Arginin

Co je to arginin

Arginin je jedna z dvaceti aminokyselin, kterou lidské tělo získává z proteinů ve stravě. Považuje se za semi-esenciální aminokyselinu. Tudíž je možné ji do organismus získat dostatek ze stravy. Je to pochopitelně podmíněné tím, konzumovat vyváženou stravu. 

Kde je arginin

Pokud chcete svému tělu pomoci a získat arginin z potravy, je vhodné si vybrat zdroje kompletních bílkovin. Kromě argininu totiž obsahují i další kyseliny potřebné k růstu svalové tkáně. Bohatým zdrojem argininu je krůtí maso, najdete ho však také v dýňových semínkách nebo sójových bobech. Pokud jíte vyváženou stravu, nemusíte se starat o další doplňování. K dostání je však také jako doplněk stravy ve formě tablet nebo injekcí. 

  • červené maso
  • drůbeží maso
  • játra a další orgány
  • ryby
  • mléčné výrobky
  • vejce
  • semena a ořechy
  • fazole
  • listová zelenina
  • spirulina
  • mořská řasa

Co dělá arginin

Tělo používá arginin k syntéze oxidu dusnatého, který pomáhá krevním cévám expandovat a také relaxovat. Jestliže prožíváte stavy, které ovlivňují krevní cévy a srdce, je pravděpodobné, že vám lékař doporučí zařadit do jídelníčku potraviny bohaté na arginin.  Kromě toho, že má arginin vliv na kardiovaskulární zdraví a pomáhá léčit ucpané tepny, anginu pectoris nebo ischemickou chorobu srdeční dokáže také bojovat s infekcemi, podporuje hojení ran a je vhodný jako podpora pooperační rekonvalescence. 

 

  • podporuje regulaci hladiny krevního cukru
  • pomáhá zásobovat mozek kyslíkem
  • podporuje erekci
  • podporuje regeneraci
  • zlepšuje imunitní reakci organismu

Kdo trpí nedostatkem

Nedostatek argininu ze stravy získávají často děti a starší osoby. Potíže s jeho množstvím ve stravě mohou mít také vegetariáni a vegani. Zvýšený příjem argininu je vhodný také pro osoby s metabolickými poruchami a sportovce. 

Jaké jsou výhody pro sportovce

Tato látka zvyšuje produkci oxidu dusnatého, díky kterému se lépe okysličují svaly. Důsledkem je rychlejší dodávání živin i kyslíku do svalových tkání. Pokud tedy budete užívat arginin jako doplněk stravy čeká vás větší vytrvalost, rychlejší regenerace po tréninku a také tato látka podpoří spalování tuků. Užívá se před tréninkem, ale konzumovat ho lze také po tréninku k efektivnějšímu zastavení katabolismu. 

Jak používat

Pokud jste sportovec a potřebujete přijímat větší množství argininu, je vhodné používat jako doplněk stravy. Bohužel neexistuje obecně platné doporučené množství. Za účinnou dávku se považuje 3 až 10 gramů denně. Vyšší dávky s sebou nesou riziko vedlejších účinků. V případě, že ho chcete užívat před sportovním výkonem, je dobré k němu užívat také citrulin. Obě látky se doplňují a díky tomu dojde k maximálnímu účinku. Pokud ho chcete konzumovat po tréninku, pak je vhodná forma AAKG. Ta podporuje proteosyntézu a dokáže zastavit katabolismus. 

Související pojmy: