Blog, Strana 13

V zimě musíme tělu dodávat potřebné vitamíny

Zimní období je pro mnoho z nás nejneoblíbenější. Nejen, že je venku zima a je brzy tma, ale také na nás číhají nejrůznější viry. Je to doba, kdy jsme náchylní k onemocnění, a tak je třeba své tělo zásobovat vitamíny. Jedním z nejdůležitějších vitamínů pro naše tělo je vitamin C.

V zimě je třeba doplňovat vitamin D

V zimních měsících trpí nedostatkem vitamínu D až polovina populace. Je to tím, že částečně se tento vitamin do těla dostává díky slunečnímu záření, které je v zimě velmi slabé a méně časté než v jiných obdobích roku. Vitamin D je však pro tělo důležitý i přes zimu. Ba ještě důležitější s ohledem na viry, které se v zimě více vyskytují. 

Banánové vafle bez přidaného cukru

Myslíte si, že mlsat zdravě není možné? Nebo že zdravé mlsání rozhodně není chutné? To určitě není pravda. I zdravé věci mohou skvěle chutnat. Důkazem je například tento recept na skvělé banánové vafle, které jsou kompletně bez cukru.

Klouby potřebují výživu téměř v každém věku

V případě, že aktivně sportujete a trápí vás bolest kloubů, měli byste se zamyslet v první řadě nad správnou technikou pohybu a v druhé řadě také nad výběrem vhodného výživového doplňku pro klouby. Jistě víte, že základem zdravého kloubu je zdravá chrupavka, kterou je třeba dobře vyživovat.

Znáte zdravé tuky? Prozradíme, kde je najdete

Tuky byly dříve zatracované a v žádném případě nepatřily do zdravého jídelníčku. Mnoho lidí bylo přesvědčených, že konzumace tuku vede k jeho ukládání. Výzkumy však prokázaly, že tuk má v každém jídelníčku své nezastupitelné místo. Vždyť tuky se podílí na mnoha tělesných procesech, navíc jsou důležité pro vstřebávání některých vitamínů. Pojďme si tedy představit zdroje tuků, které byste rozhodně neměli vynechávat ze svého jídelníčku.

Co je to kolagen a jaký má vliv na naše tělo?

Kolagen je protein neboli bílkovina. Skládá se z devatenácti aminokyselin, které jsou za sebou poskládané do dlouhých řetězců a spirál. Jde o pomyslný spojovací materiál, který drží pohromadě buňky v našem těle. Původ slova kolagen je z řeckého slova kólla, tedy lepidlo. Kolagen tvoří třetinu bílkovin v lidském těle. Naleznete ho v kostech, šlachách, cévách, chrupavkách, svalových tkáních, zubech i v pokožce.

Noční protein: Proč je vhodné konzumovat protein před spaním

Proteiny, které obsahují jen kasein, jsou označovány jako noční nebo pomalé bílkoviny. Poskytují totiž tělu pomalý a stálý přístup aminokyselin. Jsou tedy ideální právě na noc, kdy ho může tělo využívat k obnově svalové tkáně. Využít je lze také během dne, kdy nebudete moci konzumovat dostatek bílkovin.

Vegetariánské a veganské proteiny: jaké jsou v nich rozdíly?

Vegetariánské proteiny jsou rostlinné i živočišné proteiny, které však neobsahují bílkoviny z masa. Oproti tomu veganské proteiny jsou čistě rostlinné proteiny. Pojďme se podívat na jejich rozdíly, výhody a nevýhody.

Low carb aneb nízkosacharidová strava

Slovní spojení low carb jste již pravděpodobně někdy slyšeli. Víte však, co to jsou low carb potraviny? Co to znamená nízkosacharidová strava? Co můžete jíst a čemu se naopak musíte vyhnout? Má stravování low carb také nějaká rizika?