tedy chcete v novém roce se sebou začít něco dělat, začněte tím, že tělu ulevíte od toxických látek. Po svátcích je ta pravá chvíle. Myslete však na to, že drastické detoxikační programy nejsou efektivní ani zdravé. Důležité je, aby detoxikace byla vaším dlouhodobým cílem.

Jak poznáte, že tělo potřebuje očistu?

Lidské tělo není hloupé. A pokud potřebuje pomoc, tak si o ni řekne. Jaké signály tedy tělo vysílá, pokud vás žádá o očistu?

  • Oslabená imunita
  • Únava po probuzení a kruhy pod očima
  • Problémy se soustředěním
  • Kožní problémy
  • Trávicí potíže
  • Zápach z úst

Co je tedy třeba udělat?

V první řadě je ideální po Vánocích odplavit z těla přebytečný cukr. Domácí cukroví k Vánocům neodmyslitelně patří, tělu však rozhodně dobře nedělá. Cukr je sice důležitou součástí stravy, ale jen pokud se konzumuje střídmě. Jinak může být spíše nebezpečný. Zkuste se tedy zamyslet především nad svým jídelníčkem a pitným režimem. Místo sladkých nápojů nyní zařaďte ovocné a zeleninové šťávy a především čistou vodu.

Uděláte tak opravdu skvělou službu hlavně svým ledvinám, které patří k důležitým detoxikačním orgánům. Myslete na to, že přes svátky bylo vaše tělo spíše dehydrované a tím se snížila jeho přirozená schopnost očisty. Dále je potřeba doplnit do těla výživné látky. Přidejte tedy do svého jídelníčku hlavně ovoce a zeleninu. Důležité je doplnění vitamínu C, D a B. Ideální je konzumovat také stravu bohatou na draslík, zinek, hořčík a železo. Skvělé jsou také bílé jogurty nebo kefíry. Probiotika dělají divy.

A pak je vhodné se také uklidnit. Shodit ze sebe veškerý stres z vánočních příprav. Zpomalit. Nezapomínejte proto na relaxaci. A to ideálně alespoň půl hodiny denně. Můžete meditovat, ale také třeba číst nebo si jen tak ležet ve vaně. Je jen na vás jakou formu zvolíte. Svou roli jistě hraje také pohyb a čerstvý vzduch. Ideální kombinací je tedy procházka na čerstvém vzduchu. Ten má blahodárný vliv nejen na dýchací systém, ale také na trávení a kardiovaskulární systém.

Nejčastější formy detoxu

Pokud vám částečný detox popsaný výše nestačí, pusťte se do opravdového detoxikačního procesu. Připravte se však na to, že to nebude jednoduché. Detox totiž zahrnuje periody hladovění, pití šťáv a čajů a samozřejmě také fyzickou aktivitu. Při detoxu vás tedy čeká půst. Ten může trvat den nebo také tři dny. Někdo se spokojí jen s tekutou stravou. Konzumuje tedy jen smoothies, ovocné nebo zeleninové šťávy, případně speciální detoxikační čaje nebo jen čistou vodu.

Některé formy detoxu podporují užívání různých bylinek, případně pilulek a podpůrných suplementů. Dokonce se sahá také k užívání projímadel nebo klystýrů. Nezapomeňte také, že k detoxu patří také fyzická aktivita. V každém případě je nutné se při jakémkoli detoxu vyhýbat kofeinu, alkoholu a samozřejmě také cigaretám. Pokud se nevzdáte těchto neřestí, nemá detox takřka žádný smysl.

Pitný režim při detoxikaci

Již jsme zmínili, že základem každého detoxikačního režimu jsou tekutiny. Samozřejmě ty správné. Jistě vám není třeba připomínat, že voda je klíčovou součástí detoxikace. Je důležitá pro fungování veškerých orgánů lidského těla a navíc ji potřebujete také k vyplavování toxinů. Důležité je denně vypít alespoň dva litry tekutin. Ideálně vody z kohoutku.

Část z tohoto množství však můžete nahradit také zeleným čajem nebo čajem lapacho. Zelený čaj je prospěšný kvůli velkému množství antioxidantů. Navíc odbourává tuky a zlepšuje fungování mozku. Obsahuje vitamíny C, B2, D a K. Mimo to také minerály. Vliv má také na hmotnost a podporuje imunitu. Při detoxikaci je vhodný pro své diuretické schopnosti.

Čaj lapacho skrývá velký léčebný potenciál. Je to nejen antioxidant, ale navíc podporuje látkovou výměnu. Právě z toho důvodu je ideální ho pít během procesu detoxikace. Navíc také lapacho obsahuje důležité minerály a vitamíny.

Potraviny, které pomáhají

Již jsme hovořili o tom, že skvělým pomocníkem při detoxu je zelený čaj a čaj lapacho. Existují však také potraviny, které tělu pomohou. Jde například o česnek. Ten posiluje imunitu a pomáhá udržovat aktivní činnost jater. Právě ta hraje zásadní roli při očištění organismu. Dále je vhodné jíst listovou zeleninu, která je také klíčová pro metabolismus. Nezapomínejte na brusinky. Jsou zdrojem vitamínů C, E, K a A. Kromě toho obsahují také vápník, sodík a draslík. Ale úplně nejlepší je využívat účinky kopřivy. Stačí si ze sušených kopřiv asi tři týdny vařit čaj. Kopřiva posílí imunitní systém, očistí vaše játra a navíc pomůže vybalancovat krevní tlak.

Čemu se rozhodně vyhnout, ideálně napořád

Sladkosti - Cukr není tak špatný, jak se někde tvrdí. Je však důležité ho konzumovat s mírou. A v dnešní době je ho bohužel všude opravdu velké množství. POkud se tedy chystáte na detox organismu, je třeba vynechat cukr v podobě sladkostí, cukrovinek, čokolády nebo koláčů.

Pečivo - Možná si život bez něj nedokážete představit. Našemu tělu však pečivo opravdu neprospívá. Obsahuje mouku, lepe a také cukr. Navíc je v něm velké množství aditiv, konzervačních látek a přísad. A to je ten pravý kámen úrazu. Jsou to látky, kterých se naše tělo opravdu těžko zbavuje. Vyřaďte tedy pečivo ze svého jídelníčku alespoň při detoxu. Nahradit ho mohou například zeleninové placky.

Chemie - Pečivo i cukrovinky, ale také nejrůznější konzervy, hotová jídla, dochucovadla. OVšem také měkké sýry a dokonce i šunky. To vše je při výrobě chemicky upravené. Během detoxu jsou tedy takové potraviny opravdu nežádoucí. Ostatně konzumovat bychom je měli co nejméně i v běžném režimu.

Jaké mají detoxikace účinky

V případě, že upravíte svoji stravu se storprocentně vyhnete veškerým toxinům ve stravě. Nebudete své tělo tak zbytečně zatěžovat. Je pravděpodobné, že místo toho budete jíst potraviny bohaté na živiny. Díky tomu se nejspíš zbavíte také části nadbytečného tuku. Bonusem je také, že tělo přijímá při detoxikaci větší množství tekutin, které potřebuje.

A to není zdaleka všechno. K detoxikaci totiž patří také spánek a relaxace. Díky tomu se vaše tělo naplní novou energií. Budete se cítit odpočatí, pravděpodoběn vám bude mnohem lépe, budete veselejší a dokonce se budete na veškeré činnosti lépe soustředit.

Affiliate program