Má smysl hubnout v létě? Prozradíme vám, jak na to!

V létě si nedokonalostí své postavy všímáme více, než v kteroukoliv jinou roční dobu. Je to pochopitelné. Vysoké teploty nás nutí odhazovat svršky a tílka a krátké šortky nezakryjí tolik, co zimní bunda. Proto v létě toužíme po lepší postavě. Zároveň však v létě není lehké držet dietu nebo omezovat svou stravu a začít sportovat. Je tolik lákadel. Točená zmrzlina, osvěžující sladké nápoje a každotýdenní grilování. Ale nebojte, hubnout v létě má i své výhody. Pojďme se na ně teď zaměřit.

Výhody hubnutí v létě

  • V teple tolik nejíme

Určitě to tak máte také. V horkých letních dnech nemáte chuť na jídlo. Nebo alespoň ne na těžká jídla. Žádné smetanové omáčky, knedlíky nebo pečená kolena. Maximálně lehký zeleninový salát s kuřecím masem nebo nějaká ryba. Lehčí pokrmy jsou samozřejmě zdravější. A v létě se do nich nebudete muset nikterak nutit.

  • Můžeme si dopřát sezónní potraviny

Spoustu čerstvé zeleniny a také čerstvého ovoce. Ideálně ze své zahrádky. To se hned hubne lépe, když je zelenina i ovoce plné chuti. Určitě zařaďte do jídleníčku lesní borůvky, jahody ze zahrádky i rybíz. Nejen, že toto ovoce má minimální množství kalorií, ale navíc je plné antioxidantů.

  • Tma přichází později

Úplně skvělé je, že v létě je opravdu dlouhý den. Rozednívá se poměrně brzy a hlavně je opravdu dlouho vidět. Není tedy problém sportovat třeba po osmé večer. V klidu můžete přijít z práce, postarat se o rodinu a až potom se věnovat sami sobě. Bez výčitek. Večerní hodiny vám na sport budou vyhovovat i vzhledem k venkovním teplotám.

Detox jako náš letní přítel

O detoxikaci organismu jsme již psali. Zbavit se nečistot v těle je samozřejmě vhodné zejména po zimě, ale příroda je všemocná a v létě v našem těle uklízí tak trochu bez našeho přičinění. Vysoké letní teploty samozřejmě vedou k pocení. A pocení (pokud ho spojíme s čerstvou rostlinnou stravou), vede k detoxikaci organismu. Ano, tušíte správně. Detox urychluje metabolismus a tím se také redukuje naše hmotnost.

Navíc v letních měsících tak nějak automaticky do svého těla dostaneme více vitamínů, jelikož konzumujeme více ovoce a zeleniny než ve zbytku roku. A čím víc vitamínů, minerálů a enzymů sníme, tím více se naše tělo vyčistí.

Věděli jste, že detoxikované tělo má přirozenější chutě? Tudíž díky očistě vám dost možná přestanou chutnat cigarety, alkohol nebo tučná jídla. Naopak budete mít větší chuť na zeleninu nebo ovoce. Dává to smysl, že? Hubnout v létě je zkrátka jednodušší, příroda nám hraje do noty.

Rada první: Vyletněte jídelníček

V létě se konají farmářské trhy, zelináři často svou úrodu nabízí u silnice a v obchodech je zelenina i ovoce levnější než v zimě. Saláty, okurky, cukety, jahody, meruňky, rajčata. Je toho opravdu mnoho. A toho je třeba využít a upravit svůj jídelníček. Zařadit ovoce i zeleninu. Takže jako na to?

Svůj den můžete začít ovocem. Ideální je samotné, můžete ho však přidat do obilné kaše nebo do jogurtu. Ale pozor, někdo může mít potíže ovoce společně s mléčnou složkou strávit. Pokud dáváte přednost slané snídani, volte třeba vajíčka s kupou zeleniny. Pečivo není potřeba.

K obědu a večeři ideálně vynechávejte přílohu. Nebo ji alespoň trochu regulujte. Alespoň její část by bylo vhodné nahradit zeleninou. Věříme, že nebude těžké si k plátku masa místo brambor dát čerstvý zeleninou salát nebo grilovanou zeleninu. Uvidíte, že vám to zachutná. Samozřejmě si můžete vařit čistě zeleninové pokrmy. Oblíbená jsou například recepty z cukety. I rajčata bývají přes léto častou součástí jídelníčku.

V každém případě se zkuste vyhnout veškerým omáčkám, hlavně těm smetanovým. Zapomeňte na knedlíky a ideálně také na tučná masa. Zvolte kuřecí nebo krůtí maso a zařaďte do své stravy ryby.

Nesmíme zapomenout ani na pitný režim. Samozřejmě, že ideální je pít vodu. Rozhodně však nemusí být čistá. Zkuste některou letní domácí limonádu bez cukru. Mnohdy stačí pár citrusů a lístky bylinek. Nápoj bude chutnat nevšedně a přitom bude zdraví. Vytvořit si můžete i vlastní ledový čaj, pochopitelně neslazený.

Rada druhá: Spojte příjemné s užitečným

Již jsme naznačovali, že dny jsou v létě opravdu dlouhé a je třeba toho využít. Navíc jsou dny obvykle plné slunce. A to nás nabíjí energií a štěstím. Vymyslete si aktivitu, která vás bude bavit a tu pak pravidelně dělejte. Nemusí jít hned o čistě sportovní aktivitu. Můžete si třeba oblíbit práci na zahrádce. Nebo se jít každé ráno či večer projít se svým psím miláčkem. Případně využívejte vašeho bazénu ke každodennímu plavání.

Samozřejmě můžete zvolit i sport jako je běh, jízda na kole nebo třeba nordic walking. Nejen, že uděláte něco pro své tělo, ale navíc si odpočine také vaše hlava. Uvidíte, že se budete cítit šťastnější, budete motivovanější a nakonec si na vašem rituálu vytvoříte jisotu závislost.

Máte opravdu málo času a večer už na spor nemáte myšlenky? Co takhle spojit příjemné s užitečným? Vydejte se do práce na kole nebo alespoň vystupte o jednu stanici metra dříve a zbytek dojděte pěšky. Místo výtahu využijte schodiště a nezapomínejte i na protahování ve své kanceláři.

Rada třetí: Nezapomeňte relaxovat

Zatím jsme se zabývali jen správnou stravou a také sportem. To však nejsou jediné důležité věci. Je třeba myslet také na odpočinek a relax. Psychika totiž hraje v našem životě opravdu neskutečnou roli. A při hubnutí to platí dvojnásob. Proto si udělejte čas na posezení s přáteli, výlety za kulturou nebo dobu strávenou lelkováním u vody nebo v lese. Večer si rozdělejte oheň a užívejte si vlahých nocí. Je známo, že živly dobíjejí naše baterky.

Díky psychické pohodě nebudete tolik myslet na jídlo a už vůbec ne na tučné nebo sladké pokrmy. Nebudete svou pohodu dobíjet tabulkou čokolády ani miskou plnou brambůrek. Ano, asi si říkáte, že se těšíte na zmrzlinu. Jednou za čas si ji klidně dopřát můžete. A pokud si uděláte domácí ovocnou dřeň, můžete si na ní pochutnávat klidně každodenně bez obav.

Rada čtvrtá: Dostatek spánku je třeba i v létě

Letní měsíce lákají k vysedávání do nočních hodin. Pokud však musíte ráno brzy vstávat, myslete také na to, že je potřeba se pořádně vyspat. Pořádný spánek potřebujeme nejen kvůli psychické pohodě, ale také kvůli hubnutí. Věděli jste, že ve spánku vlastně hubneme? Je to proto, že zatímco my spíme, naše tělo začne pracovat. Nastartuje veškeré čistící a uzdravovací procesy. Pokud tedy máte možnost v létě spát až do samovolného probuzení, jen do toho. V procesu hubnutí vám to jen pomůže. Rozhodně nemusíte mít žádné výčitky z toho, že se místo pohybu brzy ráno válíte v posteli až do deváté. Na sport bude času dost večer.

Rada pátá: Výlety pomohou s hubnutím

Je skvělé, že v letních měsících není potřeba hubnout jen za zdmi posilovny a vlastně se vůbec nemusíte lopotit v posilovně. Naopak. Můžete si to udělat opravdu příjemné. Co takhle vyrazit každý víkend pravidelně na výlet? Připravte si zdravé svačiny na cesty nebo navštivte restaurace, kde mají v nabídce i saláty a užívejte si nejrůznější cesty.

Vyrazit můžete na výlety na kole a při sportu se kochat pohledy do okolí. Nebo můžete vzít kolečkové brusle, dopravit se na stezku okolo řeky a pak už se nechat unášet třeba proti proudu. Stejně tak se můžete vydat třeba na hory a vybrat si některou zajímavou stezku. I horská turistika je poměrně náročný sport. Přitom stačí jen jít a pozorovat krásy okolní přírody. Nic náročného.

Samozřejmě si můžete udělat i výlet za vodními sporty. Nabízí se například splutí řeky na raftu nebo v kánoi. Vyzkoušet samozřejmě můžete moderní paddleboarding nebo třeba vodní lyže. Divili byste se, které svaly se při těchto sportech musí zapojit. Vypadá to totiž na první pohled vše jednoduše a nenáročně, že. Pádlovat, stát na lyžích nebo na prkně. Opak je pravdou. Ano, je to sice zábava, ale tělu dá zabrat.

Affiliate program