Nadělte dětem k Mikuláši radost zdravým mlsáním

Období, kdy se na nás z letáků supermarketů i jejich regálů válí bezpočet sladkostí je tu. Past na rodiče. Děti potřebují takřka vše, co vidí. Hravé a líbivé obaly v sobě však často skrývají nezdravé mlsání plné zbytečných přísad. Nepochybujeme, že alespoň částečně uděláte dětem radost a jednu nebo dvě drobnosti vyberete.

V balíčku od Mikuláše však nemusí být jen cukrovinky a čokolády. Můžete do něj zabalit třeba drobné dárky v podobě spodního prádla s oblíbenými dětskými motivy, samolepky nebo tužky. A také část zdravého mlsání. Víte, že existuje spousta výrobků, které jsou zdravé a přesto opravdu chutné? 

Ovoce v sušené formě

Banány, jablka, jahody, brusinky nebo třeba pomeranče. Ovoce dětem chutná. Je jasné, že do Mikulášského balíčku můžete přidat čerstvé ovoce. Hodí se však darovat také to sušené. Je přirozeně sladké a děti ho milují. Zkoušeli jste svému malému pokladu dát místo bonbonů sušené banánové plátky? Určitě tím nešlápnete vedle. Dětem chutnají, protože křupají a jsou sladké. A vám se určitě bude líbit, že jde o zdroj hořčíku a draslíku. Win-win. Dítě dostane ovocné chipsy a vy budete mít čisté svědomí, že jí zdravě. 

Sušené brusinky připomínají svou konzistencí želé bonbony. I ty budou pravděpodobně dětem chutnat. A navíc mají opravdu lákavou barvu. Vás může těšit, že obsahují velké množství antioxidantů a navíc vitamíny a minerály. Věděli jste, že je můžete přidat třeba do čaje? Pro děti je velká zábava lovit ve svém ranním nápoji bonbony. 

Jako pamlsek se skvěle hodí také sušené meruňky. Obsahují vápník, hořčík, zinek, železo, vitamíny C a B a provitamín A. K tomu také vlákninu a betakaroten. Meruňky může dítě mlsat jen tak samotné, ale jsou skvělé také do jogurtu, müsli nebo do moučníků. 

Samozřejmě existuje mnohem více druhů sušeného ovoce. Vybírejte podle toho, co preferuje váš malý poklad. Každý druh ovoce dodá tělu vitamíny, minerály a další důležité prvky. Ať už Mikuláš s čerty a andělem přinese cokoliv, nikdy to nebude špatně. 

Kaše jako základ dne

Dříve se nejčastěji vařila krupicová kaše, existuje však mnoho zdravějších alternativ. Oblíbená je například ovesná kaše na mnoho způsobů. Většina dětí ji zná z mateřské školy, kde se právě ovesná kaše často podává ke svačině. Jestliže je součástí vašeho jídelníčku, můžete ji zabalit i do Mikulášské nadílky. Je libo banánová, brusinková, kokosová nebo raději jablko se skořicí? Možností je spousta. Možná vaše dítko bude bavit vytvořit si svou vlastní. Uvařit klasicky vločky v mléce, přidat ovoce dle vlastního výběru, možná i nějaké oříšky a trochu holandského kakaa. Malý kuchař si může kaši sám zamíchat a zvolit suroviny. Bude nadšený, že si svou svačinku uvařil sám a mohl si zvolit, co v ní bude. Má to hned několik výhod. Odhlédneme teď od toho, že bude pravděpodobně v kuchyni trochu nepořádek. Při vaření dítě zabavíte, ono bude mít pocit, že je opravdu velké a důležité a navíc si připraví zdravý pokrm. Všichni budou spokojeni. 

A pokud vás a vaše děti ovesná kaše úplně polhtí a stane se každodenní součástí, pak možná budete hledat další a další recepty. Určitě vás potěší, že většina z nich je opravdu rychlá. A příprava je zcela jednoduchá. Kdoví, možná vás vaše děti už brzy překvapí tím, že na vás v sobotu bude čekat čerstvě uvařená ovesná kaše podle nového receptu. Několik tipů najdete v našem článku, kde mimo jiné objevíte také slané ovesné kaše, které se hodí také k obědu. 

Zmrzlina jako odměna

Venku už je poměrně chladno. To však přece neznamená, že by si děti nemohly sem tam zamlsat a vzpomenout si na horké letní dny. Darujte jim k Mikuláši zmrzlinu. Uvidíte, že děti budou nadšené, až společně doma připravíte zmrzlinový pohár. Můžete si ho dát jen tak, u příležitosti rodinné oslavy nebo jako příjemné završení Štědrovečerní večeře. Nekupujte však polárkový dort, vytvořte si doma opravdovou zmrzlinu, která vám připomene, jak chutná léto. 

Směs na zmrzlinu stačí zalít studenou vodou a zamíchat. Příprava je úplně jednoduchá. Zvlášť pokud máte doma stroj na výrobu zmrzliny. Pokud ne, nevadí. Vystačíte si i s tím, co máte doma. Citronová, čokoládová, jahodová, karamelová, ořechová nebo kávová. A spoustu jiných příchutí. A nebo jen jogurtový nebo smetanový základ. Jinou zmrzlinu už pravděpodobně chtít nebudete. Ostatně proč také, když domácí chutná prostě nejlépe. A vychutnat si ji můžete opravdu kdykoliv. Stačí mít doma sypkou směs. Vodu už má každý. 

Pokud vás pořízení sypké směsi na zmrzlinu zaujalo, jistě vás potěší také tipy na netradiční dezerty se zmrzlinou. Těmi můžete v nadcházejícím období okouzlit rodinu nebo přátelé. Hodí se například i na Silvestrovskou párty. S těmito exkluzivními recepty budete stoprocentně za hvězdu kuchyně. A pokud máte raději nápoje se zmrzlinou, nezoufejte. Z našich doporučených zmrzlinových nápojů budou mít radost děti i dospělí. Zatímco malí strávníci si na Mikulášské párty mohou pochutnat na klasické milkshaku, který si nezadá s tím z fastfoodového řetězce, dospělí si mohou na vánočním večírku pochutnat třeba na malinovém sorbetu s proseccem. 

Vyrobte zdravé raw tyčinky nebo gumové medvídky

Jsou tak dobré, ale bohužel často také poměrně drahé. Raw tyčinky plné ovoce. Zkuste je dětem připravit doma. Pokud si vyhrajete i s obaly, určitě je v balíčku od Mikuláše zaujmou. A jak na to? Stačí vám hrnek vypeckovaných datlí, hrnek sušeného ovoce a hrnek ořechů podle chuti. Ořechy lze orestova v troubě. Po vychladnutí smícháte veškeré ingredience dohromady a rozmixujete. Poté hotovou směs rozprostřete na potravinovou fólii a dejte přes noc do lednice. Vychlazenou směs vykrájejte ostrým nožem, případně můžete použít vykrajovátka dle libosti, aby měly tyčinky veselé tvary sympatické pro děti. V lednici lze takto připravené mlsání skladovat klidně tři měsíce. 

Zaujala vás možnost přípravy proteinových tyčinek doma? Pochopitelně existuje nespočetné množství různých návodů na jejich přípravu. Různé příchutě, různé ingredience, různá složitost přípravy. Recepty na proetinové tyčinky jsme vám již přinesli. Píšeme o nich tady. Třeba mezi recepty najdete ten, který vás zaujme. 

Milují vaše děti ovocné rolky? I ty jim můžete připravit doma. Stačí jen rozmixovat jakékoliv ovoce na hladké pyré. Jestliže je směs příliš hustá, můžete přidat vodu. Poté s pyré rozprostře ideálně na silikonovou nebo teflonovou podložku a suší v sušičce. Nemáte sušičku? To rozhodně nevadí. Ovocné kůže můžete usušit i v troubě. Jen je jasné, že to bude trvat o něco déle. Kůže po usušení můžete opět nakrájejte na libovolné tvary. Stočit jen tak do rolky nebo vytvořit hada. 

Pokud přeci jen vaše dítko preferuje klasické gumové medvídky, nezoufejte. I ty si doma můžete vyrobit zdravější. Stačí si jen pořídit želatinu a stoprocentní ovocnou šťávu podle výběru. Případně samozřejmě lze použít také ovoce. Chutné jsou například bonbony z odšťavněného rybízu. Obvykle se používá 200 mililitrů šťávy na 10 gramů želatiny. 

Směs můžete nalít do silikonových formiček určených na výrobu bonbónů nebo ledu. Případně ji lze nanést jen na pečící papír a opět nakrájet nebo vykrájet. Je to jednoduché. Potom stačí jen krásně zabalit a radost v dětských očích je zaručená. A vy si můžete gratulovat. Vaše dítko dostalo k Mikuláši oblíbené bonbony a přitom trochu toho zdravého mlsání.

Affiliate program