Netradiční dezerty se zmrzlinou

Zmrzlina neodmyslitelně patří k horkým letním dnům. Napadlo vás však, že se dá využít mnohem kreativněji než jsme zvyklí? Děti budou zřejmě šťastní za kopeček zmrzliny nebo pohár s ovocem. Pokud však potřebujete oslnit partu přátel nebo jen chcete experimentovat a zkusit něco nového, vsaďte na dezerty ze zmrzliny. Jsou opravdu neodolatelné. Z mražených dezertů se vám bude tajit dech. Přinášíme vám recepty na čtyři dezerty, které jsou podle nás opravdu neodolatelné.

Lahodné višňové řezy

Na výrobu tohoto zmrzlinového dezertu budete potřebovat 200 gramů tmavé čokolády, jeden velký bílek, 500 mililitrů smetany ke šlehání a 100 gramů moučkového cukru. Dále si připravte 400 gramů višní, 350 mililitrů vody, trochu citronové šťávy a lžíci brandy.

Počítejte s tím, že příprava je trochu zdlouhavější, jelikož budete pracovat s višněmi, které je potřeba nejprve vypeckovat. Poté je dejte vařit s vodou, cukrem a citronovou šťávou. Na plotně nechte asi 25 minut, důležité je, aby višně změkly a z tekutiny se stal sirup. Dejte pozor, aby se višně nepřipálily. Připravte si misku se sítkem a višně se sirupem od něj vlijte. Višně nechte perfektně okapat, aby zůstaly zcela suché. Do sirupu potom přidejte brandy.

Následně vyberte formu (ideálně obdélníkovou formu na biskupský chlebíček) a vyložte ji pečícím papírem. Připravte si také čokoládu. Tu je třeba rozpustit ve vodní lázni. Rozpuštěnou čokoládu pak pomocí stěrky natřete na připravený pečící papír ve formě. na chvilku dejte do mrazáku, aby lednice ztuhla. Zbylou čokoládu můžete natřít na volně ležící pečící papír a nechat zaschnout. Později ji využijete jako dekoraci na povrch.

Nyní je na čase připravit si zmrzlinu. Můžete si koupit směs na zmrzlinu, do které stačí přilít jen voda. Pokud si chcete zmrzlinu připravit od základu, počítejte s tím, že to bude časově o něco náročnější. Je třeba vyšlehat bílek a přidávat moučkový cukr. Pak vám vznikne sníh. V jiné míse si vyšlehejte smetanu se zbylým cukrem a spojte se sněhem. Hotovou směs vložte do cukrářského sáčku. Ideální je použít hladkou špičku.

Vezměte formu vyloženou pečícím papírem a na dno nastříkejte vrstvu zmrzlinové směsi. Následně použijte ztuhlou čokoládu a položte ji na směs. Přidejte několik višní a postup opakujte. Zmrzlinová směs, čokoláda, višně. Poslední vrstvu by samozřejmě měla tvořit zmrzlinová směs. Připravený dezert je třeba nechat přes noc ztuhnout. Až po ztuhnutí je čas na zbylou čokoládu. Tu nalámejte na malé kousky a ozdobte ji zmrzlý višňový dezert. Možná se ptáte, kam se poděl ten višňový sirup. Ten e na řadě právě teď. Dezert na závěr pokapejte sirupem. Následně nakrájejte na plátky a můžete podávat.

Ovesné sušenky plněné zmrzlinou

Hledáte inspiraci na letní dětskou oslavu nebo zahradní párty? Chcete pro hosty připravit něco sladkého, osvěžujícího a hlavně neobvyklého? Pak pro vás máme tip na skvělé sušenky z ovesných vloček, které jsou plněné smetanovou zmrzlinou. Ta může mít nejrůznější příchutě podle vašich preferencí.

A co budete potřebovat? Na sušenky si připravte hrnek ovesných vloček a stejné množství mouky. Připravte také ½ hrnku třtinového cukru, 150 gramů másla, 3 lžíce medu a 2 lžíce vody. Přichystejte si také kypřící prášek do perníku. A potřebovat budete také zmrzlinu. Můžete ji koupit, přichystat ze směsi na zmrzlinu, která je dostupná v různých příchutích nebo si ji vyrobit doma. Je to jen na vás. Pokud se rozhodnete pro čistě domácí zmrzlinu, budete potřebovat 200 mililitrů smetany ke šlehání, vanilkový lusk a 3 lžíce bílého jogurtu.

Jako první si přichystejte sušenky, které je třeba upéct. Smíchejte nejprve sypké ingredience a potom přidejte také ty ostatní. Ze vzniklé hmoty vypracujte těsto. Poté dávejte na plech vyložený pečícím papírem hromádky těsta. Nezapomeňte nechat dostatečné mezery. Těsto se v troubě samo rozteče na placičky. Troubu předehřejte na 180 stupňů a pečte asi 15 minut. Samozřejmě raději sušenky kontrolujte, jelikož každá trouba peče trochu jinak.

Až budete mít sušenky v troubě, můžete se pustit do přípravy zmrzliny. V případě směsi na zmrzlinu postupujte podle návodu. V podstatě jen přidáte vodu a smícháte. Jestliže jste se pustili do domácí smetanové zmrzliny, bude postup trochu náročnější. Ačkoli, pokud máte zmrzlinovač, stačí jen vše smíchat a vložit do přístroje. Jestliže tento stroj doma nemáte, musíte vše pečlivě rozmixovat a poté nalít do nádoby a dát ztuhnout do mrazáku.

Vychladlé sušenky pak můžete promazat částečně ztuhlým zmrzlinovým krémem a dát ještě do mrazáku. A pokud nechcete zůstat jen u čistě smetanové náplně, můžete si ještě připravit ovocný sorbet. Ten uděláte zcela jednoduše. Rozmixujete zvolené ovoce (broskve, meruňky, jahody, maliny, ostružiny, meloun, kiwi atd.) a přidáte trochu citronové šťávy. Takto připravený sorbet vmícháte do tuhnoucí zmrzliny a vytvoříte mramorování. Poté nechte zmrazit. Skvělé je, že díky jednoduchému ovocnému sorbetu si můžete připravit hned několik druhů náplní.

Nemůžete se rozhodnout, jaká příchuť by byla ta nejlepší? Za nás skvěle chutná malinový sorbet (pokud přidáte lístky máty, bude to dokonalé). A rozhodně nic nezkazíte také netradičním melounem. A jestliže máte raději než ovoce čokoládu a karamel, nebojte se vytvořit zmrzlinu právě s těmito ingrediencemi. Smetanová zmrzlina s domácím karamelem a kousky kvalitní hořké čokolády bude v ovesných sušenkách chutnat také skvěle.

Zmrzlinový dort pro oslavence

K oslavám neodmyslitelně patří dorty. V teplých letních dnech však pravděpodobně nikdo nemá chuť na hutné klasické narozeninové dorty. Malý (ani velký) oslavenec by však neměl zůstat bez dortu. Proto pro vás máme skvělý tip. Zkuste vytvořit zmrzlinový dort. Spokojeni budou zaručeně všichni. Příprava není vůbec složitá a dort si můžete přizpůsobit svým chutím.

Na základ budete potřebovat 6 vajec a 200 gramů cukru. Dále 2 hrnky čerstvé smetany a 1 hrnek kokosového krému. A hodit se bude také 150 gramů vybraného ovoce. Zvolit můžete podle svých chutí. Skvěle bude vypadat rybíz. Použít však můžete i další lesní ovoce jako jsou borůvky, maliny, ostružiny nebo lesní jahody. Samozřejmě lze zvolit také klasické jahody a další druhy ovoce.

Nejprve dejte žloutky a 150 gramů cukru do misky, kterou položíte na hrnec s mírně vařící vodou. Miska by měla být ohnivzdorná a neměla by se dotýkat vody. Následně šlehejte elektrickým šlehačem. Vyšlehanou směs sundejte z ohně a nechte vychladit. Nyní přijde na řadu kokosový krém a smetana ke šlehání. Smíchejte je a vyšlehejte dotuha. Následně obě připravené směsi jemně spojte a nalijte do dortové formy. Ideální je průměr 20 centimetrů. Pokud chcete dort vyšší, může být forma samozřejmě s menším průměrem. Nyní je čas do zmrzlinového dortu vmíchat připravené čerstvé ovoce. Takto připravený dort dejte na 30 minut do mrazáku.

Následně si připravte ještě ovocné pyré. Zvolené ovoce rozmixujte a propasírujte přes cedník. Přidejte cukr a dejte na mírný oheň. Nezapomeňte míchat do té doby, než se rozpustí cukr. Poté můžete trochu zvýšit teplotu. Vařte asi 8 minut, důležité je aby směs zhoustla. Pyré nechte vychladnout. Až bude dostatečně studené, vyndejte dort z mrazáku a pokapte ho pyré. Nyní vraťte dort do mrazáku a nechte ho zatuhnout přes noc. Podávejte jako klasický dort.

Nevšední smažená zmrzlina

Jestliže se vám předchozí recepty zdají moc obyčejné, pak se vám možná zalíbí tento recept na smaženou zmrzlinu. Jde opravdu o nevšední dezert, kterým překvapíte i ty největší kritiky. A co budete potřebovat? Zmrzlinu. Samozřejmě. Ideální množství je 1 litr. Zmrzlina by měla být vanilková. Je jen na vás, zda si ji koupíte v obchodě, připravíte sami doma se zmrzlinové směsi nebo vyzkoušíte některý z čistě domácích receptů. Dále budete potřebovat hrnek cornflakes, stejné množství lískových oříšků, 2 vejce, 2 lžíce cukru, trochu skořice, olej a čokoládový krém ze 100 gramů čokolády a 125 mililitrů smetany ke šlehání.

Na dezert je důležité si ze zmrzliny připravit 4 velké koule. Ty položte na tác s voskovaným papírem a přikryjte potravinářskou fólií. Takto připravené koule vložte alespoň na dvě hodiny do mrazáku. Je důležité, aby zmrzlina byla opravdu ztuhlá. V mezičase si připravte obalovací směs. Stačí rozdrtit cornflakes a nasekat oříšky. Poté vše smíchat dohromady. V takto připravené směsi obalte zmrzlinové koule a opět dejte ztuhnout do mrazáku. Tentokrát postačí hruba na půl hodiny.

V misce ušlehejte vejce s cukrem a skořicí a obalte koule. Následně je zase dejte do směsi cornflakes a oříšků. Nyní mrazte asi hodinu. Zkontrolujte, zda je zmrzlina dostatečně obalená. Pokud to tak nebude, tak celý postup ještě jednou zopakujte. A nyní už je čas na smažení. ROzehřejte si olej a zmrzlinové koule po jedné smažte dozlatova. Trvá to půl minuty až minutu. Koule z oleje hned po dosmažení vyndejte a podávejte s připravenou čokoládovou omáčkou. Přidat můžete samozřejmě také ovoce.

Affiliate program