Podzim volá: Nejlepší vitamíny pro sychravé podzimní počasí

Léto už se s námi pomalu a jistě loučí a pomalu nastává podzim. Čas návratu do školy a zajetých kolejí. A také čas boje s chřipkou a nachlazením. V podzimních měsících lidé bojují také se stresem s depresemi. Není úplně jednoduché se všem nástrahám podzimu vyhnout, ale určitě lze spoustě problémů předcházet. Stačí podporovat svůj imunitní systém pomocí několika vitamínů, které mají vliv také na psychické zdraví. Jaké vitamíny bychom tedy měli konzumovat na podzim?

Množství vitamínů nepodceňujte

Bez vitamínů se neobejdeme nikdy, na podzim bychom však jejich dávky neměli podceňovat. A kromě vitamínů je dobré myslet také na omega-3 mastné kyseliny. Mnoho klinických studií totiž potvrzuje, že pravidelná konzumace omega-3 nenasycených mastných kyselin pomáhá zvyšovat imunitu. Navíc také působí protizánětlivě a snižuje zvýšenou tělesnou teplotu. A to není všechno. Nenasycené mastné kyseliny také dokáží upravovat hladinu cholesterolu v krvi a nízký krevní tlak. Vliv mají také na rychlejší hojení ran. Omega-3 mají také vliv na srdce a cévy. Omega-3 obsahují ryby, kterých však v našich končinách nejíme dostatečné množství, proto je dobré zařadit doplňky stravy.

Vitamín C

Zřejmě není doba, kdy by nebylo vhodné doplňovat vitamín C. A není divu. Právě on pomáhá posilovat imunitní systém. A to není všechno. Vitamín C také snižuje oxidační stres, přispívá k tvorbě kolagenu, má vliv na psychickou činnost, přispívá ke snížení únavy a chrání před volnými radikály. Vitamín C sice sám o sobě nedokáže zabránit onemocnění, ale pomáhá zmírňovat nemoci. Přesto, že vitamín C najdete v mnoha potravinách, je lepší ho užívat také ve formě doplňků stravy. Zvlášť na podzim a v zimě.

Jak užívat vitamín C?

Samozřejmě, že nejlepší je, pokud budete mít pestrou stravu bohatou na vitamín C. Zdrojem je například paprika, brokolice, kyselé zelí nebo květák. Stejně tak vitamín C obsahují jahody, kiwi nebo brusinky. Pochopitelně však můžete využít také doplňky stravy. Ideální jsou tablety, existují však i jiná provedení.

Nedostatek vitamínu C není nic příjemného. Mírná avitaminóza se projevuje zpomalením růstu, kazením zubů a tvorbou modřin. Objevit se mohou také deprese a vyčerpání organismu. Předávkování tímto vitamínem je vyjímečné. Jde totiž o vitamín rozpustný ve vodě, který tělo vylučuje společně s močí. Pokud by však denní dávky byly příliš velké, můžete si zadělat na ledvinové kameny nebo průjmové onemocnění.

Vitamín D3

Jistě víte, že vitamín D3 je opravdu důležitým vitamínem. Jeho nedostatek není nijak výjimečný. Hlavním zdrojem je sluneční záření a v dnešní době nikdo z nás netráví na sluníčku tolik času, kolik by měl. Z toho důvodu se vitamín D uměle přidává například do mléka, pomerančového džusu neo ovesných vloček. Nicméně tento vitamín je důležitý pro imunitu, dále pomáhá ke vstřebávání vápníků a fosforu, k udržení zdraví kostí a normální činnosti svalů. V neposlední řadě má vliv na zdraví zubů a podílí se na procesu dělení buněk.

Jak užívat vitamín D3?

Tento vitamín najdete například v mořských rybách. Zdrojem bývá losos nebo tuňák, stejně tak tresčí játra. Bohužel však z potravy většinou dostatek tohoto vitamínu nezískáte a tak je dobré ho doplňovat pomocí doplňků stravy od podzimu do jara.

Nedostatek vitamínu D může u dětí vyvolat křivici a chorobné oslabení kostí, vypadávání zubů, poruchy spánku a podrážděnost. U dospělých se zvyšuje riziko osteoporózy. Provázet může také svalovou slabost, průjem a nervozitu. Objevit se může také rozmazané vidění. Velké dávky z potravinových doplňků mohou působit při dlouhodobém nadužívání problémy. Přebytek se z těla totiž nevylučuje. Mohou se objevit bolesti hlavy, ztráta chuti k jídlu, žízeň, nevolnost a zvracení. Největší riziko předávkování je u dětí.

Vitamín K2

Tento vitamín není příliš známý. Přesto je však neméně důležitý. Ve stravě je vitamín K2 poěrně vzácný a tak mnoho lidí trpí jeho nedostatkem. Z toho důvodu je tedy vhodné ho doplňovat v průběhu celého roku. Podzim je však pro organismus opravdu náročný a proto je právě v tomto období jeho doplňování nejdůležitější. Tento vitamín podporuje imunitu, přispívá k normální srážlivosti krve a také k udržení normálního stavu kostí.

Jak užívat vitamín K2?

Co se týká potravin, najdete K2 ve fermentovaných potravinách jako je kysané zelí nebo sýr natto. Vitamín je také ve vejcích a másle, ale pouze pokud jsou zvířata krmená přirozené trávou. Nejisté množství obsahuje také sýr brie a gouda. Mnohdy se prodává ve formě doplňků stravy společně s vitamínem D3. To je zejména na podzim opravdu skvělá volba. Samozřejmě však můžete zvolit také samostatný vitamín.

Nedostatek vitamínu se projevuje vyčerpáním, bolestí hlavy, kloubů a svalů. Velký nedostatek je však velmi vzácný, problémy mívají kojenci a lidé trpící střevním onemocněním nebo nemocemi jater. Tímto vitamínem se lze předávkovat. Nadbytek způsobuje hemolýzu. Nutno podotknout, že k předávkování nemůže dojít z potravy, ale jen z doplňků stravy konzumovaných ve velkém množství.

Vitamín E

Společně s vitamínem A a C patří vitamin E mezi hlavní antioxidanty. Chrání tedy tělo před působením volných radikálů. Jde o vitamín rozpustný v tucích, který podporuje správné fungování kardiovaskulárního systému, přispívá k normální činnosti jater, spolupodílí se na dobrém stavu ženských pohlavních orgánů a zlepšuje stav kůže. Podporuje také mozkovou činnost

Jak užívat vitamín E?

Tento vitamín obsahují rostlinné oleje (slunečnicový, kukuřičný, sójový nebo řepkový). Značné množství obsahují také lískové ořechy nebo pšeničné klíčky. Pochopitelně je možné tento vitamín přijímat také ve formě doplňků stravy.

Nedostatek se projevuje zkrácením doby přežívání červených krvinek, poruchou funkce vaječníků a varlat. Může dojít až k neplodnosti. Objevit se mohou poruchy nervů a svalů nebo chůze. Po konzumaci větší než doporučené dávky se může dostavit nevolnost, průjem, únava a svalová slabost. Vitamín E je málo toxický. Dlouhodobé nadužívání však může vést k zhoršenému vstřebávání vitamínu K a ke snížení krevní srážlivosti.

Vitamíny nestačí, je třeba se zaměřit na více věcí

Nejen vitamíny jsou potřeba v podzimních dnech. Důležité je doplňovat do těla také minerály a antioxidanty. Na co je tedy ještě dobré se zaměřit?

Zinek

Skvělý pomocník proti nachlazení. Zinek totiž zvyšuje aktivitu imunitního systému a pomáhá zkracovat onemocnění v případě, že k němu došlo. Kromě toho podporuje psychickou výkonnost.

Koenzym Q10

Je to silný antioxidant, který si tělo dokáže vytvořit samo. Jeho produkce však klesá s věkem. Koenzym Q10 podporuje imunitní systém a zvyšuje kompletní odolnost organismu. Navíc může pomoci při potížích s tlakem.

Chlorella

Sladkovodní řasa, která je skvělým zdrojem vitamínů a minerálů. Chlorella napomáhá správnému fungování naší imunity. Navíc dokáže zvyšovat energii a vitalitu. A v neposlední řadě tato řasa dokáže tělo zbavit odpadních látek a napomáhá tak detoxikaci.

Česnek

Jistě víte, že česnek je skvělý pomocník nejen v kuchyni. Kromě toho zvyšuje antioxidační kapacitu těla a přispívá ke zdraví a obranyschopnosti těla. Ano, jeho vůně nemusí být každému zrovna příjemná, existuje však řešení. Kapsle s výtažky z česneku totiž mají v podstatě stejné účinky jako pravý česnek. Po jejich konzumaci se nemusíte obávat zápachu z úst.

Glutathion

Nejde o vitamín, ale o antioxidant který by si lidské tělo mělo vytvořit samo. A také to dělá. Ne vždy je ho však dostatečné množství a z toho důvodu je potřeba ho doplňovat. Glutathion totiž podporuje imunitu, regeneraci buněk, činnost ledvin. Dále má protizánětlivé účinky, detoxikuje těžké kovy a toxiny, přispívá ke zdraví pokožky a pomáhá detoxikaci jater.

Probiotika

Jistě víte, že probiotika pomáhají s trávením a posilují zdraví střev. V zimě je to důležitější než jindy. Dobré bakterie ve střevech pomáhají bojovat s infekcemi. Ty mohou být způsobené viry, parazity, kvasinkami nebo plísněmi.

Affiliate program