Test na laktózu: Co je to toleranční test laktózy?

Laktózová intolerance je vykládána jako neschopnost rozložit typ přírodního cukru, který se nazývá laktóza. Test na laktózu měří, jak vaše tělo dokáže lactosu zpracovávat. Běžně by mělo být lidské tělo schopné mléko i další mléčné výrobky zpracovat díky enzymu ve střevech. Ten se jmenuje laktáza a při trávení laktózu štěpí.

Někteří lidé mají bohužel hladinu laktázy nižší než je obvyklé. Takovým lidem může laktóza přetrvávat ve střevech a kvasit tam. Znamená to, že jejich tělo není schopné strávit laktózu. Právě tento jev označujeme jako intoleranci laktózy.

Jaké existují typy testů

Známé jsou tři druhy testů, které je možné použít ke kontrole intolerance laktózy u lékaře. Prvním z nich je dechová zkouška vodíkem. Jde o nejběžnější test, který dělá lékař. Ten dá během testu pokyn, abyste vypili tekutý roztok s laktózou. Poté budete v pravidelných intervalech dýchat do balónového přístroje. Většinou se dýchý v 15minutových intervalech po dobu asi dvou až tří hodin. Díky tomu lékař zjistí, kolik vodíku obsahuje váš dech. Čím více vodíku vydechnete tím je pravděpodobnější, že vaše tělo nedokáže laktózu zpracovat.

Další druh testu také vyžaduje vypití tekutiny s laktózou. Tentokrát však nebudete nikam dýchat, ale lékař vám po dvou hodinách odebere vzorek krve, aby mohl změřit glukózu ve vaší krvi. V tomto případě je třeba, abyste k lékaři přišli nalačno. Jestliže se glukóza v krvi nezvýší, znamená to, že vaše tělo netráví a ani nevstřebává laktózu.

Poslední možností je test kyselosti stolice. Takový test se obvykle provádí u kojenců nebo velmi malých dětí. Ty totiž nejsou způsobilé k jiným druhům testů. V tomto případě lékař odebere vzorek stolice, aby zjistil, zda se laktóza v systému správně rozkládá. Pokud tělo nedokáže rozložit laktózu, objeví se ve stolici kyselina mléčná a další kyseliny.

Tyto testy mohou být provedené v ordinaci lékaře nebo v ambulantní laboratoři.

Testovat se lze i doma

V dnešní době však již existují také domácí laktózové toleranční testy. Díky testu na nesnášenlivost laktózy budete schopni rozpoznat, zda vaše tělo toleruje laktózu. Domácí test na laktózu si jednoduše uděláte doma a později ho odešlete na diagnostiku do certifikované laboratoře. Poté se k vám dostane souhrnná zpráva s výsledky a doporučením na specifickou léčbu. Pochopitelně v tomto případě není potřeba pít žádné roztoky ani si odebírat krev. Stačí pouze vzorek vašich slin.

Tento test je naprosto bezbolestný a pohodlný. Firmy, které nabízejí domácí testování vám domů pošlou balíček, který je ve většina případů rovnou předplacený ke zpětnému odeslání do laboratoře. Stačí vám jen pět minut a test je hotový. Za lékařem se vůbec vydat nemusíte.

Kdy byste měli podstoupit test tolerance laktózy

Lékař vám pochopitelně tento test může doporučit v případě, že máte příznaky. Domácí test si při podezření můžete pochopitelně udělat i sami. Lidé s intolerancí laktózy mají po konzumaci mléčných výrobků často tyto příznaky:

  • křeče v břiše
  • průjem
  • nevolnost
  • plynatost a nadýmání

Většinou se intolerance laktózy vyskytuje u starších dospělých. Kromě toho však postihuje také předčasně narozené děti. V případě, že se vy nebo váš lékař domníváte, že trpíte intolerancí laktózy, pak je vhodné nejdříve na nějaký čas ze svého jídelníčku vyloučit veškeré mléčné výrobky. Tak se jednoduše a bez testů zjistí, zda se příznaky zlepší. Teprve následně můžete své potíže potvrdit testováním.

Musíte se na testování nějak připravit?

Vždy pochopitelně záleží na tom, jaký test budete podstupovat. Pokud tedy jdete na test k lékaři, zjistěte si předem, který druh testu vám bude dělat a zda jsou nutná nějaká dietní opatření. Lékař vás může požádat, abyste nejedli ani nepili 8 hodin před konáním testu. Lékař vás také může požádat, abyste před testováním omezili sport a cvičení.

Vždy je vhodné s lékařem před testem projít veškeré potíže a případně i léky, které užíváte. Některé léky nebo potraviny totiž mohou zkreslit výsledek testu. Výsledek dále může ovlivnit také kouření. Pokud tedy holdujete cigaretám, zeptejete se, zda byste před testem neměli abstinovat a jakou dobu.

Affiliate program