Lahodné letní nápoje se zmrzlinou

Sezóna zmrzliny a ledových osvěžujících nápojů je v plném proudu. Sluníčko hřeje a nastal čas dovolených. A to je doba, kdy bychom si měli užívat veškerých radostí. Pokud už vás přestala bavit klasická zmrzlina a obyčejná ledová káva už je pro vás moc všední záležitostí, vyzkoušejte některý z dalších zmrzlinových nápojů. Některé z nich budou chutnat spíše dětm, jiné si oblíbí dospělí. Vybere si stoprocentně každý milovník zmrzliny a ledově osvěžujících drinků.

Oblíbený milkshake z Ameriky

Tento nápoj zřejmě znáte z řetězce rychlého občerstvení, ke kterému neodmyslitelně patří. Aby také ne, zmrzlinový koktjel vznikl právě v Americe. Možná se však budete divit, že s dnešním milkshakem neměl téměř nic společného. Vůbec v něm totiž nebyla zmrzlina, ale místo toho alkohol. Zmrzlina se do nápoje dostala až o něco později.

A jak si takový mléčný zmrzlinový koktjel připravit doma? Poměrně snadno a jednoduše. Potřebujete jen lahodnou zmrzlinu jakékoliv chuti. Postačí ale klidně čistě smetanová zmrzlina, kterou si ochutíte až následně. Dále budete potřebovat plnotučné mléko a sirup dle chuti. Samozřejmě lze využít místo sirupu také čerstvé ovoce. Milkshake můžete obohatit jahodami, banány, borůvkami, malinami nebo jiným druhem ovoce. Příliš se nehodí meloun, protože je hodně vodnatý. Obecně jsou do zmrzlinového shaku vhodnější ty typy ovoce, které nejsou tak vodnaté.

Shake samozřejmě nemusí být jen ovocný. Můžete si připravit také vanilkový. Na něj budete potřebovat buď vanilkový lusk nebo sirup. A oblíbený je také čokoládový. Opět je na vás, zda použijete hotový sirup s příchutí čokolády nebo si raději připravíte čokoládu s trochou smetany a tu do nápoje nalijete. Ať už připravíte jakoukoliv příchuť, vždy na závěr ozdobte nápoj domácí šlehačkou a posypem nebo čerstvým ovocem.

Pokud budete nápoje připravovat pro dospělé, pak se můžete klidně vrátit i k původní receptuře a do nápoje přidat alkohol. Hodit se bude jakýkoliv smetanový likér, případně rum nebo whisky. A ještě jedna rada na závěr. Pokud přemýšlíte o tom, že do shaku přidáte led, nedělejte to. Kousky ledu v tomto nápoji jsou důkazem nesprávné přípravy.

Ledová tříšť jako dokonalé osvěžení

Kdo by neznal ledovou tříšť. S oblibou ji pijí hlavně děti, ale je to skvělé osvěžení také pro dospělé. Zatímco do shaku drcený led absolutně nepatří, ledová tříšť se bez něj samozřejmě neobejde. Vzniká právě spojením drceného ledu s ovocem nebo sirupem. Shake a tříšť už nemohou být rozdílnější. Zatímco do shaku se nehodí vodnaté ovoce, pro výrobu tříště jsou tyto typy žádoucí. Mandarinky, ananas, meloun. Nebo třeba nektarinky či broskve.

Příprava domácí ledové tříště je opravdu jednoduchá a nezabere vám moc času. Tedy s jednou podmínkou. Máte v mrazáku dostatečné množství ledu, případně jste si ho koupili. Led je potřeba nejprve rozbouchat. K tomu vám skvěle poslouží utěrka a palička na maso. Snažte se, aby kousky ledu byly opravdu co nejmenší.

Připravený led potom dejte do dlouhých koktejlových sklenic. Opravdu je naplňte až po okraj. Nyní je čas na ovocnou složku. Připravené ovoce rozmixujte a vmíchejte do ledových kousků. Případně použijte zvolený sirup s preferovanou příchutí. Jestliže chcete, aby tříšť vypadala slavnostněji, můžete využít také kousky ovoce. Ty pak dáte na dno sklenice a hostům do skleničky vložíte ještě dlouhou lžičku.

Malinový sorbet s proseccem

Chystáte zahradní večírek pro své nejlepší přátelé? Co se blýsknout nápojem, který vám jen tak někdo nenabídne? Vyzkoušejte malinový sorbet s proseccem. Každá dáma bude mile překvapená, jak úžasný letní drink může pít. Případně si náš recept upravte dle své chuti a využijte sorbet z jiného typu ovoce. A jak na přípravu? V první řadě je samozřejmě důležité si připravit sorbet. Ano, můžete ho koupit, ale domácí je domácí…

Sorbet vždy připravujte z 250 gramů cukru, 250 mililitrů vody a 500 gramů vybraného ovoce. Potřebovat budete také citronovou šťávu. A příprava? V hrnci smíchejte vodu s cukrem a zahřívejte na mírném ohni. Nechte všechen cukr rozpustit a poté přidejte vybraný druh ovoce. Je třeba, aby se zcela rozvařilo. Vzniklé ovocné pyré potom přeceďte a nechte vychladnout. Až bude mít směs pokojovou teplotu, přidejte citronovou šťávu, přikryjte misku potravinářskou fólii a uložte minimálně na 3 hodin do ledničky.

Sorbet potom nechte vymíchat ideálně ve zmrzlinovači, pokud ho však nemáte, budete si muset poradit s klasickým mixérem. Podávat lze hned, lepší však bude, pokud dáte sorbet na nějakou dobu do mrazáku. A potom se můžete pustit do samotné přípravy nápoje.

Do skleniček, které je dobré předem nachladit dejte kopečky ovocného sorbetu. Ozdobit můžete citronem a také mátou. Poté jen zalijte proseccem a servírujte. Myslete na to, že zmrzlina ve víně poměrně rychle roztaje. Chuťově bude nápoj skvělý i potom, ale vzhledově už nebude tak oslňující.

Připravte si doma luxusní frappé

Ledová káva je pro vás moc obyčejná a v kavárnách si v létě dáváte frappé? Co si ho připravit také doma? A vyzkoušejte rovnou pravé řecké frappé. Ano, právě z řecké Soluně tento skvělý nápoj pochází. A opět jde o nápoj, který vznikl tak trochu náhodou a původně vlastně vůbec neobsahoval kávu. V první chvíli šlo o nápoj z ledu, mléka a čokolády a byl určený pro děti. Náhoda tomu chtěla, aby jeho autor neměl k dispozici horkou vodu na kávu. Instantní kafe proto nasypal do šejkru, zalil ho studenou vodou a přidal led. Tadáááá. A takto vznikl velmi oblíbený nápoj.




Frappé nemusíte ochutnávat přímo v Řecku, aby vám chutnalo. Připravit si ho můžete samozřejmě také doma. K přípravě bude stačit rozpustná káva nebo espresso, voda led, mléko a případně cukr. Všechny ingredience v podstatě stačí dát do šejkru a protřepat. Jestliže máte rádi výraznější pěnu, budete muset použít mixér. Stačit bude tyčový. A pokud si frappé oblíbíte, určitě se poohlédněte po speciálním přístroji, který ho tvoří.

Pokud chcete vytvořit pravé řecké frappé, použijte jen instantní kávu a vodu. Samozřejmě můžete pro zjemnění přidat mléko a také cukr. Podávejte ve vysoké sklenici s brčkem. Pokud si potrpíte na kvalitnější kávu a máte doma kávovar, samozřejmě si frappé můžete připravit právě z espressa. Vždy je lepší si ho uvařit dříve a s přípravou frappé počkat, až vystydne.

Jste milovníky kávy a zároveň si rádi pochutnáváte na kvalitní zmrzlině? Pak není nic lepšího, než spojit kávu se zmrzlinou dohromady. Na dno sklenice stačí přidat kopeček zmrzliny. Příchuť je na vás, my doporučujeme vanilkovou nebo čokoládovou. Na vrch můžete samozřejmě frappé ozdobit ještě domácí šlehačkou a posypat třeba strouhanou čokoládou nebo kakaem.

Třešně a cola? Zkuste float

Na tento netradiční nápoj budete potřebovat čokoládovou zmrzlinu, limonádu colového typu a 250 gramů smetany ke šlehání. Potom ještě 250 gramů třešní, 50 gramů cukru a vanilkový lusk. V první řadě je důležité si připravit omáčku. Vypeckujte třešně a smíchejte je s cukrem a vanilkovým luskem. Vařte na mírném plameni a míchejte. Je důležité, aby třešně pustily šťávu a také, aby se rozpustil veškerý cukr. Trvat to bude asi 10 minut.

Po vyjmutí vanilkového lusku dejte vzniklou směs do mixéru a začněte mixovat. Následně už se můžete pustit do přípravy speciálního drinku. Na dno sklenice dejte trochu třešňové omáčky a přidejte porci čokoládové zmrzliny. Pak zalijte colou tak, aby vznikla efektní pěna. Nahoru přidejte šlehačku a ještě trochu třešňové omáčky.

Pokud chcete, aby byl tento drink opravdu dokonalý, vsaďte na domácí výrobu zmrzliny. Můžete si koupit připravenou čokoládovou směs a tu jen zalít kvalitní pitnou vodou. A nebo si připravit zmrzlinu opravdu od základu podle některého ze zaručených receptů.

Affiliate program