Zdravé vánoční cukroví: jak mlsat zdravě a bez výčitek

K vánočním svátkům bezesporu patří také cukroví. Je to tradice, kterou nelze opomíjet. Bohužel však jde také o kalorickou bombu. Navíc jsou lidé, kteří z různých důvodů sladké cukroví z bílé mouky jíst nemohou. Někdo nechce jíst tradiční vánoční cukroví proto, že drží redukční dietu, jiní si udržují postavu kvůli sportu nebo vyznávají zkrátka zdravý životní styl.

Někteří chtějí péct zdravě, protože mají malé děti. A pak jsou tu také tací, kteří mají nejrůznější intolerance nebo potravinové alergie. A také lidé, kteří nejedí živočišné produkty. Pro tu všechny je tu alternativa: zdravé vánoční cukroví. To lze totiž vyrobit z alternativních druhů mouky, s alternativními sladidly a dokonce bez lepku, mléka nebo vajec.

Jaké jsou základní body pro zdravé cukroví

  • Vyměnit bílou mouku za bezlepkovou nebo celozrnnou,
  • bílý cukr nahradit za alternativní sladidla,
  • živočišné produkty vyměnit za rostlinné,
  • používejte hořkou čokoládu bez cukru, případně kvalitní marmeládu,
  • sladké a těžké máslové krémy vyměňte za odlehčené varianty.

Není mouka jako mouka

Péct se dá s alternativními druhy mouky, ale také čistě bez mouky. Čím lze tedy v při pečení cukroví nahradit klasickou bílou mouku? A proč je vlastně bílá mouka tak špatná pro naše tělo a zdravé stravování? Bílá mouka se vyrábí ze zrn bez svrchního obalu. Tím pádem neobsahuje žádné minerály, vlákninu ani vitamíny. Všechny tyto látky se totiž skrývají právě v obalu zrna. Naopak bílá mouka obsahuje lepek. Ten pro tělo však není příliš vhodný, jelikož se usazuje na stěnách střev. Střeva jsou pak nepropustná pro živiny i vitamíny. To všechno znamená, že pokud budete konzumovat velké množství bílé mouky, čekají vás pravděpodobně zdravotní problémy. Může jít o problémy s trávením, ale také nadváhu, sníženou imunitu, rýmu, zahlenění, případně také o vyrážky a ekzémy.

Celozrnná mouka

Celozrnná mouka má pro organismus celou řadu výhod. Tělo ji dokáže efektivněji a mnohem rychleji strávit a také z ní získá mnoho prospěšných látek. Bílá mouka totiž proti celozrnné obsahuje až o 85 % méně hořčíku a vitamínů B a E. Dále o 80 % méně zinku a železa a v neposlední řadě také až o 60 % méně vápníku.

Mouka z celých zrn navíc obsahuje také vlákninu. Ta je důležitá pro fungování trávicího systému. Dostatek vlákniny v organismu zrychluje trávení, také pročišťuje střeva a váže na sebe škodlivé látky. Kromě toho vláknina také snižuje hladinu krevního cukru, cholesterolu a je nápomocná při redukci váhy. Vláknina má příznivý vliv také na kvalitu nehtů, pokožky a vlasů.

Špaldová mouka

Tatou mouka se získává ze špaldy a obsahuje mnohem méně lepku, než bílá mouka. Také má vysoký podíl vlákniny, bílkovin a tuku. Také obsahuje více hořčíku, vápníku, zinku, vápníku, fosforu, draslíku a vitamínů A, E a B.

Ovesná mouka

Ovesná mouku si jednoduše můžete vyrobit doma. Stačí si koupit kvalitní ovesné vločky a ty pak rozemlít. Mouka z ovesných vloček a samozřejmě i samotné ovesné vločky jsou bohaté na vitamín B, železo a fosfor. Obsahují také vlákninu, proteiny a zdravé tuky.

Žitná mouka

Mouka z žitných zrn vzniká rozemletím celého zrna. Díky tomu obsahuje vitamíny, železo i aminokyseliny. Samozřejmě i tato mouka je plná vlákniny. Žitná mouka má také další příznivé účinky na naše zdraví.

Ječná mouka

Mouka ze zrn ječmene neobsahuje velké množství lepku a má v sobě vitamíny B, zdravé tuky, minerální látky i vlákninu. Našemu organismu ječná mouka dodává energii a dokonce pomáhá s bojem proti stresu.

Jáhlová mouka

Jde o mouku bohatou na vitamín B, železo a zinek. Je ideální pro malé děti, obsahuje spoustu minerálních látek.

Rýžová mouka

Logicky je tato mouka vyrobená z rýže. Je lehce stravitelná a podporuje snižování krevního tlaku. Neobsahuje lepek.

Amarantová mouka

Obsahuje rostlinné tuky a cukry. Také obsahuje vlákninu. Ideální je pro sportovce, vegany a vegetariány. A to zejména proto, že má vysoký obsah bílkovin. Má také nízký glykemický index. Neobsahuje lepek.

Kokosová mouka

Mouka, která je bohatá na vlákninu a minerály. Je bezlepková a obsahuje málo sacharidů. Ideální právě pro dietní pečení. Mouka hodně saje tekutinu.

Kukuřičná mouka

Vyrábí se z jemné mletého kukuřičného zrna. Používá se nejen na pečení, ale také na zahušťování. Obsahuje vitamíny A, C a E a také řadu minerálů. Má také dostatečné množství vlákniny. Neobsahuje lepek.

Mandlová mouka

Tato mouka se vyrábí z rozemletých mandlí. Neobsahuje lepek. Je zdrojem vlákniny, tuků a také železa. Pracuje se s ní stejně jako se pšeničnou moukou.

Jablečná mouka

Skvěle nahradí mouku, ale také sladidlo. Je totiž přirozeně sladká. Navíc obsahuje antioxidanty a nemá lepek.

Nahraďte cukry jiným sladidlem

Cukr je pro organismus opravdu nevhodnou potravinou, jeho konzumace může vést k obezitě. Navíc poškozuje zubní sklovinu a podporuje vznik zubního kazu. Bílý cukr neobsahuje žádné vitamíny, minerály,esenciální tuky ani bílkoviny. Jsou to tedy jen prázdné kalorie, které s sebou nesou zdravotní rizika. Mimo jiné může jít o závislost podobnou jako je ta na drogách. Na trhu jsou však alternativy tohoto sladidla.

Stévie

Je mnohonásobně sladší než cukr a neobsahuje prakticky žádné kalorie. Neovlivňuje hladinu cukru v krvi a udržuje správné pH v ústech.

Čekankový sirup

Obsahuje opravdu velké množství vlákniny a nízký obsah cukru. Má stejnou sladivost jako med, obsahuje však o 95 % méně cukru a také takřka o polovinu méně kalorií. Neobsahuje laktózu ani lepek.

Agávový sirup

Má nízký glykemický index, nezvyšuje hladinu cukru v krvi a má vysokou sladivost. Bohužel má velké množství fruktózy a ta zatěžuje játra.

Javorový sirup

Obsahuje vitamíny, minerály a také fruktózu a glukózu. Kromě toho obsahuje také antioxidanty. Na pečení je skvělý. Podobá se řepnému nebo třtinovému cukru.

Rýžový sirup

Jemné sladidlo vhodné na pečení i na slazení nápojů. Chuť pokrmů nezmění.

Melasa

Zdravé sladidlo z cukrové třtiny. Ideální zdroj železa, vápníku a jiných minerálních látek.

Kokosový cukr

Tento cukr z nektaru palem je zdrojem mnoha výživných látek.

Datle

Datle nebo datlový sirup obsahují vitamíny B, železo, vápník a draslík. Bohužel však obsahuje velké množství kalorií, tudíž není dobré ho konzumovat ve velkém.

Alternativy vajec do pečení

Jako náhradu vajec lze použít opravdu velké množství surovin. Při přípravě sušenek nebo vánočního cukroví můžete tedy použít alternativu. Na počátku je důležité se zamyslet nad tím, jakou funkci v receptu vejce měla. Měla pojit nebo zvláčnit? Například u lineckého těsta náhrady není potřeba, vejce lze zkrátka v receptu vynechat. Pokud je třeba nahradit více vajec, je několik možností.

Jednou z alternativ je sójová mouka. Stačí ji smíchat s vodou. Ideální pro nejrůznější těsta. Další alternativou vajec pro pečení je voda z cizrny, které se říká aquafaba. Používá se například na výrobu makronek nebo pusinek. Ideální za zvláčnění těsta jsou banány. Ty těsto také spojí. Navíc těsto rovnou přirozeně osladí a vy už nemusíte hledat alternativu za cukr. Podobně lze používat také jablečný protlak. V tomto případě musíte počítat s tím, že cukroví bude chutnat po jablkách. Při pečení můžete použít místo vajec také chia semínka. Je třeba je nechat nabobtnat. Obdobně fungují také lněná semínka. Místo vejce lze v křehkých těstech použít také rostlinné mléko.

Také máslo lze nahradit rostlinnými produkty

Klasické máslo lze nahradit mnoha způsoby, a to i při pečení. V takovém případě je však důležité vybrat takové tuky, které jsou určené pro tepelnou úpravu. Obsahují vyšší podíl tuku a vyšší množství nasycených mastných kyselin. Použít se tedy dá například některý rostlinný tuk jako je Flora nebo třeba Zlatá Hana. Případně lze použít i řepkový olej.

Affiliate program