Má smysl konzumovat spalovače tuků? Jaké existují a jak fungují?

Na trhu existuje mnoho doplňků stravy. Mezi ně patří také spalovače tuků, které v poslední době rostou na popularitě. Možná však přemýšlíte nad tím, zda má vůbec smysl něco s tak zázračným názvem konzumovat, a pokud ano, tak které. Pojďme se tedy na doplňky stravy v této kategorii podívat z blízka.

 Spalovače tuku mají smysl, ale…

  • Konzumovat doplňky stravy, které spalují tuky má určitě smysl.
  • Je však důležité mít v první řadě vyřešený klasický jídelníček a také dostatečné množství pohybu.
  • V případě, že si myslíte, že jen budete konzumovat spalovač tuku a tuk z vašeho těla zázračně zmizí se mýlíte. Takto to rozhodně nefunguje.
  • Důležité je snažit se držet výdej kalorií výš než jejich příjem a také pochopitelně pravidelně sportovat. Pokud si pak před fyzickou aktivitou vezmete dávku spalovače tuků, efekt hubnutí se zrychlí. Případně vám doplněk stravy dodá energii a také soustředění.

behani 

Na jakém principu spalovače fungují

Většina spalovačů tuků funguje na dvou základních principech.

  • Prvním je fakt, že termogenní látky nutí vaše tělo zvyšovat produkci tepla. Tento proces je náročný na energii a zvyšuje její výdej. Zvýšená potřeba je nejčastěji hrazená z tukových zásob.
  • Druhým principem je fakt, že zvýšením lipolýzy odbouráváme více tuků. To má za následek fakt, že mastné kyseliny jsou více uvolňované do krevního oběhu a mohou být použité jako zdroj energie. Tím, že se spotřebovává více energie dochází k hubnutí.

5 nejpoužívanějších látek ve spalovačích

  1. Kofein
    Ve spalovačích tuků se často objevuje kofein, který se přirozeně vyskytuje v kávě, čaji a guaraně.'
    Jde o nejdiskutovanější spalovač a stimulant. Kofein stimuluje šedou kůru mozkovou a oddaluje ospalost a únavu. Kofein z kávy se však vstřebává rychleji než z kapslí.
  2. Synferin
    Další používanou látkou je synferin. Tato látka se nachází v kůře plodů pomerančovníku hořkého. Synferin vykazuje výkon zvyšující účinky. Vědci zjistili, že synferin lepších výsledků dosahuje společně s kofeinem. Dle legislativy je jeho doporučená denní dávka 20 mg.
  3. Extrakt zeleného čaje (green tea)
    Třetí látkou je extrakt ze zeleného čaje. Epigalokatechin galát známý jako EGCG se nachází právě v zeleném čaji, který má protirakovinné schopnosti a také pozitivní vliv na nervový i srdeční systém. EGCG potlačuje enzym, který brání odbourávání katecholaminů. Ty pak zůstávají v krevním oběhu a mohou mít delší účinek na organismus.
  4. CLA
    Další velmi používaná látka je CLA. Jde o mastnou kyselinu, která je považovaná za užitečnou při redukci váhy. CLA ovlivňuje metabolické změny, které snižují tvorbu tukové tkáně a zvyšují obbourávání tuků. Působení CLA je však na hubnutí velice mírné.
  5. Opěvovaný L-karnitin
    Poslední látkou, která se hojně využívá je L-karnitin. Jde o biologicky aktivní látku, proto je označována L. L-karnitin je látka tělu vlastní. Lidské tělo si ji totiž dokáže samo vytvořit z esenciálích aminokyselin. Jeho výroba probíhá v játrech a ledvinách. Pokryje však jen asi čtvrtinu denní potřeby organismu. Zbylou dávku je nutné přijmout ve stravě.

L-karnitin získává energii pro buněčné pochody. Tedy rozkládá tuky a získává energii pro funkci srdce a kosterního svalu. Navíc tato látka šetří svalový glykogen a umožňuje zlepšení vytrvalostní kapacity. Během dlouhodobé vytrvalostní zátěže je přitom žádoucí co nejvíce šetřit svalový glykogen a využívat mastné kyseliny jako zdroj energie.

Deficit mají ti, co nejí živočišnou stravu

Deficitem L-karnitinu mohou být ohrožené osoby, které jedí jen rostlinnou stravu. Suplementace L-karnitinem má tedy význam hlavně pro vegetariány, vegany a vitariány. Důležité je užívat ho dlouhodobě. Při krátkodobém užívání se totiž zvýší jeho hladina pouze v plazmě. Pro svalový výkon je však podstatná jeho hladina ve svalu.

L-kartnitin lze užívat jakožto nápoje, gelů, shotů nebo ve formě kapslí. Doporučená denní dávka je 1-3 gramy na den. Největší koncentraci obsahují běžně shoty. Ty se pyšní nejvyšší doporučenou dávkou.

Affiliate program