Xylitol

Co je to xylitol

Xylitol je sladidlo bez cukru, kategorizovaný je jako cukerný alkohol. Říká se mu také březový cukr nebo dřevný cukr. Je to bílá krystalická látka, která sice vypadá a chutná v podstatě jako klasický cukr, ale má mnohem méně kalorií a nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Xylitol se v malém množství nachází v několika druzích ovoce a zeleniny. Z toho důvodu je považovaný za přírodní. Často ho obsahují bonbóny nebo žvýkačky bez cukru. Používá se také do potravin pro diabetiky.  

Jaké má přínosy pro zdraví

Xylitol podporuje zdraví zubů. Z toho důvodu zubaři často doporučují žvýkačky, které ho obsahují. Tento přírodní cukr totiž pomáhá předcházet zubnímu kazu. Xylitol také snižuje ušní a kvasinkové infekce. Některé studie spojují sylitol také se zvýšenou produkcí kolagenu. Zatímco pro zdraví lidí je tedy toto náhradní sladidlo výhodné, pro psi je vysoce toxické. Může způsobit selhání jejich jater.

Jaké jsou nežádoucí účinky xylitolu

Obecně je xylitol dobře snášený. Někteří lidé však mohou pociťovat zhoršené trávení, pokud ho konzumují ve velkém množství. Xylitol může totiž způsobit plynatost, průjem nebo nadýmání. S jeho užívání by měli být opatrní zejména lidé se syndromem dráždivého tračníku.

Jak se získává

Xylitol se získává z březové kůry. Zdrojem však může být také bukové dřevo. Vyskytuje se také v některém ovoci jako jsou švestky, maliny nebo jahody. Alternativním zdrojem je pak odpad při zpracování kukuřice. V tomto případě je navíc skvělé, že se využívají jinak nevyužitelné zbytky plodiny. Zajímavé jistě je, že xylitol dokáže vytvořit také lidský organismus. 

Pro koho je březový cukr vhodný

Vzhledem k tomu, že je to sladidlo používané také pro výrobu diabeticích potravin je to ideální alternativa cukru právě pro osoby trpící cukrovkou. Stejně tak je to vhodné sladidlo pro osoby s redukčními dietami. Vyměnit cukr za xylitol byste měli také v případě, že máte zuby se sklonem ke kazivosti. Doporučuje se také při paradentóze a eliminuje zápach z úst. Vhodný je i pro osoby, které mají sucho v ústech, protože stimuluje vylučování slin. Je doporučovaný také při zánětech středního ucha. Navíc má antibakteriální účinky a tak je vhodný také při rýmě nebo infekci v krku. 

Jak ho lze využít

Xylitolem si můžete osladit čaj nebo kávu. Vhodný je také na vaření nebo pečení. Zkrátka všude tam, kde byste jinak použili klasický bílý cukr. Toto sladidlo se na rozdíl od jiných cukrů při vyšších teplotách nerozkládá. Můžete ho tedy použít při pečení dezertů, sušenek nebo koláčů. Bez problémů zvládne také mráz, tudíž si pomocí něj můžete připravit také zmrzlinu.

Související pojmy: