Co je to kolagen a jaký má vliv na naše tělo?

Kolagen je protein neboli bílkovina. Skládá se z devatenácti aminokyselin, které jsou za sebou poskládané do dlouhých řetězců a spirál. Jde o pomyslný spojovací materiál, který drží pohromadě buňky v našem těle. Původ slova kolagen je z řeckého slova kólla, tedy lepidlo. Kolagen tvoří třetinu bílkovin v lidském těle. Naleznete ho v kostech, šlachách, cévách, chrupavkách, svalových tkáních, zubech i v pokožce.

S přibývajícím věkem kolagen v lidském těle postupně ubývá, proto starší osoby mají vrásky nebo je bolí klouby. Kolagen začne tělu chybět velice brzy. Jeho tvorba se v těle snižuje už od pětadvacátého roku života. Jeho nedostatek je však vidět hlavně o patnáct let později, kdy se přestane tvořit úplně.

Co tvorbě kolagenu neprospívá?

  • kouření
  • návštěvy solária
  • nadměrné opalování bez ochrany
  • špatná životospráva s mnoha cukry

Vzhledem k tomu, že tělo kolagen opravdu potřebuje z mnoha důvodu je vhodné ho doplňovat. Tím si udržíte mladý vzhled déle.

Jak podpořit produkci kolagenu?

Jeho produkci můžete přirozeně doplnit správnou stravou. Pro tvorbu kolagenu má obrovskou roli vitamín C. Pokud má tělo nedostatek tohoto vitamínu, pak se nemůže tvořit kolagen. Vitamín C naleznete v naší nabídce, a to v prášku nebo například v kapslích.

Podpořit tvorbu kolagenu ve vašem těle můžete také konzumací masa a tučných ryb, mořských plodů, mléčných výrobků, vajec, červené papriky, řepy a červeného ovoce. Tvorbu podporuje také slunečnicový nebo sojový olej, zelná listová zelenina, banány, kokos, papája, petržel, cibule, česnek nebo ředkvičky. Vhodné je konzumovat také ořechy a semena. Pravidelně bychom do jídelníčku měli zařazovat také vývar z kostí, který bychom měli táhnout i několik hodin.

Affiliate program