Maltodextrin

Co je to maltodextrin

Maltodextrin je bílá sypká látka, která se vyrábí ze škrobu. Nejčastěji se používá kukuřičný nebo pšeničný škrob, ale setkat se můžete také se škrobem z brambor nebo rýže. Ačkoli tato látka pochází z rostlin, je vysoce zpracovaná. Pro výrobu se nejprve musí uvařit škrob a poté se přidají kyseliny, případně enzymy. Při výrobě prochází látky hydrolýzou, tedy chemickou reakcí, která ze škrobu vytváří menší kousky a ty se poté lépe dostávají do krevního oběhu. Výsledný prášek je rozpustný ve vodě a má neutrální chuť. 

Je maltrodexin bezpečný? 

Maltrodexin je schválený jako bezpečná přísada do potravin. Uvádí se jako součást nutriční hodnoty potraviny a počítá se do sacharidů. V potravinách je tato látka obvykle přítomná jen v malém množství a tak nemá příliš velký vliv na celkový příjem sacharidů do těla. Maltrodexin má však vysoký GI (glykemický index). Může tedy způsobit rychlý nárůst hladiny cukru v krvi. Bezpečný je pokud je konzumovaný v malých dávkách. Obzvlášť by se měli mít na pozoru lidé trpící cukrovkou. 

Proč je součástí potravin

Vzhledem k tomu, že se tato látka vyrábí ze škrobu se často používá jako zahušťovadlo. Je to navíc také konzervační látka a tak zvyšuje trvanlivost balených potravin. Navíc je maltrodexin levný a jeho výroba je snadná. Využívá se tak pro zahuštění produktů jako je želatina, pudink, ale také omáčky nebo salátové dresinky. V potravinářském průmyslu se také kombinuje s umělými sladidly ke slazení konzervovaného ovoce, dezertů nebo nápojů v prášku. 

Jaká je nutriční hodnota maltodextrinu

Maltrodexin má stejné množství kalorií jako sacharóza nebo klasický stolní cukr. Je to 4 kalorie na gram. A stejně jako cukr dokáže lidské tělo maltodextrin rychle strávit. Může být tedy pro organismus důležitý ve chvíli, kdy potřebujete rychle zvýšit energii a kalorie. Vzhledem k tomu, že má tato látka vysoký glykemický index však může velmi rychle dojít ke zvýšení hladiny cukru v krvi. 

 

Kdo by ho neměl konzumovat

Maltrodexin může způsobit skoky v hladině cukru v krvi. Proto je nevhodný pro diabetiky a osoby s inzulinovou rezistencí. Stejně tak by se mu měli vyhnout lidé s predispozicí k rozvoji cukrovky. Maltrodexin také dokáže změnit složení bakterií ve střevech a potlačit probiotika v trávicím systému. Neměli by ho konzumovat ani lidé, kteří jsou ohroženi rozvojem autoimunitních nebo zažívacích poruch. Vhodný není ani pro osoby s bezlepkovou dietou nebo intolerancí na lepek.

Co může způsobit v těle

Studie prokázaly, že maltrodexin konzumovaný ve vyšších dávkách může způsobit plynatost, nadýmání, křeče v břiše nebo průjem. Objevily se také alergické reakce jako podráždění kůže.  Navíc může podporovat rozvoj škodlivých bakterií v trávicím traktu, jde například o bakterii e-coli. Naopak zdraví přínosná není tato látka v žádném směru. Nutriční hodnota této zpracované potravině zcela chybí.  

Jak maltrodexin využívají kulturisté

Maltrodexin používají sportovci a kulturisté jako doplněk stravy, potřebují totiž sacharidy jako rychlý zdroj energie. V takovém případě ho konzumují ráno, aby svůj den začali plní energie, případně před tréninkem, během tréninku či po tréninku. Mohou tak tělu dodat energii bez pocitu dehydratace.

Související pojmy:

Affiliate program