Vitamíny, které potřebují vlasy po létě

Koupání v přírodních rybnících, chlorovaných bazénech i slaném moři si na vlasech vybírá svou daň. Stejně tak výlety na kolech nebo horské túry vašim vlasům moc neprospívají. Slunce vlasy v létě neskutečně vysušuje a koupání v různých vodách je pochopitelně namáhá. A k tomu nejrůznější pokrývky hlavy, helmy na kolo nebo na ferraty. K tomu horké letní dny a často zpocená hlava. Tím také častější mytí. Jenže časté a neopatrné mytí není pro vaše vlasy to pravé ořechové.

Když k tomu přidáme ještě uvolněnou životosprávu plnou sladkostí, alkoholu a grilovaných pochoutek, zjistíme, že vlasům jsme v létě opravdu nedopřáli takřka nic z toho, co by potřebovaly. Po létě jsou často vlasy roztřepené, krepaté a oslabené. Dost možná také ztratily lesk. Nevzdávejte to bez boje. Někdy je sice nejlepším řešením radikální zkrácení v kadeřnickém salonu, ale mnohdy se dá jejich stav ještě zvrátit. Je třeba se však věnovat nejen vlasovému vláknu, ale také vlasové pokožce.

Pokožka potřebuje vyživit zevnitř

Představte si, že pokožka vaší hlavy je v podstatě takový záhon pro vaše vlasy. Pokud nepečujete o záhon, nebude dobrá ani úroda. Výživu pokožce poskytnete pomocí pestré stravy. Je dobré do svého jídelníčku zařadit velké množství ovoce a zeleniny, ryby, ořechy, cereálie a také kvašené mléčné produkty. Podstatné však je, aby strava byla vyvážená. Pro pokožku hlavy jsou důležité zejména minerální látky. Pokud jich máte nedostatek, vlasy začnou padat.

Doplňky stravy vhodné pro vlasy

Pro vlasy je důležité magnesium, vápník, selen, zinek, křemík a biotin. Z vitamínů byste se měli zaměřit na vitamíny A, B, C, D, a K. Vitamíny rozpustné v tucích je přitom dobré podpořit také pomocí omega-3 mastných kyselin. Všechny jmenované vitamíny vaše tělo na podzim potřebuje také pro zachování zdravého imunitního systému, rozhodně nejsou vhodné jen pro pokožku hlavy a růst vlasů.

 

Pokud chcete, aby vaše vlasy byly lesklé, budete potřebovat dostatek biotinu. Je to přirozený vitamín nacházející se v lidském těle, který přeměňuje potravu na energii. Z toho důvodu se také předpokládá, že biotin pomáhá zlepšit zdraví vlasů. Jeho nedostatek může vést ke ztrátě vlasů. Naopak nadbytek biotinu v těle může mít také vedlejší účinky jako jsou trávicí potíže problémy s kůží nebo poškození ledvin. Ideální je tedy doplňky stravy s biotinem užívat v přiměřeném doporučeném množství. Jestliže máte obavy, je vhodné se o jejich užívání poradit se svým lékařem.

Vitamín A

Studie ukazují, že tento vitamín pomáhá stimulovat buňky k růstu nových vlasů. Také se předpokládá, že vitamín A podněcuje póry pokožky hlavy k produkci většího množství mazu. Ten pak pokožku hydratuje a dodává ji lesk. Vitamín A můžete získat například ze sladkých brambor, vajec, oleje tresčích jater nebo z listové zeleniny.

Vitamín B

Je předpoklad, že některé typy tohoto vitamínu jsou přímo spojené s růstem vlasů. Pomáhají totiž přenášet kyslík do buněk ve vlasové pokožce a stimulují folikuly. Zvláště dobrou formou je vitamín B7 známý jako biotin. Biotin obsahují ořechy, vejce, maso nebo luštěniny.

Vitamín C

Tento vitamín je důležitý pro celý imunitní systém. Může však podpořit i růst vlasů. Vitamín C totiž pomáhá tělu vytvářet kolagen. To je látka bohatá na aminokyseliny. Právě aminokyseliny pomáhají posilovat vlasové folikuly. Navíc vitamín C může pomoci bojovat proti volným radikálům, které poškozují buňky a mohou vést ke zpomalení růstu vlasů. Skvělým zdrojem tohoto vitamínu je brokolice, paprika nebo třeba jahody.

Vitamín E

Regeneraci buněk podporuje také vitamín E. Pomáhá při opravě buněčné tkáně včetně pokožky hlavy. Vitamín E může také pomoci zklidnit pokožku hlavy v případě, že trpíte na lupy. Tento vitamín získáte například z avokáda, mandlí nebo slunečnicových semínek.

Proč potřebují vlasy vitamíny?

Existuje mnoho důvodů, proč byste na podporu zdraví svých vlasů měli konzumovat vitamíny. Nejdůležitější je fakt, že vitamíny i minerály jsou nezbytné pro růst nových buněk jakou jsou i vlasové folikuly. V případě nedostatku vitamínů, které vyživují folikuly jsou vlasy nevýrazné a mohou začít vypadávat. Říkáte si, že vše spraví hloubkové kondicionéry nebo masky na vlasy? Ano, krátkodobé výhody určitě mají. Z dlouhodobého hlediska jsou však opravdu důležité právě vitamíny. Je třeba přizpůsobit svůj jídelníček nebo užívat doplňky stravy. Potom uvidíte účinky v dlouhodobém horizontu.

Jak si správně umýt vlasy?

Nejprve je třeba po celé délce vlasy namočit do čisté vody. Poté je třeba u kořínků vetřít malé množství šamponu do pokožky hlavy a jemně a intenzivně masírovat bříšky prstů. Nehty by v tuto chvíli měly být mimo hru. Pokud šampon nepění, znamená to, že je ho málo nebo se na něj váží tuky z pokožky hlavy. Pokud tedy chcete, aby pěnil, pak původní šampon spláchněte a postup zopakujte ještě jednou. Následně naneste kondicionér a nechte několik minut působit. Smyjte čistou vodou a opatrně vymačkejte do ručníku. Nikdy vlasy nedrbejte. Nakonec umyté vlasy do ručníku zaviňte a ideálně nechte přirozeně uschnout.

Detox je důležitý také pro vlasy

Vlasový detox je opravdu důležitý jestliže jsou vaše vlasy opotřebované a roztřepené. Detoxikace pokožky hlavy je v podstatě ekvivalentem hlubokého čištění. Odstraníte díky němu nejen odumřelé kožní buňky a nečistoty, ale také nahromaděné vlasové produkty. Detoxikace vlasů je skvělá pro dodání nového života vašim vlasům, obnovu vlasových folikul a podporu zdravého růstu vlasů.

Jak hloubkově vyčistit pokožku hlavy?

Masírování - Nestačí jen na vlasy nanést produkty. Důležité je také je jemně vmasírovat do pokožky. Pomůže to zlepšit průtok krve a podpoříte tak proces růstu vlasů. V konečném důsledku zlepšíte celkový stav vašich vlasů.

 

Učeště nejen vlasy - Jistě používáte kartáč na česání svých kadeří. Zkuste ho však použít také na jemné pročesání pokožky hlavy. Pomůžete tak odstranit nahromaděnou kůži a zbavit se všech nečistot včetně lupů.

 

Použíjte olejovou kúru - Vmasírujte olejovou kúru do pokožky hlavy a nechte ji působit dle návodu. Poté olej z pokožky smyjte. Tato kúra není vhodná pro mastné vlasy a blonďaté hřívy.

 

Jak přirozeným způsobem vyčistit pokožku hlavy?

Jedlá soda - Smíchejte jeden díl jedlé sody, tři díly vlažné vody a vytvořte pastu. Tu poté nanášejte na mokré vlasy a nechte ji působit až tři minuty. Poté smyjte.

 

Jablečný ocet - Zakápněte pár lžic jablečného octa vodou. Následně si umyjte vlasy kvalitním šamponem a upravte. Připravenou směs vpracujte do pokožky hlavy. Před opláchnutím nechte pár minut působit.

Zaostřeno na přírodní produkty

Možná se vám zdá, že v posledních letech je návrat k přírodě často skloňovaný. V případě vlasů to však má své opodstatnění. Potvrdí vám to každá zkušená kadeřnice. Poničené vlasy si totiž zaslouží péči pomocí produktů s přírodním složením. Přidané silikony, parabeny nebo sulfáty na první pohled sice dodají efekt, ale z dlouhodobého hlediska vlasy spíše zatěžují. Hledejte tedy mezi přípravky s výtažky z hydratující aloe vera, zklidňujícího heřmánku. Pomáhají také připravky s obsahem borůvek nebo exotických bobulí acai. Proces stárnutí pomohou zpomalit výtažky z manga, stejně jako šedivění vlasů. Podobnou službu udělá teké avokádový olej.

Jak udržet vlasy zdravé?

  • Pravidelně si myjte vlasy přírodními vlasovými produkty.
  • Vlasy nechte po mytí přirozené oschnout, nepoužívejte fén.
  • Používejte hřeben se širokými zuby.
  • Vlasy si upravujte pokud momžno přirozeně a nechávejte si je pravidelně zastřihávat.
  • Na vlasy aplikujte kvalitní vlasové masky.
  • Používejte látkové gumičky do vlasů.
  • Své vlasy se snažte chránit před sluncem.

O vlasy pečujte ideálně celoročně

Vlasy pochopitelně vaší péči nepotřebují jen po letním období, ale ideálně v průběhu celého roku. Je třeba se o ně řádně starat, aby vypadaly dobře. Důležitá je tedy pravidelná domácí údržba, ale také návštěva kadeřnického salonu, kde vám vlasy zastřihnou a dost možná také poradí, jak se o ně starat. Vitamíny pro podporu růstu vlasů můžete jíst také po celý rok. A to jak ve formě stravy, tak nejrůznějších doplňků.

Affiliate program