Gainery a sacharidy pomohou budovat svalovou hmotu

Sacharidy a gainery jsou výborným pomocníkem při budování svalové hmoty. Gainery vyčnívají svojí komplexností. Jde totiž o směs sacharidů a bílkovin obohacených většinou o vitamíny a minerály. Vše je pochopitelně namíchané v ideálním poměru.

Co to jsou sacharidy?

Sacharidy jsou makroživiny, které obsahuje každé jídlo. Jsou základním zdrojem energie a pro lidské tělo jsou hnacím motorem. Každý člověk, který se věnuje cvičení by měl dbát na dostatečný přísun sacharidů. Jedině tak dosáhne dostatečného množství energie, kterou potřebuje na cvičení. Důležité je znát správné využití sacharidů.

Sacharidy jsou vlastně chemické látky. Slovo pochází z latinského výrazu saccharum, což znamená cukr. Dříve se sacharidy označovaly jako uhlohydráty, uhlovodany nebo karbohydráty. Dnes se však od těchto výrazů upustilo.

Sacharidy lze rozdělit na:

Jaké sacharidy si dát před tréninkem?

Denní příjem sacharidů by měl tvořit 45-65 % celkového energetického příjmu za den. Sacharidy jsou energie, které pro život nutně potřebujete. Zvláště v případě, že se věnujete sportu, a to jak na profesionální, tak hobby úrovni. Při cvičení lidské tělo využívá glykogen. Jde o nejdostupnější zásobárnu energie. Uložený je ve svalech nebo játrech.

posilovna-svaly-proteiny-gainery-sacharidy

Jaké sacharidy a kdy tedy sníst?

  • Poslední jídlo před tréninkem byste měli konzumovat 3 hodiny až 30 minut před cvičením.
  • Pochopitelně čím více se trénink blíží, tím by mělo být jídlo stravitelnější.
  • Půl hodiny před tréninkem je vhodné například ovoce.
  • Pokud jíte více než hodinu před tréninkem, jsou skvělým zdrojem sacharidů ovesné vločky. Nahradit je můžete celozrnným pečivem nebo rýží.
  • Důležité je jídlo doplnit o bílkoviny a také tuky.

Co jsou to gainery?

Jako gainery označujeme doplňky stravy, které slouží k doplnění příjmu sacharidů a bílkovin. Jsou ideální pro ty, kteří mají rychlý metabolismus a špatně nabírají svalovou hmotu. Gainery mohou obsahovat komplexní nebo jednoduché sacharidy. Jsou to v podstatě sacharidovo-proteinové koncentráty, jejichž hlavním cílem je zvýšení tělesné hmotnosti v podobě svalů. Gainery by se měli konzumovat po fyzickém tréninku jako rychlý zdroj energie.

premium-gainer-30-mass-energy-vanilkaweight-power-gainer-30-cokolada

Obecně se gainery dělí na dvě kategorie, a to hard a soft.

  • Hard gainery můžeme rozpoznat díky složení. Běžně obsahují více sacharidů a slouží k rychlejšímu a efektivnějšímu doplňování energie při vysílení těla, případně v době, kdy očekáváme navýšení spotřeby.
  • Soft gainery obsahují více bílkovin a méně sacharidů. Používají se tedy v době, kdy je potřeba budovat kvalitní hmotu. Soft gainery lze považovat za kvalitní náhradu jídla. Pochopitelně však není plnohodnotnou náhradou. Zařadit do svého jídelníčku jako náhražku pevného jídla je lze v případě potřeby a spěchu. Neměli by však nahradit jídlo na dennodenní bázi.

Vyberte si z široké nabídky Gainerů a sacharidů, které máme skladem.

Affiliate program