Low Carb

Co je to Low Carb

Low carb nebo také Low Carb High Fat je nízkosacharidová dieta. Tedy označení pro stravování, kdy je snížený příjem sacharidů. Ve stravě jsou naopak navýšené tuky. Podle studií obsahuje Low Carb dieta 10 - 30 % kalorií ze sacharidů. Při této dietě je běžné navýšení bílkovin, zdravých tuků a zeleniny. Právě tyto pokrmy mají nahradit sacharidy a podpořit také sytost.

Jaké jsou výhody Low Carb

Nízkosacharidová dieta může mít zdravotní přínosy pro osoby s diabetem. Jde o hubnutí a lepší kontrolu krevního cukru. Běžně se také tato dieta používá pro hubnutí. Navíc tato dieta eliminuje počet zpracovaných potravin s vysokým obsahem cukrů. Lze ji držet dlouhodobě. Adaptační fáze je přitom méně extrémní než u keto diety. Jde také o méně omezující a snadněji sledovatelnou dietu než keto. Pozitivní je lepší využití energetických rezerv a zvýšení metabolické aktivity v tukové tkáni. Hovoří s také o tom, že při dodržování Low Carb diety se vám zlepší nálada a snižuje riziko kardiovaskulárních nemocí.

Jaké jsou nevýhody Low Carb

Při dodržování této diety můžete pociťovat slabost nebo můžete mít zácpu. Nízkosacharidová dieta má totiž nepříznivý vliv na střevní mikrobiom. Při této dietě se také obtížněji zajišťuje příjem vlákniny a prebiotik. Možnosti stravování jsou pochopitelně omezené. Například nesmíte konzumovat příliš velké množství ovoce, které obsahuje cukry. Tato dieta může také ovlivnit příjem mikroživin.

Jaké potraviny jsou při Low Carb nežádoucí

Potraviny s vysokým obsahem sacharidů je třeba při nízkosacharidové dietě z jídelníčku zcela vyškrtnout nebo je alespoň výrazně omezit. Nežádoucí surovinou je pochopitelně cukr, a to jak klasický bílý, tak třtinový nebo kokosový. Stejně tak je nevhodný med a veškeré sladkosti. Omezit nebo vynechat byste měli také pečivo a přílohy jako jsou těstoviny, rýže a brambory. Dále se nedoporučuje konzumace mouky, škrobu a většinu ovoce. Z nápojů jsou samozřejmě nevhodné veškeré slazené limonády a sladké minerální vody, žádoucí není ani pivo.

Jaké ovoce si lze dát při Low Carb

Vhodné je obecně ovoce s nízkým obsahem sacharidů. V praxi jde například o lesní plody jako jsou ostružiny, jahody, borůvky nebo maliny. Vhodné množství je tak půl šálku těchto plodů během dne.

Jaké potraviny naopak konzumovat při Low Carb

Zdrojem sacharidů při nízkosacharidové dietě je zejména zelenina. Ideální je salát, cuketa, brokolice, okurka, květák, lilek nebo zelené fazolky. V případě, že nechcete cukry úplně vynechat, můžete si dát také petržel, dýni, mrkev, celer, cibuli nebo řepu. Jednou za čas si můžete dopřát také batáty, které mají nižší glykemický index než brambory a navíc obsahují mnoho vitamínu A. Jako zdroje bílkovin si můžete dopřát maso, ryby, mléčné výrobky (některé) a vejce. Z tuků konzumujte klidně máslo, sádlo nebo olivová olej. Klidně si dopřejte také olivy, avokádo či ghee a kokosový olej. Omezeně lze konzumovat tučné vepřové maso a ořechy.

Jaké mléčné výrobky jíst při Low Carb

Mléčné výrobky jsou při této dietě žádoucí. Je však vhodné pečlivě vybírat, které sníte. Vhodný je plnotučný neslazený jogurt, kefír, klasická smetana a zakysaná smetana. Ze sýrů je vhodné vybírat takové, které mají nízký obsah cukrů. Jde například o parmazán, feta nebo čedar.

Jaké nápoje je vhodné pít při Low Carb

Kromě vody můžete pít bylinné čaje, zelený čaj, ale také klidně čaj černý nebo bílý. Povolené jsou také zeleninové šťávy, případně zeleninové smoothie.

Kolik sacharidů se jí při Low Carb

Není jedno dané číslo, jelikož každý z nás je jiný a každý organismus potřebuje něco jiného. Navíc záleží na tom, jakou formu diety si zvolíte. Při čistě bezsacharidové stravě je příjem sacharidů úplně nulový. V případě velmi nízkosacharidové diety je povoleno sníst do 20 gramů sacharidů za den. Nízkosacharidová strava pak může obsahovat až 60 gramů cukrů denně. Strava se sníženým příjmem sacharidů může obsahovat dokonce až 100 gramů sacharidů během jednoho dne. Jestliže se rozhodnete pro volnější nízkosacharidovou stravu, je povolené sníst až 130 gramů cukrů denně.

Affiliate program