Jak si vybrat kloubní výživu

Víte, co to vlastně je kloubní výživa? Je to opravdu různorodá skupina látek. Patří do ní totiž nejen vitamíny a minerály, ale také například rybí tuk nebo rostlinné extrakty. Víte, pro koho je vlastně kloubní výživa vhodná? Kdy se vyplatí ji užívat? A jak si poradit s výběrem?

Pro koho je kloubní výživa

Z médií by se mohlo zdát, že kloubní výživa je vhodná jen pro seniory. To je však zcela mylná představa. Výživu pro klouby totiž potřebuje daleko více osob, než jen starší lidé. Přehlížet by ji neměli zejména aktivní lidé a sportovci. Dobrým sluhou je také těm, kdo mají fyzicky náročné zaměstnání. Kloubní výživa je totiž velmi účinná prevence bolesti a degenerace kloubů.

Základem prevence kloubních onemocnění jsou samozřejmě režimová opatření. Kromě užívání suplementů jde o:

  • přiměřenou fyzickou aktivitu - hýbat se je třeba alespoň třikrát týdně, přičemž se za pohyb pochopitelně počítá klasická chůze,
  • dostatečný odpočinek - pohyb je sice zdraví, ale dostatečný odpočinek je také důležitý,
  • regulaci hmotnosti - každý kilogram navíc klouby zatěžuje,
  • zdravou stravu - měla by obsahovat veškeré potřebné živiny,
  • podpůrné pomůcky - vhodná obuv, bandáže.

Vliv na zdraví chrupavky má však také dědičnost. S tou pochopitelně nemůžeme nic dělat. Nicméně, pokud víme, že máme degeneraci chrupavky danou genetikou, je ideální se o klouby starat již od počátku.

Pokud dojde k poruše kloubní chrupavky, projeví se to bolestí, ranní ztuhlostí, otoky a deformitami. Právě tomu je ideální předcházet prevencí. Kromě zdravého životního stylu je tedy ideální doplňovat také výživu přímo pro klouby.

Chrupavky jsou pochopitelně během našeho života velmi namáhané. Více pochopitelně u sportovců. Na jejich opotřebení má vliv samozřejmě zejména věk. A je asi jasné, že nejvíce pohyblivé jsou klouby v dětství. Říká se však, že v nejlepší kondici jsou klouby až mezi 25. a 30. rokem. Po třicátých narozeninách mohou začít klouby ochabovat. V tomto věku můžete zaznamenat první boleti. Kloubní chrupavka totiž postupně ztrácí na elasticitě.

Čím je tvořena chrupavka

V chrupavce se nachází chondrocyty, kolagenní vlákna a proteoglykany. Proteoglykany se vytváří z glukosaminu, chondroitinu a kyseliny hyaluronové. Zatímco kyselina hyaluronová pomáhá s promazáváním kloubů, glukosamin a chondroitin váží vodu a dodávají chrupavkám pružnost.

Kolagen, který je obsažený v organismu, chrání chrupavku. V těle najdeme dva hlavní druhy kolagenu, přičemž první je zastoupen ve vazech, kostech a šlachách. Druhý se nachází hlavně v chrupavce. Pro klouby je nejvhodnější komplexní výživa, která obsahuje oba zmíněné typy kolagenu.

Kolagen v doplňcích stravy

Kolagen se v doplňcích stravy objevuje ve dvou formách. Jde o nativní a hydrolyzovaný kolagen. Zatímco nativní kolagen je velká nevstřebatelná molekula, která vyvolává toleranci imunitních buněk ve střevě a snižuje tak odbourávání vlastního kolagenu, hydrolyzovaný kolagen je rozštěpená. Působí tak přímo na kloubní chrupavku.

Jak si vybrat ideální kloubní výživu?

Jestliže jste se rozhodli, že svým chrupavkám pomůžete nejen zdravým životním stylem, ale také podpůrnými látkami, je třeba vybrat tu nejlepší výživu. Myslete však na to, že nejde o lék, ale opravdu o preventivní opatření, případně o podpůrnou léčbu při lehkém zranění. V každém případě je důležité přípravky pro kloubní výživu užívat dlouhodobě. A co by měla kloubní výživa obsahovat?

Glukosamin sulfát

Je to látka, která významně snižuje bolest a zlepšuje funkci kloubů. Pozitivně také ovlivňuje chrupavku. Glukosamin sulfát má také protizánětlivé vlastnosti, které nastupují do 3 měsíců při užívání v denní dávce 1500 mg. Pomáhá vázat vodu a zlepšuje pohyblivost kloubů. Glukosamin je monosacharid. Najdete ho v glykosaminoglykanech, glykoproteinech a chitinu.

Chondroitin

V přípravcích pro zdraví kloubů se vyskytuje jako sůl chondroitin sulfát. Tato látka stimuluje syntézu proteoglykanů a kolagenu druhého typu v chrupavce. Navíc chondroitin zabraňuje rozkládání chrupavky. Působí protizánětlivě a ovlivňuje metabolismus. Také u chondroitinu se doporučuje dlouhodobé užívání. Doporučená denní dávka je však v tomto případě jen 800 mg.

MSM

Zkratka pro methylsulfonylmethan. Jde o organickou formu síry. Ta v těle zvláčňuje vazivové a chrupavkové tkáně. MSM má okamžitý analgetický a také protizánětlivý efekt. Je to silný antioxidant, který opravdu významně podporuje zdraví kloubů. Jde to látka, která se doporučuje lidem s artritidou a dalšími kloubními nemocemi. Navíc má MSM skvělý vliv na imunitu. Optimální dávka je 500 - 1000 mg denně. Při úrazech se však někdy doporučuje zvýšit dávku až na 4 gramy.

Kolagen

Je to ve vodě nerozpustná bílkovina tvořící až 30 % všech proteinů u savců. Jeho produkce klesá po 25. roku a rapidní je úbytek po čtyřicítce. Vhodné je doplňovat ho ve formě hydrolyzovaného kolagenu. Nepomáhá jen kloubům, prospěšný je také pro pokožku, nehty a vlasy.

Vitamín C

Pro tvorbu kolagenu je nezbytný vitamín C. Navíc je to známý silný antioxidant a díky tomu přispívá ke zlepšení stavbu kloubů.

Kyselina hyaluronová

Je to důležitý prvek, který tělu dodává pružnost. Funguje jako mazadlo. Perorální užívání kyseliny hyaluronové může snížit projevy osteoartrózy. Optimální dávka se pohybuje mezi 150 až 200 mg. Bohužel ji málokterý doplněk obsahuje dostatek.

Rybí olej

Omega-3 mastné kyseliny jsou opravdu velmi přínosné pro tělo. Pozitivní vliv mají samozřejmě na zdraví kostí, kloubů a chrupavek. Nejen, že omega-3 mastné kyseliny mohou snižovat bolest kloubů, ale také mají pozitivní vliv na zdraví kostí.

Pro zdraví kostí a kloubů jsou samozřejmě důležité také další látky. Jedná se o vápník, hořčík, zinek, selen, mangan. Dále také o vitaminy D a E..

Rostlinné extrakty

Na zlepšení kloubů se používají také rostlinné extrakty. Jde o bowsellii, rostlinu používanou v ajurvédě na snižování bolesti. Zatím však neexistuje dostatek důkazů o její účinnosti. Stejně tak se využívá kurkumin. Ten má prokazatelně protizánětlivé účinky a blahodárně působí i na slinivku břišní. Používá se také extrakt z černého pepře. Sám o sobě efekt nemá, ale podporuje lepší vstřebatelnost některých látek.

Látky, které obsahují kloubní výživy na předpis:

Diacerhein

Je to látka, která se získává z rebarbory. Účinkuje podobně jako glukosamin sulfát. Podporuje produkci růstových faktorů a snižuje produkci prozánětlivých látek. Podává se dvakrát denně v dávce 50 mg. Má však nežádoucí účinky, proto se tato látka používá jako kloubní výživa jen pod dohledem lékaře.

ASU

Extrakt z avokádových a sójových bobů má protizánětlivé účinky a podporuje tvorbu kolagenu. Také tato látka se však užívá jen pod dohledem lékaře.

Jakou kloubní výživu užívat?

Která kloubní výživa je ta nejlepší? Stejně jako u všeho je dnes na trhu nepřeberné množství výrobků. Pochopitelně platí, že některé kloubní doplňky jsou kvalitní a jiné méně. Důležité je, aby doplněk vždy obsahoval potřebné látky. To však není vše. Podstatné je pochopitelně také jejich množství.

Jaká forma je ideální?

A v jaké formě se vyskytují kloubní výživy? Může jít o sypkou směs, tablety nebo kapsle. Výhodnější je užívání sypkých směsí. Jestliže vám však více vyhovují kapsle nebo tablety, nic se neděje. Stále je méně důležitá forma, než obsah.

Kdy kloubní výživu ideální užívat?

Ideální je užívat doplňky pro výživu kloubů na lačno. Díky tomu mohou účinné látky během dne putovat do cílových stanic. Ale není v podstatě důležité, kdy si výživu vezmete. Klidně si ji dejte společně s obědem nebo večer před spaním. Denní doba na účinek nemá zásadní vliv.

Co si z článku odnést?

  • Kloubní výživa je vhodná pro osoby cca od 30 let, zejména pro sportovce a jinak fyzicky aktivní osoby.
  • Jde hlavně o prevenci a je třeba ji užívat dlouhodobě.
  • Kvalitní kloubní výživa obsahuje dostatečné množství glukosamin sulfátu, chondroitin sulfátu, kolagen - látky, které tvoří hmotu chrupavky. A také protizánětlivé látky, které navíc zmírňují bolest. Patří mezi ně MSM, omega-3 mastné kyseliny a výtažky z bylin.

Affiliate program