Muay Thai, kickbox a K1 - oblíbené bojové sporty s několika rozdíly

Bojové sporty jsou velice oblíbené. Některé jsou si velmi podobné a vycházejí ze stejného učení. Co to je Muay Thai? Co se skrývá pod názvem Kickbox a jaký sport označujeme jako K1? Jaká je historie těchto sportů a jaké jsou v nich rozdíly?

Muay Thai je thajský box

Thajský box je tradičním uměním sebeobrany v Thajsku. Na rozdíl od tradičního boxu v tomto sportu nepoužíváte jen pěsti, ale také chodidla, lokty i kolena. V podstatě připomíná klasický souboj a bývá tedy nadřazený nad box v západním stylu. Od roku 2000 se používá název Muay Thai, který vytvořila celosvětová organizace IFMA. Cílem bylo, aby nebyl název vázaný na zemi vzniku.

  • vysoká fyzická náročnost
  • pět tříminutových kol
  • mezi všemi koly dvě minuty přestávka

Muay Thai se přezdívá umění osmi končetin. Hovoří se o rukou, chodidlech, loktech a kolenou. Jde o jeden z nejtvrdších bojových sportů vůbec. Zápasy začínají ceremoniálem s modlitbou. V dnešní době je hlavní cestou propagace amatérská úroveň tohoto sportu.

Základním rozdílem mezi amatérskými a profi zápasy je nejen čas zápasů, ale také počet kol a různost ochranných pomůcek. V profesionální sféře se používá suspenzor, chrániče zubů a rukavice. Zápasníci jsou bosí. Amatéři krome toho mají ještě helmy, chrániče loktů i holení, ženy navíc chrániče hrudi a junioři ochranné vesty.

Historie thajského boxu

Tento sport, který je nyní rozšířený do celého světa, se vyvinul z bojového umění Muay Boran. Pyšní se více než tisíciletou tradicí. Největší popularitu má právě u válečníků, kteří žijí na území Thajska. Bojové umění se v minulosti používalo při válečných konfliktech. Po jejich uklidnění se pak souboje odehrávaly na tržištích. Až mnohem později začaly vznikat speciální stadiony s ringy.

Zajímavé jistě je, že sport je čím dál tím více populární i u žen. Přitom do roku 1996 neměly ženy ani přístup na sportoviště. Od tohoto roku mohou ženy sport nejen sledovat, ale dokonce se bojů také účastnit. Přístup žen byl podpořený zejména proto, že rostly snahy dostat Muay Thai mezi olympijské sporty.

Kickbox jako nové umění

Bojové umění, které kombinuje údery rukou a nohou je poměrně mladé. V tomto sportu se používají techniky z východních bojových umění i techniky ze západních bojových umění. V kickboxu se západí ve stoje. Zápas na zemi není přípustný. Pokud tedy jeden ze západníků upadne, je zápas přerušený do té doby, než vstane.

  • plnokontaktní
  • používají se chrániče
  • pravidla se v průběhu let mění

Kickbox je považovaný za plnokontaktní sport, ale provozuje se také pro tělesnou a duševní pohodu. V případě plnokontaktního sportu bojovníci musí mít speciální trenýrky a na ochranu pak chrániče zubů, bandáže na rukou, boxerské rukavice, chrániče třísel se suspenzorem, chrániče holení a nártů a nepovinně také helmu. Ta se doporučuje zápasníkům mladším šestnácti let. Ženy mají ještě chránič hrudi.

Historie kickboxu

Tento kontaktní sport vznikl na přelomu 60. a 70. let. Právě v tu dobu byl v Americe obrovský boom bojových sportů. Z počátku se kickbox velmi podobal karate, díky převzatým pravidlům. Od 70. let se však začal tento sport měnit. Změnilo se oblečení a vyvinul se také samotný boj. Z počátečních kopů z karate se přešlo spíše na boxerské techniky.

V dnešní době existuje mnoho bojových umění, které se označují jako kickbox. Jde o japonský, americký, indický, barmský nebo francouzský. Termín je tak mnohovýznamový a každý přívlastek s sebou nese trochu rozdílná pravidla.

Podobá se thajskému boxu

Lidé si často pletou právě Muay Thai a Kickbox. Ačkoli jsou si tyto dva sporty velmi podobné, jsou v nich rozdíly. V thajském boxu jsou totiž povolené kopy pod pás i zásahy koleny a lokty. U kikcboxu je toto nepřípustné.

K-1 kombinuje techniky

Pod tímto termínem je skrytá organizace se sídlem v japonském Tokiu. Založil ji Kazuyoshi Ishiim a kombinuje techniky z Muay Thai, kickboxu, Karate, Taekwonda, Savate, San Shou a mnoho dalších bojových umění. Pravidle jsou velice podobná těm z kickboxu, ale jsou jednodušší, aby západy byly vzrušující a mohly skončit knockoutem.

Pravidla K-1 říkají, že každý zápas má tři nebo pět kol, každé kolo trvá tři minuty. Zápas končí knockoutem, technickým knockoutem, rozhodnutím poroty, diskvalifikací nebo nerozhodně.

  • bodují tři porotci
  • rozhodčí musí na knocdownu napočítat do osmi
  • rozhodčí i doktor mají plnou moc k ukočení zápasu

Historie K-1

K-1 byl založený v roce 1993, jeho předchůdce nazývaný Seidokaikan Karate však vznikl již v roce 1980 a založil ho právě zmíněný Kazuyoshi Ishii. Právě na tomto umění je K-1 založena, dnes však platí trochu odlišná pravidla, než platila na počátku.

Rozdíl mezi K-1, kickboxem a dalšími bojovými sporty

Základním rozdílem mezi těmito bojovými sporty je používání kolen. To je povoleno v K-1, stejně jako například v thajském boxu. V kickboxu je však využití kolen při souboji nepřípustné.

Nejlepší způsob, jak popsat K-1 je říci, že má nejlepší pohyby a pravidla převzatá z fullkontaktního kickboxu a Muay Thai. Cílem bylo vyvinout hybridnější boj. V Muay Thai můžete držet svého soupeře v neustálém sevření, ale v K1 můžete protivníka sevřít pouze při úderu, pak ho musíte uvolnit.

Affiliate program