Zelené potraviny: Placebo nebo zázrak?

Zelené potraviny jsou bakterie, řasy a trávy, které obsahují spoustu bílkovin a mikroživin. Často se můžeme setkat s tím, že zelené potraviny jsou označované jako superpotraviny. Jejich jednoznačná definice neexistuje. Nejčastěji se mezi ně řadí zelený mladý ječmen, chlorella a spirulina. Někteří však za zelené potraviny považují také mladou pšenici a vojtěšku.

Občas se můžete setkat také s názorem, že k zeleným potravinám patří v podstatě jakákoliv zelená zelenina. Pojďme si však nyní představit pět základních zástupců zelených potravin. Tedy těch, se kterými se pod tímto názvem setkáváme nejčastěji.

Proč jsou zelené potraviny populární?

Jednoduše slibují zázraky. Hovoříme o nich jako o superpotravinách. A není divu. Zelené potraviny obecně obsahují mnoho živin, minerálů, vitamínů, antioxidantů a enzymů. K tomu v nich najdete také chlorofyl, vlákninu a proteiny. Velmi často se o nich hovoří ve spojitosti s detoxikací organismu. Podle dostupných informací totiž zelené potraviny dokáží organismus nejen očistit, ale také harmonizovat. Navíc dodávají tělu potřebnou energii, podporují imunitu, mají blahodárný vliv na psychiku, působí jako prevence některých onemocnění a pomáhají při hubnutí. Hovoří se také o tom, že zelené potraviny dokáží zpomalit stárnutí.

Jak poznat kvalitní zelené potraviny?

Na trhu je mnoho doplňků stravy. Kvalita zelených potravin je přitom různá. Víte, jak poznat kvalitní zelené potraviny? Při výběru se vždy zaměřte na složení produktu. Ostatně to platí při výběru jakéhokoliv doplňku stravy nebo potraviny. Důležité je, aby výrobce uvedl podrobné složení. Nejdůvěryhodnější jsou ty produkty, které uvádí veškeré složky výrobku. Nezapomeňte se zaměřit také na zemi původu. V Česku vypěstované zelené potraviny zřejmě nenajdete. Uvádí se, že nejkvalitnější chlorellu nebo spirulinu vyrábí na Taiwanu. Nejkvalitnější surovina pro výrobu mladého ječmene se dováží z Utahu. V obou státech jsou pěstitelé s dlouholetou zkušeností.

Kromě výše zmíněného je dobré se zaměřit také na čerstvost suroviny. Zelené potraviny totiž obsahují mnoho vitamínů a dalších hodnotných látek, ale stárnutím se v nich množství prospěšných prvků snižuje. Je třeba vědět, že chlorella má od výrobce uvedenou trvanlivost obvykle 4 roky. Neznamená to však, že po 4 letech bude obsahovat stejné množství minerálů a vitamínů jako po zpracování. Ideální je po výrobě konzumovat chlorellu do jednoho roku.

Zelený ječmen

Známý také pod názvem mladý ječmen. Roste ze stejného semínka jako klasický ječmen, ze kterého se vyrábí pivo nebo pečivo. Sklízí se však předčasně, protože zhruba při výšce 20 centimetrů má nejvíce živin. Jeho lístky se proto při takové výšce sklidí a později vylisují. Kapalný extrakt se poté suší a vznikne prášek. Právě ten se prodává jako doplněk stravy.

Mladý ječmen je superpotravina, která přispívá k posílení imunity a je vhodný pro detoxikaci organismu. Najdete v něm sedm desítek minerálů a také vitamíny B, C, E a K. Veškeré vitamíny a minerály ze zeleného ječmene jsou pro tělo dobře stravitelné a následně využitelné. Tato superpotravina obsahuje také 18 aminokyselin z čehož je 8 esenciálních. Tedy těch, které si naše tělo samo neumí vytvořit.

Výhody zeleného ječmene:

  • Dodává tělu minerály, vitamíny a enzymy.
  • Odstraňuje pálení žáhy.
  • Je skvělý pro překyselený organismus.
  • Pomáhá udržovat zdravý imunitní systém.
  • Obsahuje melatonin, serotonin, vápník, železo nebo betakaroten.
  • Odstraňuje z těla těžké kovy.
  • Přispívá k prevenci Alzheimerovy choroby.
  • Je úžasný pro krvetvorbu.
  • Pomáhá při úlevě od svědění nohou způsobené chůzí.
  • Pomáhá při zápachu z úst i tělesném zápachu.
  • Vhodný jako prevence proti zubnímu kazu.
  • Pomáhá při hojení otevřených ran.
  • Je vhodný pro diabetiky.
  • Neobsahuje lepek.

Jak užívat zelený ječmen

Mladý ječmen můžete užívat ve formě tablet nebo prášku. Dostupný je také jako nápoj, který je výborně stravitelný. Šťávu si můžete smíchat s vodou nebo klasickým džusem. Doporučená denní dávka je 1 čajová lžička prášku dvakrát nebo třikrát denně. U dětí stačí polovina dávky. Naopak nemocní nebo starší lidé mohou konzumovat i vyšší množství látky. Nejlépe se zelený ječmen vstřebá nalačno. Vhodné je vypít ho ráno po probuzení asi 30 minut před jídlem.

Mějte však na paměti, že při vyšších dávkách se mohou objevit přechodné potíže. Tělo se totiž bude čistit. Počítejte tedy s tím, že se může objevit průjem, únava nebo bolest hlavy. Je tedy vhodné ke zvýšení dávek přistupovat zcela individuálně. Užívat je třeba alespoň dva měsíce. Jedině tak se mohou jeho příznivé účinky projevit. Pokud vám zachutná, je možné ho bez problému užívat dlouhodobě bez přerušení.

Kdy se zelenému ječmenu vyhnout

Stejně jako u jiných potravin se může objevit alergie. V případě, že se objeví poruchy trávení, svědění, kopřivka nebo jiná alergická reakce, je třeba s užíváním přípravku přestat. Mladý ječmen není vhodný ani po operaci žaludku nebo střev, při akutních zánětech žilního systému, plicní embolii nebo při užívání léků na ředění krve. Stejně tak není mladý ječmen vhodný pro celiaky a osoby před nebo po operaci.

Oficiálně není potvrzené, zda je vhodné konzumovat zelený ječmen v těhotenství a při kojení. Detoxikace organismu se však v těhotenství obecně nedoporučuje. Je třeba se tedy raději poradit o užívání se svým ošetřujícím lékařem.

Spirulina

Je to sinice, tedy vodní bakterie, která je obsažena v mnoha potravinových doplňcích. Zlepšuje kvalitu komplexního jídelníčku a bojuje proti nejrůznějším onemocněním. Spirulina před zpracováním vypadá jako šroubovice zelenomodré barvy. Obsahuje velké množství živin, zejména kvalitní bílkoviny. Spirulině se přezdívá zelená krev a pochází nejčastěji z Thajska, Taiwanu, Indie, Číny, Japonska nebo USA. Na trhu spirulinu najdete ve formě prášku, kapslí, tablet nebo vloček.

Spirulina je podobní chlorelle. Obsahuje chlorofyl, velké spektrum vitamínů a minerálů. V vitamínů můžeme jmenovat A, B6, C, E, K, cholin, niacin, thiamin, riboflavin nebo kyselinu pantotenovou. Z minerálů pak magnesium, draslík, zinek, železo, fosfor, měď, selen, sodík, vápník nebo mangan. Dále spirulina obsahuje také osm aminokyselin. Spirulina působí proti oxidativnímu stresu a podle některých výzkumů dokáže pomoci se snížením škodlivého cholesterolu. Tato superpotravina pomáhá také při hubnutí, prospívá střevní mikroflóře (nezatěžuje střeva a je snadno stravitelná) a pomáhá zmírnit příznaky diabetu. Pravidelná konzumace údajně také pomáhá snížit krevní tlak a může přispět ke zrychlení metabolismu organismu.

Výhody užívání spiruliny:

  • Pomáhá zmírňovat příznaky alergie, protože snižuje hladinu histaminu.
  • Působí antitoxicky a váže na sebe těžké kovy.
  • Podporuje také psychické zdraví a je doplňkem při léčbě poruchy nálad.
  • Hodí se také pro vegetariány a vegany.
  • Poukazuje se na protizánětlivé, antivirové a antimikrobiální vlastnosti.
  • Spirulina urychluje hojení ran.
  • Posiluje imunitní systém člověka.
  • Pomáhá pacientům s atopickým ekzémem.
  • Je vhodná pro pomoc s premenstruačním syndromem.
  • Dodává do těla více kyslíku.
  • Podporuje regeneraci a růst svalů.
  • Podporuje odbourávání tuků.

Jak se spirulina užívá

Pokud si koupíte prášek, pak ji můžete přidat například do džusu, smoothie nebo jogurtu. V případě tablet je vhodné jen zapít dostatečným množstvím vody. Není vhodné kombinovat spirulinu s kofeinovými, sladkými sycenými nápoji nebo alkoholem. Všechny tyto nápoje totiž snižují její pozitivní účinky na organismus. Skvěle se doplňuje s chlorellou nebo zeleným ječmenem.

Doporučená denní dávka pro dospělého jedince je 2-3 gramy. Je však možné ji konzumovat i ve větším množství. Denní příjem by však v žádném případě neměl přesáhnout 50 gramů.

Pro koho není spirulina vhodná a kdy se ji vyhnout

Jde v podstatě o neškodnou potravinu, pokud nebudete přesahovat nejvyšší možnou denní dávku. Při předávkování by hrozilo nebezpečí ze strany kovů. Ty by mohly spirulinu kontaminovat. Spirulina není vhodná pro pacienty s autoimunitním onemocněním jako je revma nebo roztroušená skleróza. Nehodí se ani pro osoby užívající léky na ředění krve nebo imunosupresivní léky. Není vhodná ani pro pacienty s fenylketonurií. Může se také objevit alergická reakce, a to u osob alergických na mořské plody. U těhotných žen není užívání doslovně zakázané, nicméně je v takovém případě vhodné se o jejím užívání nejprve poradit se svým lékařem.

Chlorella

Chlorella je sladkovodní jednobuněčná zelená řasa. Pochází z Taiwanu a Japonska a je řazena mezi superpotraviny. Je bohatá na živiny a přináší široké spektrum prospěšných látek pro zdraví. Chlorella je bohatá na chlorofyl a pro užívání ve formě doplňků stravy se získává ze speciálně pěstovaných vodních kultur. Po sklizni se řasa nejprve čistí a potom suší. Následně se zpracuje do různých forem. K dostání je ve formě prášku, kapslí, tablet nebo kapek.

Chlorella obsahuje asi 65 % proteinů s kompletním spektrem aminokyselin. Je tedy vhodný zdrojem bílkovin zejména pro vegany a vegetariány. Kromě toho je chlorella plná vitamínů A, C, E a také vitamínů skupiny B. Z minerálů obsahuje hořčík, železo, draslík nebo zinek. Dále jsou v ní také omega-3 mastné kyseliny. Chlorella má detoxikační účinky a pomáhá z těla odstraňovat těžké kovy i jiné nažádoucí látky. Navíc podporuje činnost jater a zlepšuje odolnost organismu jako celku. Díky obsahu vlákniny má chlorella pozitivní vliv na trávení, podporuje zdravou střevní mikroflóru.

Výhody užívání chlorelly:

  • Má antioxidační účinky.
  • Je zdrojem železa a podporuje tvorbu červených krvinek i hemoglobinu.
  • Je zdrojem vápníků a tan přispívá k normální srážlivosti krve nebo k normální činnosti svalů.
  • Obsahuje vitamín B12 podporující správnou funkci nervové soustavy i psychiky.
  • Obsahuje chlorofyl a díky tomu působí protizánětlivě.
  • Chlorella zvyšuje odolnost proti stresu.
  • Přispívá ke snížení únavy a vyčerpání.
  • Pomáhá imunitnímu systému.
  • Přispívá k normálnímu stavu zubů a kostí.

Jak užívat chlorellu?

Již jsme zmínili, že je k dostání ve formě kapslí, tablet, prášku nebo kapek. Pokud zvolíte tablety, pak stačí je zapít. Ve formě prášku je možné si chlorellu přidat do jídla nebo nápoje jako je džus ši smoothie. Doporučenou denní dávku vždy uvádí výrobce. Nicméně se pohybuje mezi 2 a 5 gramy denně. Nikdy by dávka neměla překročit 6 gramů na den. Při užívání je důležité dodržovat také pravidelný pitný režim. Chlorellu není vhodné užívat dlouhodobě. Kúra by měla být maximálně tříměsíční a potom je vhodné alespoň na jeden měsíc vynechat.

Pro koho není chlorella vhodná?

Chlorellu by neměli užívat lidé po transplantaci orgánů, dále osoby trpící autoimunitním onemocněním nebo onemocněním žilního systému. Vhodná není ani při užívání léků na potlačení imunity nebo ředění krve. Nehodí se ani pro osoby, které trpí chronickým zánětem trávicího traktu nebo hyperfunkcí štítné žlázy. Oficiálně se nedoporučuje také v těhotenství a při kojení. Je to však proto, že neexistuje dostatek studií. Údajně praxe ukazuje, že plod chlorella neovlivňuje a mamince pomáhá s doplněním železa a zlepšuje kvalitu mléka. Je tedy na každém, aby sám zvážil, zda chlorellu užívat v těhotenství a při kojení. Ideální je poradit se se svým ošetřujícím lékařem.

Pochopitelně se může objevit také alergická reakce na chlorellu. Je to sice vzácné, ale ne nemožné. Pokud tedy po konzumaci cítíte svědění v krku a ústech, dýchací obtíže nebo máte průjmy, raději chlorellu ihned vysaďte.

Vojtěška aneb Alfalfa

Alfalfa je arabské slovo, které v překladu znamená praotec všeho jídla. Skutečně, díky nutričnímu bohatství byly právě klíčky tolice vojtěšky vděčným zdrojem výživy. Tolice vojtěška pochází z jižní a střední části Asie. V současné době ji však najdete takřka po celém světě. Nejprve byla vojtěška pěstovaná jako krmivo pro hospodářská zvířata. Postupně však lidé přišli na to, že z ní mohou mít užitek. Vojtěška je totiž štědrá na látky prospěšné pro náš organismus. Obsahuje vitamín C a K, vápník, kyselinu listovou, hořčík, mangan, zinek, železo, draslík, křemík, fosfor a protizánětlivé flavonoidy. Jíst ji můžete v podobě kořínků a výhonů. Lze ji také přidávat do jídla a nápojů v sušené podobě. Často se také mele na jemný prášek. Z něj se dá připravit smoothie, jogurt nebo nálev.

Výhody užívání vojtěšky

  • Vojtěška má pozitivní účinky na krevní oběh a cévy.
  • Pozitivně ovlivňuje trávení a snižuje produkci plynů a nadýmání.
  • Vojtěška působí protizánětlivě a posiluje ledviny a prostatu.
  • Snižuje hladinu kyseliny močové.
  • Obsahuje spoustu vitamínů a minerálů a také flavonoidy.
  • Usnadňuje vstřebávání bílkovin ze stravy.
  • Působí proti vypadávání vlasů a udržuje zdravé nehty.
  • Snižuje nezdravý LDL cholesterol.
  • Podporuje ženské sexuální zdraví.

Jak užívat vojtěšku?

Vojtěšku není vhodné užívat dlouhodobě. Užívat ji lze maximálně tři měsíce v kuse. Užívat lze čerstvou šťávu z vojtěšky. Připravuje se ideálně na odšťavňovači, případně se utržený nať rozemele a šťáva vymačká. Vylisujeme asi 50 mililitrů, které rozdělíme na dvě dávky. Druhou dávku je třeba uchovávat v lednici v uzavřené nádobě. Šťávu nelze chystat do zásoby na více dní. Prášek se vyrábí tak, že se po usušení na sluníčku vojtěška rozdrtí. Uchovává se v dobře uzavřených nádobách, ideální je umlít si dávku na týden a poté opět čerstvou. Užívají se půl kávové lžičky maximálně čtyřikrát denně. Případně lze užívat naklíčená semena. Ty se konzumují jen tak nebo v salátech. Opět maximálně 2-3 kávové lžičky denně.

Pokud ji chcete jíst v zimě, pak ji můžete pěstovat na okně jako řeřichu. Pokud nechcete mít s vojtěškou žádnou práci, lze koupit tinkturu jakožto doplněk stravy, případně také klasické kapsle. Jestliže si koupíte hotový doplněk stravy, pak se při dávkování vždy řiďte pokyny od výrobce. Obvykle však platí, že po dvou až třech měsících užívání je třeba udělat minimálně měsíční přestávku.

Vojtěšku se doporučuje užívat se sladkovodními řasami jako je chlorella nebo spirulina. Se zelenými potravinami se totiž skvěle doplňuje.

Pro koho není vojtěška vhodná?

Vojtěška se nedoporučuje těhotným ženám a lidem, kteří trpí poruchou srážlivostí krve. Obsahuje velké množství vlákniny, tudíž její konzumace může vést k plynatosti, průjmu nebo zažívacím potížím. V případě, že užíváte jakékoliv léky na předpis se o konzumaci vojtěšky raději poraďte se svým lékařem. Vojtěška stimuluje autoimunitní systém. Její dlouhodobé užívání by si tak měli rozmyslet lidé s autoimunitním onemocněním.

Mladá pšenice

Stejně jako ostatní zelené potraviny, i mladá pšenice je prospěšná pro náš organismus díky obsahu množství důležitých přírodních látek. Jako mladá pšenice je označována nedozrálá pšenice setá. Latinsky tuto rostlinu označujeme jako Tritticum aestivum. Botanicky je pšenice tráva, která dorůstá asi 150 centimetrů. Mladou pšenicí však rozumíme mladou pšeničnou obilnou trávu, ze které se získává čerstvá šťáva. Ta se suší a z ní se získává prášek.

Mladá pšenice obsahuje biotin a další vitamíny skupiny B. Dále vitamíny C, E a K. Obsahuje také beta karoten, lutein, zeaxanthin nebo lykopen. Z minerálů obsahuje draslík, měď, hořčík, mangan, sodík, vápník, selen, selen, železo, zinek, fosfor, jod a kobalt. Obsahuje také velké množství aminokyselin a enzymy. Mladá pšenice má alkalizační účinky.

Mladá pšenice má podobné složení jako mladý ječmen. Nápoje z nich jsou však chuťově odlišné. A mladá pšenice navíc více stimuluje metabolismus. Má také vyšší energetickou hodnotu. Hodí se k užívání při chronických únavách nebo depresivních stavech. Mladé zelené pšenici se přezdívá zelená krev nebo také elixír života. Můžete se setkat také s označením nápoj mládí.

Výhody užívání mladé pšenice:

  • Vhodná při poruchách spánku.
  • Skvěle se hodí při chudokrevnosti.
  • Dokáže pomoci snížit cholesterol v krvi.
  • Působí také proti onemocnění jater a obezitě.
  • Zmírňuje projevy stárnutí.
  • Pomáhá při poruchách trávení.
  • Ukazuje se, že mladá pšenice může pomoci zabíjet rakovinné buňky.
  • Antioxidanty v zelené pšenici přispívají k prevenci proti onemocnění srdce nebo artritidě.
  • Pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.
  • Snižuje zánětlivost v těle.
  • Dokáže pomoci při hubnutí

Jak se mladá pšenice užívá?

Na trhu ji seženete ve formě prášku ze sušené šťávy, ale také tablet, kapslí nebo kapek. V tradičním užití se používá k k pročištění střev. Nejrychlejší a také nejméně chutnou variantou užívání je rozmíchat dávku ve sklenici vody a vypít. Počítejte však s chutí čerstvě posekané trávy. Vhodné je vypít tento nepříliš chutný nápoj hned po probuzení, půl hodiny před prvním jídlem. Chutnější je rozmíchat dávku zelené pšenice ve sklenici džusu, nejvhodnější je jablečný. Nejvýživnější pak je, pokud dávku zahrnete do smoothie nebo freshe z odšťavňovače.

Doporučená denní dávka ještě nebyla stanovena. Je však jisté, že je třeba mladou pšenici užívat za studena. Tepelná úprava by mohla narušit molekulární strukturu obsažených látek. Stejně tak je ideální šťávu vypít hned. Do hodiny zmizí většina benefitů. Uchovávat ji v lednici proto není vhodné.

Pro koho není mladá pšenice vhodná

Obezřetní by měli být pacienti s celiakií nebo nesnášenlivostí lepku. Prášek z vylisované šťávy neobsahuje lepek, přesto je však vhodné mít se na pozoru. Je třeba také počítat s adaptačním obdobím - zhruba týden nebo čtrnáct dní. V tomto období může dojít ke zhoršení stávajících potíží nebo se mohou objevit nové. Průjem, bolest hlavy, zažívací potíže, akné. Vše je normální a jde o projevy detoxikace organismu. V případě, že by se však stav ani po měsíci nezlepšil, je třeba užívání mladé pšenice konzultovat s lékařem. Může se totiž objevit alergie na potraviny.

Zelená pšenice by se měla vysadit minimálně dva týdny před operacemi, protože zelené potraviny obecně upravují hladinu cukru nebo schopnost srážení krve. Těhotné a kojící ženy by se měly o užívání poradit se svým lékařem. Neexistuje totiž mnoho studií. Také diabetici by konzumaci měli konzultovat s odborníky. Mladá pšenice totiž snižuje hladinu cukru v krvi. A v neposlední řadě se mladá pšenice nedoporučuje lidem, kteří mají potíže s ledvinami.

Affiliate program