Přínosy kyseliny jablečné jsou různé

Kyselina jablečná je dikarboxylová kyselina, která se přirozeně vyskytuje v jablkách a hruškách. Je podobná kyselině citronové nebo vitaminu C. Vyskytuje se v trpkých i kyselých pokrmech. Její cena je však poměrně vysoká, proto se často nahrazuje kyselinou citronovou, kyselinou vinnou nebo kyselinou fosforečnou. Prodává se ve formě doplňků stravy a má řadu výhod.

Výhody pro zdraví

Kyselina jablečná se nachází v ovoci a zelenině. V těle se přirozeně produkuje, když se sacharidy přeměňují na energii. Často se kyselina jablečná používá v kosmetice, protože má příznivé účinky na pleť. Kromě toho se však kyselina jablečná používá také ke zvýšení sportovní výkonnosti. Někdy se kombinuje s kreatinovými doplňky, aby se zlepšila absorpce kreatinu v těle. Kyselina jablečná údajně podporuje produkci energie, zvyšuje vytrvalost při cvičení a pomáhá bránit svalové únavě. Koupit si ji můžete v prášku nebo praktických kapslích.

Podle laboratorní studie z roku 2014 může užívání kyseliny jablečné zvýšit pH moči a hladiny citrátů. To snižuje pravděpodobnost tvorby kamene. O dva roky později vědci navrhli, že by měli prozkoumat vliv stravy doplněné hruškami a s nízkým obsahem masa a sodíku na tvorbu ledvinových kamenů. Navrhli to z důvodu, že hrušky obsahují opravdu velké množství této kyseliny.

Kde se vyskytuje

  • jablka, hrušky
  • meruňky, broskve, švestky
  • ostružiny, borůvky
  • třešně, hrozny
  • některé citrusové plody

kyselina-jablecna

Pozor na alergie a nežádoucí účinky

Žádné nežádoucí účinky kyseliny jablečné nejsou známy, pokud ji však budete užívat v koncentrované podobě jako doplněk stravy, může se objevit alergická reakce. Ta se projevuje zhoršeným dýcháním, vyrážkou nebo svěděním.

O kyselině jablečné bylo zatím provedeno jen malé množství výzkumů. Z toho důvodu je k dispozici jen málo informací o bezpečnosti dlouhodobého nebo pravidelného používání doplňků kyseliny jablečné. Spekuluje se však o tom, že příjem kyseliny jablečné může vyvolat bolesti hlavy, průjmy, nevolnosti nebo alergické reakce zmíněné výše.

Kromě toho alfa-hydroxykyseliny zvyšují citlivost pokožky na sluneční světlo. Z toho důvodu je důležité používat opalovací krém v kombinaci s přípravky pro péči o pleť, který ji obsahují.

Důležité je také vědět, že neexistuje žádná standardní dávka, která se doporučuje. Vhodná dávka může záviset na tom, jaký používáte doplněk a pochopitelně záelží také na pohlaví, věku a problémech, které máte. Pokud tedy chcete užívat kyselinu jablečnou jako doplněk stravy, je nejlepší se nejdříve poradit se svým lékařem.

 

Affiliate program