Semínka i oříšky podporují naše zdraví

Ořechy i nejrůznější semínka a semena patří mezi nejhodnotnější potraviny, které můžeme našemu tělu nabídnout. Oříšky i semínka obsahují hodně bílkovin a vlákniny. Skrývají v sobě také různé druhy vitamínů a minerálů. Kromě jiných obsahuje většina oříšků vitamín E, který je účinným antioxidantem ničícím volné radikály. Oříšky obsahují také vitamín B. Z minerálních látek můžeme jmenovat vápník, hořčík nebo zinek. Pochopitelně obsahují také tuky, jde však o kvalitní tuky, které tělo vyžaduje.

  • Pravidelná konzumace semínek a ořechů vede ke snížení cholesterolu.
  • Oříšky navíc regulují činnost srdce a posilují imunitu.
  • Prospívají také nervovému systému či činnosti pohlavních orgánů.
  • Navíc se také říká, že jde o potravu pro mozek. Je to z toho důvodu, že obsahují velké množství antioxidantů. Pomocí oříšků a semínek tak můžete bojovat proti špatné náladě, stresu nebo dokonce depresím.

mandle-vlasske-liskove-para-orisky

Vyberte si z různých druhů

Jednotlivé živiny jsou v oříšcích a semínkách zastoupeny v různých poměrech. Vhodné je tedy střídat jednotlivé druhy. Výhodou je, že nabídka je opravdu pestrá. Jednotlivé druhy se dají mezi sebou míchat. Kromě toho z oříšků můžete udělat mléko, ořechové tyčinky, ovesné kaše nebo ořechové máslo. Lze je nadrtit nebo je použít vcelku.

  • Za nejhodnotnější z hlediska živin a vitamínů jsou považované vlašské ořechy.
  • Na stejné úrovni jsou také para ořechy.
  • Nicméně chutné a zdravé jsou například také mandle a za vyzkoušení jistě stojí také pekanové ořechy, ze kterých je výborná kaše s ovesnými vločkami.

V případě semínek jsou hodně oblíbená:

  • slunečnicová,
  • sezamová,
  • lněná nebo konopná. Využít je můžete do müsli tyčinek, případně do domácího pečiva.

seminka

Proč ořechy raději namáčet?

Pro některé z nás mohou být oříšky těžko stravitelné. To můžeme vyřešit právě namáčením ořechů ve vodě na několik hodit. Při namáčení se v plodech aktivuje proces klíčení. Právě tento proces v oříšcích zvyšuje množství prospěšných látek, minerálů, vitamínů a také enzymů. Dalším plusem je, že namáčením eliminujete počáteční zárodky plísní.

 mungo-klicky

Pozor na konzumované množství

Ačkoli jsou oříšky a semínka pro zdraví velmi prospěšné, určitě jich nelze sníst mnoho. Pravidelná konzumace je sice prospěšná, ale všeho moc škodí. V případě, že byste jedli běžná jídla a k tomu mnoho semínek a ořechů, může se to projevit na vaší hmotnosti. V případě vyšší konzumace je tedy potřeba také více pohybu. Doporučené množství je okolo 30 gramů denně. Myslete však na to, že ořechy se mohou lehce stát nezdravými. Prospěch pro vaše zdraví nebudou mít oříšky slané nebo obalené v různém koření.

Affiliate program