Dokonalé letní osvěžení: tipy na domácí zmrzlinu

Horké letní dny jsou tu. A k nim neodmyslitelně patří osvěžující pokrmy. Vede jednoznačně zmrzlina. Není nic lepšího, než si ji připravit doma. Sníst ji můžete samotnou, připravit si chutný zmrzlinový pohár nebo se před návštěvou blýsknout i zmrzlinovými dezerty. Je to jen na vás. Zmrzlina se dá připravit mnoha způsoby. Pokud na přípravu nemáte moc času, doporučujeme vybrat si zmrzlinovou směs, ke které stačí přidat už jen vodu. Jestliže si vyberete jen smetanový základ, můžete si z něj vykouzlit pokaždé jinou zmrzlinu.

Osvěžující limetkovo-borůvková zmrzlina

Na výrobu této zmrzliny budete potřebovat zmrzlinovou směs, vodu, cukr borůvky a limetky. Případně si zmrzlinový základ můžete vytvořit ze smetany ke šlehání, kokosového krému a cukru. Množství zvolte podle toho, kolik zmrzliny chcete a také podle toho, jak moc má být ovocná příchuť ve smetanové zmrzlině dominantní.

A jak na to? Zmrzlinovou směs připravte podle návodu. Kůru z limetky nastrouhejte a poté vymačkejte také šťávu. Tu vlijte do kastrůlku, přidejte cukr a nechte ho rozpustit. Poté přidejte borůvky a povařte. Připravenou ovocnou směs nechte vystydnout a vmíchejte do připravené smetanové zmrzliny. Následně vložte do mrazáku. Tuto osvěžující zmrzlinu si samozřejmě můžete vychutnat samotnou, ale skvěle bude vypadat a chutnat s čerstvými borůvkami.

Lahodné lesní jahody se smetanovou zmrzlinou

Kdo by nemiloval lesní jahody. Jsou sice malinké, ale opravdu velmi chutné. Tak proč si z nich nevytvořit lahodnou zmrzlinu? Na přípravu budete potřebovat smetanovou směs na zmrzlinu, vodu, lesní jahody, asi 50 gramů cukru a také dvě deci bílého vína. Jahod vám bude stačit asi 250 gramů.

Dvě třetiny jahod nasypte do talíře, posypte trochou cukru a zalijte vínem. Následně nechte macerovat. Poté se pusťte do přípravy zmrzliny. Až budete mít základní směs připravenou, opatrně do ní zatřete jahody s cukrem a vínem. Následně směs vlijte do plastové nebo kovové nádoby a nechte zamrazit. Na tuto dobrotu si budete muset asi čtyři hodiny počkat. Čekání se však rozhodně vyplatí. Až ochutnáte, nebude chtít už jinou zmrzlinu!

Chladivé malinové mojito

Na první pohled se zdá, že mluvíme o nápoji. Ale kdeže. Pod tímto názvem se skrývá opravdu originální zmrzlina, která zachutná každému milovníkovi mojita. Na přípravu budete potřebovat 500 gramů malin, limetkovou šťávu, svazek máty, 150 gramů třtinového cukru a velkého panáka kvalitního bílého rumu.

Nejprve si musíte vyrobit cukrový sirup. Zahřejte tedy 150 mililitrů vody a do ní pak vsypte cukr. Ten musíte nechat rozpustit a přidat k němu mátu. Následně hrnec přiklopte poklicí a nechte ideálně přes noc v lednici. Pokud nemáte na přípravu tolik času, bude stačit alespoň hodina. Po vyndání sirupu z mátou z lednice pak mátu vyndejte a nezapomeňte ji do sirupu pořádně vymačkat. Jedině tak ze sebe vydá opravdu všechnu chuť. Následně rozmixujte maliny a smíchejte je s připraveným sirupem, šťávou z limetky a také bílým rumem. Následně vložte do připravené nádoby a dejte zmrznout do mrazáku. Po pár hodinách na vás bude čekat opravdu nevšední zmrzlina. Vaše chuťové pohárky budou stoprocentně spokojené, to vám můžeme zaručit.

Extra čokoládová zmrzlina s oříšky

Milujete chuť kvalitní čokolády a její kombinaci s ořechy? Pak pro vás bude nejlepší volba právě čokoládová zmrzlina s oříšky. Její příprava není vůbec složitá. Vyberte si oblíbené oříšky v požadovaném množství a nasekejte je na drobno. Potom nechte rozpustit vysokoprocentní kvalitní hořkou čokoládu s trochou másla. Připravte si zmrzlinový základ, klidně z kupované smetanové směsi a čokoládu s oříšky do něj vmíchejte. Pak už stačí jen pár hodin vydržet, aby dokonalá domácí čokoládová zmrzlina mohla ztuhnout v mrazáku.

Zdravá tvarohová zmrzlina

Máte výčitky svědomí, protože zmrzlina přece jen není příliš vhodná pro štíhlou linii? Pokud ji nejíte příliš často, dají se přivřít obě oči. A nebo se můžete pustit do přípravy zdravé tvarohové zmrzliny. Budete potřebovat 250 gramů tvarohu a 120 gramů zakysané smetany. Přidat můžete také vanilkový cukr, případně vanilkový lusk. A jestliže chcete alespoň trochu hřešit, připravte si trochu hořké čokolády na polevu.

Příprava je velmi jednoduchá a rychlá. Stačí smíchat tvaroh, zakysanou smetanu a vanilkový cukr. Poté rozmixovat, nalít do misky a přelít rozpuštěnou čokoládou. Následně připravenou tvarohovou zmrzlinu jen vložte do mrazáku a nechte ztuhnout. Až si budete pochutnávat na této dokonalé domácí zrmzlině, nemusíte mít vůbec žádné výčitky svědomí.

Tvarohová zmrzlina se dá navíc připravit v nejrůznějších variacích. Stačí přidat buď rozmixované ovoce dle chuti (jahody, banány, maliny, borůvky, mango, aj.), případně oblíbené oříšky. A samozřejmě můžete přidat také kakao. Zmrzlina tak bude chutnat pokaždé trochu jinak a přitom bude stále zdravá.

Ovocná zmrzlina pro vegany

Ani vegani si nemusejí odpírat letní lahůdku, jakou zmrzlina bezesporu je. Zmrzlinu lze totiž vyrobit z čistě rostlinných produktů. Je to zcela jednoduché. Stačí si jen vybrat oblíbené ovoce. Například broskve, meruňky nebo třeba jahody. Použít však můžete maliny, ostružiny nebo mango. Případně i více druhů ovoce. A přidat můžete samozřejmě i bylinky. Skvěle se hodí například máta.

Postup je vždy stejný. V první řadě ovoce nakrájejte na malé kousky a přidejte vanilkový cukr a vodu. Následně jen rozmixujte a vlijte do misky nebo připravených formiček. Čistě ovocná a svěží zmrzlina je takřka hotová. Stačí jen vyčkat pár hodin a můžete si pochutnávat.

Zcela netradiční pivní zmrzlina

Máte doma milovníka piva? Pak by ho jistě potěšila také pivní zmrzlina. Je opravdu netradiční, ale pivařům určitě přijde vhod. Pro výrobu této zmrzliny bude vhodné tmavé pivo s karamelovým nádechem. Stačit vám budou 2 deci. K tomu ještě 2 hrnky smetany na vaření, hrnek třtinového cukru, 4 vaječné žloutky a vanilkový cukr.

Nejprve vyšlehejte žloutky s polovinou cukru. Potom ve větším hrnci smíchejte smetanu s druhou polovinou cukru a směs přiveďte k varu. Postupně přidávejte také vyšlehané žloutky. Následně povařte dvě minuty. Směs nechte vychladnout a poté do ní přilejte pivo. Přidat můžete i trochu karamelu. Následně vše promíchejte a dejte zmrazit.

Chilli zmrzlina pro gurmány

Jestliže neholdujete sladkému, ale ani pivo pro vás není to pravé ořechové, možná vám zachutná zmrzlina s chilli. Překvapí i ty, kteří nejsou zrovna příznivci této pálivé pochoutky. Na přípravu chilli zmrzliny budete potřebovat 100 mililitrů smetany, 3 banány, 100 gramů hořké čokolády, 3 lžíce kakaa, 1 lžičku jemně drceného chilli a lžičku medu.

Nejprve si oloupejte banány a nakrájejte je na kolečka. Takto připravené banány potom vložte na několik hodin do mrazáku. Zmrzlé banány potom rozmixujte společně s čokoládou, kakaem a medem. Až v samém závěru do této směsi přidejte ještě chilli a smetanu. Hotovou směs pak vlijte do misky nebo připravených formiček na nanuky a nechte zmrznout. Uvidíte, že ačkoliv se vám to z počátku možná nezdálo, jde o opravdu zajímavou letní pochoutku.

Zmrzlina ze slaného karamelu

Máte rádi slaný karamel? A holdujete také zmrzlině? Co to prostě spojit dohromady a vytvořit si zmrzlinu ze slaného karamelu? Není to nic složitého a vlastně nepotřebujete ani žádné speciální ingredience. Dost možná vše na přípravu této zmrzliny máte doma po ruce. Potřebovat budete 500 mililitrů smetany ke šlehání, 180 gramů cukru, 300 mililitrů polotučného mléka, 5 žloutků a 8 gramů mořské soli.

Nejprve v hrnci s širším dnem zahřejte dvě lžíce cukru a nechte je rozpustit. Poté přidejte další cukr, aby se rozpuštěl po okrajích hrnce. Postupujte pomalu a přisypte postupně všechen cukr. Zahřívejte dokud nebude mít karamel mahagonovou barvu. Následně ztlumte plamen a přilejte smetanu. Přidejte také mléko a sůl. Zahřejte. Nyní je čas promíchat v misce žloutky a za stálého míchání k nim vlít pomaličku polovinu připravené směsi. Promíchejte a vraťte do hrnce ke zbytku tekutiny. Vařte za stálého míchání do zhoustnutí. Následně nechte vychladit v lednici. Až bude směs studená, vložte ji do mrazáku. Těšit se můžete na opravdu úžasnou pochoutku.

Affiliate program