Začíná škola: Myslete na zdravou stravu (nejen) dětí

Přes prázdniny si dopřáváme nezdravou stravu a často ji zejména na výletech dopřejeme i svým dětem. Hamburgery, hranolky, buřty nebo smažený sýr. To je jen část jídel, která zrovna neprospívají našemu zdraví. Začátek školního roku je čas, kdy přejít na stravu, která dodá energii tělu i mozku. Vždyť rodičům i dětem začínají povinnosti.

Stojíme tedy před otázkou, zda dopřávat dětem opravdu zdravé svačinky z domova nebo pohodlně koupit něco v obchodě. Dětem by to pravděpodobně vůbec nevadilo. Možná by byly dokonce spokojené, kdyby mohly svačit oplatky a podobné laskominy jako třeba croissant nebo koblihy. Zamyslete se však nad tím, zda by to bylo opravdu dobré. Ano, trochu sladkého neuškodí, ale kolik ho má dítě za den? Někdy je to nejen svačinka, ale také snídaně, sladký oběd ve škole a dost možná nějaké bonbony za odměnu. A to už je docela dost cukru na jedno malé tělo, ne? Nejen, že to rozhodně není zdravé, díky přebytku cukru také děti nemohou spát, jelikož jsou plné energie z přebytečného cukru.

Je dobré si uvědomit, že stravování jde ruku v ruce také s psychikou a náladou. Ideálně by mělo dítko jíst lehčí a také vyváženou stravu bohatou na bílkoviny, minerály, vitamíny a také polysacharidy. Díky tomu se vyhnete agresivitě a podráždění. Sníží se také hyperaktivita. Pro každého rodiče je dítě to nejdůležitější na celém světě. Proto je dobré mu dopřát to nejlepší a nejkvalitnější stravování.

Co by měla dětská strava obsahovat:

  • Ovoce a zeleninu.
  • Kvalitní mléčné výrobky.
  • Kvalitní čerstvé maso.
  • Ryby.
  • Luštěniny.

Řídit se můžete jednoduchou radou. Stejně jako kolem vás začínají v září již svítit barvy podzimu, takto barevný a pestrý by měl být i váš jídelníček. Užívejte si sklizené kukuřice, dýní, kořenové zeleniny a další úrody ze zahrádky. Všude je spoustu mrkve, zelí, červené řepy, kapusty nebo kadeřávku. Že vám to evokuje polévky? Správně. Však právě polévky z výše jmenované zeleniny se na podzim skvěle hodí. Jsou nejen zdravé, ale také syté, hřejivé a chutné. Užívat si můžete vývary nebo zahuštěné polévky.

Stejně tak je možné připravovat zeleninové zahuštěné omáčky, pečená masa s bramborami na desítky způsobů. A zapomenout nesmíme ani na houby. U menších dětí si na ně dejte pozor, ostatním je dávejte dle chuti. Co takhle kulajda nebo bramboračka?

Myslete na to, že na podzim by jídlo mělo být vydatnější než v létě. Náš organismus totiž vyčerpává počasí a je třeba se zásobit energií.

Ovoce? Hlavně čerstvé

Určitě jste sklidili šťavnaté hrušky, krásná červená jablka nebo švestky. Možná máte k dispozici i další ovoce. To je skvělé! Dopřejte ho dětem i sobě hlavně čerstvé. Dětem je dobré ovoce nakrájet, aby se jim lépe jedlo, případně jim z více druhů vytvořit ovocný salát. Ovoce lze použít také do bílého jogurtu, do moučníků nebo pohárů. K pití pak dětem dopřejte domácí limonády a džusy z čerstvého ovoce. Nabízí se třeba mošt z jablek.

Mléčná složka je důležitá

V dnešní době jsou rozdílné názory a mnoho lidí se domnívá že dospělý člověk nebo starší děti by neměly konzumovat mléko jiných savců. Pokud mezi osoby s tímto názorem nepatříte, klidně dopřejte mléčné výrobky sobě i svým dětem. Vždy však myslete na to, aby šlo o opravdu kvalitní výrobky. Mléko kupujte ideálně přímo od chovatelů a sýry z malovýroby, stejně jako jogurty. V obchodech přpadně vybírejte bílé jogurty holandského typu a nezapomeňte do jídelníčku zařadit také tvaroh a lučinu.

A jak na to, pokud mléčné výrobky z přesvědčení nebo kvůli alergiím konzumovat vy nebo vaše děti nesmíte? Pak je třeba nahradit bílkoviny a vápník jiným způsobem. Zdrojem plnohodnotných bílkovin jsou ryby, maso a vejce. Neplnohodnotné bílkoviny pak obsahují luštěniny, obiloviny a ořechy. Vápník lze doplnit sardinkami s kostmi, burkovitou zeleninou (zelí, květák, kapusta, ředkvičky, kedlubny), mákem, sójou nebo tofu.

Maso a ryby jako zdroj bílkovin

Jistě víte, že maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin, které mají být zastoupené ve stravě dětí. Jsou důležité pro růst. Maso rozhodně nemusí být na jídelníčku denně. Stačí ho zařadit do dětského jídelníčku třikrát až čtyřikrát týdně. Ideální jsou masa drůbeží a rybí. Ryby pochopitelně můžete dětem dopřát častěji. Jednou za čas jim pak klidně nabídněte maso vepřové nebo hovězí. Jedno je však důležité. Rozhodně nenahrazujte maso uzeninami. Malým dětem byste je neměli podávat vůbec. Maso hraje významnou roli také ve formě polévek. Ne nadarmo se na boj proti infekcím doporučuje kuřecí vývar. Maso obsahuje nejen bílkoviny, ale také zinek, železo a některé důležité druhy vitamínů.

Luštěniny ve stravě dětí

Hrách, fazole, čočka nebo cizrna. Tyto potraviny jsou zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin, minerálních látek a vlákniny. V dětském jídelníčku by neměly chybět alespoň dvakrát v týdnu. Je možné jimi dokonce občas nahradit maso. Jedné porci masa přitom odpovídá asi 5 lžic vařených luštěnin. Pozor však u malých dětí. Luštěniny jsou totiž příliš bohaté na vlákninu a travicí systém malého dítěte si s ní ještě nedokáže dostatečně dobře poradit. Malým dětem je tedy vhodné luštěniny podávat spíše ve formě lisovaných polévek nebo pomazánek.

Školní svačinky pro naše malé lásky

Zatímco v mateřské škole je o svačinky postaráno, jakmile dítko nastoupí do školy, je třeba se o svačiny postarat doma. Jasně, nikdo není dokonalý a občas možná budete muset sáhnout po kupované svačině. Dejte si v tu chvíli pozor na složení potravin. Navíc je možné koupit třeba jogurt a ovoce. Ideální je připravovat svačiny den předem večer. Někomu více vyhovuje si přivstat a připravit vše v klidu ráno, když doma ještě všichni spí.

Dobré je, pokud do přípravy jídla zapojujete i děti. Klidně jim můžete dát vybrat, co budou svačit. Vždy však pouze ze dvou možností. Díky tomu budou mít pocit, že si zvolili, co chtějí a přitom vy budete pány situace. Malý dětem určitě udělá radost, pokud jim na svačinu koupíte nějaký pěkný box s oblíbeným obrázkem. S konzumací to určitě pomůže. Myslete na to, že krabička bude opravdu často využívaná a bude v ní jídlo. Z toho důvodu by měla být vyrobena z kvalitního materiálu bez jakýchkoliv škodlivých látek.

Sladké svačinky vhodné do školy:

  • Ovocný salát z několika druhů ovoce.
  • Bílý jogurt s ovocem dle chuti.
  • Banánový chlebíček s oříšky.
  • Banánové lívanečky s jogurtem a čerstvým ovocem.
  • Domácí mugcake z ovesných vloček jogurtu a ovoce.
  • Broskvový koláč.
  • Tvarohový dezert s jahodami.
  • Mrkvový salát s jablkem.
  • Brownies s borůvkami.
  • Bábovka z ovesných vloček.
  • Palačinky s tvarohem.
  • Vafle s ořechy.

Slané svačiny, které děti ocení:

  • Slaný koláč se špenátem.
  • Toast s tuňákovou pomazánkou.
  • Omeleta se šunkou, sýrem a hráškem.
  • Ředkvičková pomazánka s řeřichou.
  • Celozrnný toast s mrkvovou pomazánkou.
  • Tortilla s cottage a bylinkami.
  • Celozrnný chleba s žervé a čerstvou okurkou.

Recepty na některé zdravé svačiny pro děti:

Tvarohová pomazánka s tuňákem

250 gramů polotučného tvarohu ve vaničce

1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě

jarní cibulka

sůl, pepř, hořčice, bylinky

Všechny ingredience smícháme a přidáme najemno nasekanou cibulku, kořeníme podle chuti. Přidat můžeme také šťávu z citronu.

Tortilla s cottage a bylinkami

Kupovaná celozrnná tortilla

cottage sýr

bylinky dle chuti

Na pánvi na sucho opečte tortillu a připravte si cottage sýr smíchaný s bylinkami dle chuti. Směs promíchejte a dejte na tortillu. Podle chuti můžete přidat například červenou papriku. Poté opatrně srolujte. Ideálně pro děti přeřízněte na půl.

Ředkvičková pomazánka s řeřichou

5 větších ředkviček

hrst řeřichy

neochucené žervé

lžíce polotučného tvarohu

Ředkvičky nastrouhejte na hrubém struhadle a přidejte kousky řeřichy nasekané nožem. Smíchejte žervé s tvarohem a přidejte zeleninu. Dochutit můžete solí a pepřem (možno také plnotučnou hořčicí), případně je možné přidat například tvrdý sýr.

Affiliate program